týranieGulagu.net
StoryEditor

Mop v zadku a usmiati bachari. V Rusku unikli videá znásilňovania väzňov

idnes. cz07.10.2021., 10:30h
Mlátenie, mučenie a dokonca aj sexuálne zneužívanie väzňov je systematickým problémom ruského väzenského systému.
Lajkuj Brainee.sk na

Upozornil na to súbor 40 gigabajtov nahrávok a fotografií, ktorý sa dostal do rúk ľudskoprávnych aktivistov. Ľudskoprávny projekt Gulagu.net v pondelok zverejnil na svojej stránke prvú ukážku zo súboru videí, ktorému hovorí „Tajný archív špeciálnych služieb". Na videách je vidieť týranie pacientov vo väzenskej nemocnici v Saratovskej oblasti a v kolóniách na Kamčatke a Belgorodskej oblasti.

Na nahrávke je vidieť muža v čiernom oblečení, ako zviazanému väzňovi strká do análneho otvoru tyč od mopu. Ďalší ho drží na podlahe a tretí mu zakrýva ústa. „Tak čo, chceš niečo povedať? Teraz tu budeš tri dni ležať s mopom v riti, " posmieva sa mu jeden z bacharov. „A za čo?" Narieka nešťastník.

Dozorcovia a príslušníci FSB si mučenia sami nahrávali. Ochrancovia ľudských práv súbor získali od programátora, ktorý mal počas svojho pobytu za mrežami prístup k počítačom Federálnej väzenskej služby. V najbližších dňoch plánujú zverejniť ďalšie dôkazy zverstiev odohrávajúcich sa v labyrinte trestaneckých kolónií.

„Ukázalo sa, že na trestancoch sú pravidelne páchané vážne násilné zločiny, ktoré sa pred verejnosťou starostlivo skrývali. Za ich spáchanie zatiaľ nebol žiadny sadista, ani spolupracovník väzenskej služby odsúdený, " okomentoval zábery zakladateľ projektu Gulagu.net Vladimir Osečkin.

Otrasnými nahrávkami sa už zaoberajú úrady. Šéf miestneho oddelenia väzenskej služby v Saratovskej oblasti bol v utorok odvolaný. Vyšetrovací výbor kvôli znásilňovaniu väzňov začal stíhať sedem ľudí.

K „tajnému archívu špeciálnych služieb" sa vyjadril aj hovorca prezidenta Vladimira Putina. „Najskôr je potrebné všetko preveriť. Ak sa pravosť materiálov potvrdí, tak to samozrejme bude dôvodom pre dôkladné prešetrenie, " povedal Dmitrij Peskov novinárom.

Rusko spolu s Tureckom vedie európsky rebríček v počte ľudí za mrežami. Alarmujúca je aj štatistika úmrtnosti v trestaneckých kolóniách. Mučenie odsúdených je chronickým problémom, o ktorom sa vďaka smartfónom čím ďalej častejšie dozvedá aj verejnosť.

V júli 2018 vzbudilo protesty video z kolónie v Jaroslavli, na ktorom sedemnásť dozorcov brutálne bilo väzňa obuškami. Priebežne ho polievali vodou, aby sa prebral z bezvedomia. Pozornosť vzbudil aj prípad z kolónie číslo 6 v Briansku, kde pred tromi rokmi dôstojník väzenskej služby priviazal trestancovi na tvár handru a nechal ho sa udusiť.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 09:56