Russ Cook oslavuje so svojimi priaznivcami po dobehnutí do cieľa v Ras Angele, najsevernejšom bode afrického kontinentu, v Tunise.TASR/The Snapshot People LTD via AP
StoryEditor

VIDEO Muž prebehol celú Afriku. Vyše 16-tisíc kilometrov zdolal za necelý rok, počas cesty ho stihli aj okradnúť

TASR08.04.2024., 11:00h

Počas 351 dní zabehol vzdialenosť rovnajúcu sa približne 385 maratónom. Okrem toho, že mu beh pomohol vyriešiť problémy s psychickým zdravím, vyzbieral aj státisíce na dobrú vec.

Lajkuj Brainee.sk na

Britský ultrabežec Russ Cook v nedeľu dokončil beh cez 16 krajín pozdĺž Afriky v dĺžke viac než 16.000 kilometrov. Trvalo mu to 352 dní. Cook v nedeľu svoj výkon zavŕšil na severe Tuniska. "Som mierne unavený," uviedol tento 27-ročný vytrvalec z mesta Worthing na juhu Anglicka.

Počas 351 dní zabehol vzdialenosť rovnajúcu sa približne 385 maratónom. Prechádzal cez džungle a púšte, či zóny konfliktov. Zdržala ho krádež, zranenie či problémy s vízami, píše AP.

image

Plánuješ v najbližšej dobe zabehnúť maratón? Toto sa stane s tvojim telom, ak sa na ultradlhý beh dáš

Vyzbieral státisíce

Vyzbieral v prepočte viac než 757 800 eur pre charitatívnu organizáciu Running Charity, ktorá sa stará o mladých ľudí bez domova, a Sandblast, ktorá pomáha vysídlením osobám z oblasti Západnej Sahary.

Cook svoj výkon začal vlani 22. apríla v Juhoafrickej republike (JAR) na najjužnejšom mieste afrického kontinentu. V Angole Cookovi a jeho tímu ukradli cestovné doklady, peniaze a vybavenie.

Beh mu pomohol

V Nigérii musel beh prerušiť z dôvodu bolesti chrbta. Alžírsko mu nechcelo umožniť vstúpiť do krajiny, pretože nemal víza. Nakoniec zasiahlo britské veľvyslanectvo v v Alžírsku a pomohlo mu získať potrebné dokumenty.

Cook uvádza, že beh mu pomohol vyriešiť jeho problémy s psychickým zdravím, píše AP. V minulosti zabehol vzdialenosť približne 3-tisíc kilometrov z Worthingu do Istanbulu za 68 dní.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
21. apríl 2024 11:30