TASR/AP
StoryEditor

Taliban neplatí účty za elektrinu. Afgancom hrozí, že sa čoskoro ponoria do tmy

khiDnes09.10.2021., 09:00h
Nezaplatil som už dva mesiace, potvrdzuje dvadsaťosemročný predavač Massúd, ktorý predáva na ulici šťavu z granátových jabĺk.
Lajkuj Brainee.sk na

Zima v prípade olejových lámp? V Afganistane je to pre mnohých pravdepodobný scenár. Krajina pod nadvládou Talibanu prestala platiť účty za elektrinu a môže sa stať, že ju dodávatelia zo susedných štátov čoskoro od energií odrežú. Dlhy stále rastú a islamisti nemajú peniaze. Chudobnejšími sú aj samotní obyvatelia, ktorí sa s platením poplatkov neponáhľajú. 

Problémy každým dňom narastajú 

Afganistan nie je energeticky sebestačný, 78 percent elektrickej energie mu dodávajú susedné krajiny. Zvyčajne im za to Kábul platí 20 až 25 miliónov dolárov mesačne, no v dôsledku nestabilnej bezpečnostnej situácie, ktorú Taliban po dobytí krajiny vyvolal, sa jeho vláde nedarí od Afgancov vyberať poplatky za elektrinu.

„Nezaplatil som už dva mesiace,“ potvrdzuje dvadsaťosemročný predavač Massúd, ktorý predáva šťavu z granátových jabĺk. Jedlo tak zdraželo, že mu na elektrinu neostávajú peniaze. „Naše problémy každým dňom narastajú,“ hovorí.

​Ďalším problémom je aj to, že západ na čele so Spojenými štátmi zmrazil Afganistanu obvyklé príjmy. Účty nezaplatené od nástupu radikálov tak neustále rastú a vlády v Uzbekistane, Tadžikistane, Turkménsku a Iráne sa začínajú hnevať. Predovšetkým Tadžici, ktorí podporujú bývalé vedenie Afganistanu, Talibanu nič neodpustia. Trojmesačná splatnosť už uplynula.

Ak Taliban nezaplatí dlžných 62 miliónov dolárov, môže sa stať, že sa Afganci čoskoro ponoria do tmy. „Tieto krajiny môžu v ktorýkoľvek deň zastaviť dodávky elektriny,“ povedal v stredu Safijulláh Ahmadzai, čerstvo odvolaný úradujúci riaditeľ afganskej elektrárenskej spoločnosti Brešna Šerka.

Portál iDnes.cz patrí pod vydavateľstvo Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.sk.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
23. apríl 2024 10:04