Unsplash/Jerry Wang
StoryEditor

Čína dala stopku súkromnému doučovaniu. Rodičia riskujú a hľadajú učiteľov na čiernom trhu

TASRsom09.10.2021., 10:06h
Neváhajú riskovať. V Číne je o prestížne akademické tituly veľký boj. Čínski rodičia obchádzajú zákaz súkromného doučovania, aby ich deti na spoločenskom rebríčku nespadli nižšie.
Lajkuj Brainee.sk na

Čína súkromným učiteľom v júly zakázala poskytovať lekcie cez internet alebo na neregistrovaných miestach ako obytné budovy, hotely a kaviarne, informovala pred časom agentúra Reuters.

Prečo? Čínske úrady sa usilujú úplne zakázať pôsobenie súkromných učiteľov, ktorí tieto služby poskytujú s cieľom finančného zisku. Rodičia detí v Číne často využívajú súkromné doučovanie, pretože nároky vyššieho vzdelávania v tejto krajine sú vysoké. Vláda sa však usiluje znížiť náklady spojené s výchovou detí s cieľom podporiť pôrodnosť, ktorá zaostáva.

Doučovanie sa snažia maskovať

Poľa portálu South China Morning Post však čínsky rodičia stále najímajú učiteľov na doučovanie pre svoje deti. Zháňať ich majú na čiernom trhu. Rodičia a súkromní učitelia sa doteraz platné pravidlá snažia rôznym spôsobom obísť, približuje Reuters s odvolaním sa na miestne médiá. Doučovanie sa snažia zamaskovať ako služby v domácnosti alebo využívajú služby doučovateľov žijúcich priamo v domácnosti. Tieto riešenia podľa čínskeho ministerstva školstva viedli k zavedeniu nového zákazu.

Strediská, ktoré poskytujú služby v oblasti doučovania školských predmetov, musia mať podľa ministerstva príslušné licencie, poskytovať svoje služby v registrovaných priestoroch a zamestnávať kvalifikovaných učiteľov.

Prísne tresty

Úradník z odboru dohľadu nad školstvom na tlačovej konferencii povedal, že vláda si je vedomá toho, že doučovanie na čiernom trhu sa objavuje odvtedy, ako Čína v júli zahájila boj proti vzdelávacím inštitúciám.
 „Bude to mať priamy vplyv na implementáciu politiky ústredných orgánov. Tiež to zníži spokojnosť verejnosti s touto reformou, “ povedal. „Preto je náš postoj jasný,tieto skryté činnosti porušujúce pravidlá dôrazne potrestáme.“

Nehodlajú sa vzdať tútorov

Michelle Su je jednou z rodičov, ktorí nie sú ochotní vzdať sa doučovania pre svoje dieťa. Šanghajská matka posiela svojho syna ôsmaka cez víkendy k dvom učiteľom domov. Jeden ho doučuje angličtinu, druhý fyziku. Aj keď je to v rozpore s vládnym zákazom súkromných doučovaní cez víkendy, Su pre South China Morning Post povedala, že jej to je jedno.

Učiteľku fyziky najala po tom, ako jej ju odporučil jeden z rodičov. Angličtinu jej syna doučuje učiteľ z inštitútu, ktorý predtým navštevoval. Hodiny angličtiny a fyziky navštevujú traja študenti, vrátane Suinho syna. Každé doučovanie, ktorá trvá dve hodiny, stojí 300 juanov (46 USD).

Reuters

„Individuálne vyučovanie by ma vyšlo 700 juanov (108 USD) za hodinu. Nemôžem si to dovoliť,“ povedala Su. Dodala, že nekontrolovala, či sú títo dvaja tútori licencovaní, čo je povinná požiadavka pre ľudí zaoberajúcich sa súkromným doučovaním. „Záleží mi na tom, či sú dobrí vo vyučovaní a či sa skóre môjho syna v predmetoch zlepšilo alebo nie. To je všetko,“ myslí si Su.

Veľký risk

Žena, ktorá učí angličtinu na mimoškolskej škole v Šanghaji, uviedla, že vzhľadom na súčasný prísne pravidla nebude zvažovať možnosti nezákonného doučovania. „Je to príliš riskantné. Môžu mi odobrať učiteľský preukaz. To určite neurobím,“ povedala žena, ktorá si želala, aby bola identifikovaná iba podľa jej priezviska Wan. Dodala, že v minulosti ju niekoľko rodičov požiadalo, aby doučovala ich deti doma, ale nesúhlasili s vysokými poplatkami za doučovanie.

Ale jeden učiteľ, ktorý učí dieťa ďalšej matky, pani Fang, angličtinu stále učí online každú nedeľu. „Moje dieťa už učí druhý rok. Pozná nás dobre. Sľúbili sme, že ho neoznámime úradom, povedala Fang pre Post. „Začal však byť opatrnejší než predtým.“
Niektoré miestne vlády vyzvali obyvateľov, aby nahlásili nezákonné doučovanie, pričom informátori ponúkli odmeny vo výške stoviek juanov.

Veľká konkurencia o akademické diplomy

Podľa Lia Taoa, profesora z Čínskeho inštitútu pre rozvoj vidieka na Severovýchodnej normálnej univerzite v Changchunu, dopyt po doučovaní po škole bude pokračovať, pokiaľ bude existovať silná súťaž o prestížne akademické diplomy. „Mnoho rodičov súčasných študentov základných a stredných škôl má dosiahnuté vysoké vzdelanie. Sú schopný finančne utiahnuť tútorov pre svoje deti. Vedia, že dobré vzdelanie môže zabrániť tomu, aby sa ich deti dostali v spoločnosti do nižšej hierarchie, “ povedal Li pre Post.

Ale prax súkromného doučovania je proti stratégii krajiny, ktorou je trénovať talent s „komplexnou kvalifikáciou“, uzavrel.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 14:52