Pixabay/7721622
StoryEditor

Chlapec bol závislý na mobile. Do školy ho dostala až polícia

ihrČTKiDnes09.10.2021., 15:00h
Jednej z bavorských stredných škôl došla trpezlivosť s trinásťročným študentom. Opakovane mal totiž neospravedlnené hodiny.
Lajkuj Brainee.sk na

Trinásťročný žiak bol veľkým spáčom. Áno, každý si chceme občas trošku pospať a niekedy sa nám stane, že dospávame prehýrené noci. Tento tínedžer bol však na úplne inom leveli. Denno-denne totiž zaspával do školy, vďaka čomu sa mu nakopili neospravedlnené hodiny. Škole nakoniec došla trpezlivosť.

Zavolali nemeckú políciu, ktorá si ho vystriehla rovno u neho doma, v Oberstreu v bavorskom okrese Rhön-Grabfeld. Prišli za jeho otcom, ktorého jednoducho donútili, aby svojho lenivého potomka vytiahol z postele a odviezol na vyučovanie.

Chlapec stále zaspával do školy (ilu) Chlapec stále zaspával do školy (ilu) unsplash.com

Chlapec bol gemblerom a celú noc paril na mobile hry. Namiesto výučby tak dospával svoju nočnú zábavku, ktorá z neho urobila závislého. Potvrdila to aj bavorská polícia. Po rozhovore s policajtmi podľa DPA bez problémov odišiel s otcom do školy.

Podľa hovorcu je bežné, že školy sa v prípadoch žiakov či študentov, ktorí majú často neospravedlnené hodiny, obracajú na políciu. Aby však mohli policajti zakročiť, musí mať žiak vymeškaných naozaj veľmi veľa hodín. 

Alarmujúce čísla

Rozhodne nie je normálne, že na telefóne trávil čas na úkor spánku. V dnešnej dobe je, bohužiaľ, úplné bežné, že sú mladí ľudia závislí na smartfónoch. Ako uvádza portál Tech Jury, priemerný majiteľ smartfónu odblokuje svoj telefón až 150-krát za deň. Podľa štúdie, ktorú zverejnil tento portál, až 66 percent mladých ľudí vykazuje známky závislosti zvanej nomofóbia, teda strachu z bytia bez mobilu či iného elektronického zariadenia. Minulý rok vzrástol počet ľudí, ktorí trpeli týmto ochorením o 39 percent. Mohla za to najmä pandémia, keď ľudia trávili viac času doma a nemohli nikam chodiť. 

71 percent ľudí zvyčajne zaspáva s telefónom vedľa seba alebo dokonca ho má počas spánku v rukách. V priemere strávime denne na smartfóne dve hodiny a 51 minút. Ďalšia hrôzostrašná štatistika ukazuje, že 68 percent mladých ľudí vo veku 18 až 34 rokov nevydrží bez telefónu ani len jednu hodinu. Veľmi nešťastným zistením je, že 80 percent užívateľov smartfónov ráno kontroluje telefón do jednej hodiny od zobudenia. 

Tak odlož už ten telefón a skús sa venovať iným aktivitám, rodine či kamarátom. Vybehni do prírody, zašportuj si, čítaj knihy - jednoducho čokoľvek, čo ťa napadne. Nikdy totiž nevieš, kedy sa môžeš stať závislým. Presne tak, ako aj tento tínedžer. 

71 percent ľudí zvyčajne zaspáva s telefónom vedľa seba alebo dokonca ho má počas spánku v rukách (ilu) 71 percent ľudí zvyčajne zaspáva s telefónom vedľa seba alebo dokonca ho má počas spánku v rukách (ilu) unsplash.com

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
16. apríl 2024 07:45