TASR/AP, Twitter/Jíři Ovčáček
StoryEditor

Vyškerený Babiš, Zeman pri urne a uväznená komisia. Česi si zvolili zmenu, víťazom je koalícia SPOLU

Tasrsom09.10.2021., 17:12h
Prečítaj si, ako vyzeral druhý volebný deň v Česku.
Lajkuj Brainee.sk na

Len týždeň pred voľbami českému premiérovi Andrejovi Babišovi na tvári zamrzol úsmev po tom, čo jeho meno zasvietilo na Pandora Papers. Cez offshory si kupoval nehnuteľnosti na Francúzskej Riviére. S príchodom predbežných výsledkov volieb do Poslaneckej snemovne Parlamentu ČR sa opäť usmieval od ucha k uchu.

Andrej Babiš Andrej Babiš TASR/

Po sčítaní hlasov z takmer polovice volebných obvodov jeho strana ANO viedla so ziskom 29,83 percenta hlasov pred koalíciou SPOLU (ODS, KDU-ČSL, TOP 09 - 24,51 percenta) a koalíciou Piráti a Starostovia (13,83 percenta).

Po spočítaní 95 percent okrskov delilo ANO a koalíciu Spolu len niekoľko desiatok tisíc hlasov. Tesne po osemnástej vďaka jednoznačnému víťazstvu v Prahe preskočila koalícia Spolu (na snímke líder Petr Fiala) v celkových priebežných výsledkoch hnutie ANO Andreja Babiša.

Po sčítaní 98,38 percenta hlasov vo voľbách do českej Poslaneckej snemovne Parlamentu ČR sa na čelo dostala koalícia SPOLU (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) s 27,50 percentami. Vládu by mala postaviť s koalíciou Piráti a Starostovia, ktorí zatiaľ získali 15,40 percenta hlasov. Strany terajšej opozície tak majú dokopy 108 z 200 poslaneckých mandátov.

Zeman pri volebnej urne

Pozornosť sa v druhý deň volieb sústredila aj na súčasného prezidenta Miloša Zemana. Českom sa totiž posledné dni šíria fámy, že to s jeho zdravotným stavom nie je najlepšie. Prezident strávil v septembri 8 dní v nemocnici. Podľa Hradu nešlo o nič vážne. Tvrdia to napriek tomu, že už mesiace ho presúvajú len na vozíku a ochranka ho musí podopierať. Obavy o prezidentovo zdravie vyvolalo aj odporučenie jeho lekára, aby sa vrátil do nemocnice. To Zeman odmietol. Ostal tak na zámku v Lánoch, kde aj odovzdal svoj hlas. Fotografie, ako Zeman volí, zverejnil na sociálnych sieťach jeho hovorca Jíři Ovčáček. Pod fotografiami sa ozývali mnohé hlasy Čechov, ktorým sa prezidentov zdravotný stav nepozdáva.

Predseda volebnej komisie Ivan Salač pri odchode krátko pre prítomných novinárov okomentoval priebeh hlasovania. "Vyzeral v poriadku, hovoril s nami o bežných veciach," povedal. Vážny zdravotný stav prezidenta označil Hrad v piatok za fámy.

Dráma v Brne

Dnešný volebný deň sa nezaobišiel ani bez drámy, ktorá však na tvári vyvoláva úsmev. Zamestnanec radnice v mestskej časti Brno-Žabovřesky v piatok večer omylom uväznil komisiu vo volebnej miestnosti. Zabudol totiž, že sa tam konajú voľby, a budovu pri odchode zakódoval. Informoval o tom v sobotu spravodajský portál iDNES.cz.

Na mieste zasahovala aj mestská polícia. Jej hovorca Jakub Ghanem uviedol, že incident trval iba chvíľu a nikto nebol obmedzený na ústavnom práve voliť.

Výstraha z alarmu na radnici sa aktivovala večer po 21.30 h. "K úradu boli hneď vyslané dve policajné hliadky a spojili sa s osobami vo vnútri. Pracovníci z operačného strediska súbežne zavolali kontaktnej osobe," povedal Ghanem.


Podľa hovorcu sa nakoniec ukázalo, že do objektu sa nepokúšal nikto vniknúť neoprávnene. "Jeden zo zamestnancov radnice si iba pri odchode z práce neuvedomil, že ešte stále sa konajú voľby, a komisiu zakódoval v budove," dodal Ghanem. Doplnil, že alarm sa po chvíli podarilo deaktivovať.

Priebežné výsledky bude zverejňovať Český štatistický úrad (ČSÚ) podľa toho, ako ich budú doručovať jednotlivé volebné komisie. Relevantné výsledky budú známe až v sobotu neskoro popoludní alebo večer.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 23:50