Keanu Reeves vo filme John Wick. Foto: LionsgateLionsgate
StoryEditor

Peniaze za Matrix rozdal kolegom. Herec Keanu Reeves je iný ako ostatné hviezdy v Hollywoode

iDnesMatěj Svoboda23.10.2021., 16:00h
Určite si zaregistroval, že Keanu nie je obyčajný hollywoodsky herec. Čím sa tak veľmi líši od ostatných?
Lajkuj Brainee.sk na

V škole mu to veľmi nešlo a chcel hrať hokej, nakoniec však Keanu Reeves skončil na plátnach kín. Poslednej snímke John Wick predchádzal niekoľkomesačným tréningom, po ktorom už nepotreboval ani kaskadérov. Keď niečo tento tajomný elegán robí, robí to poriadne, uvádza portál iDnes.cz.

Z bránky do Hollywoodu

Reeves nevyzerá ako typický Američan a ani ním nie je. Narodil sa v Libanone, jeho matka pochádza z Anglicka a otec sa narodil na Havaji. Okrem génov mu otec v živote viac nezanechal.

Rodinu opustil, mal Keanu tri roky a posledný krát ho vraj videl v trinástich. A asi mu nechýba. Vyrastal v Kanade kúsok od Toronta. V škole mu to nešlo, mal však ambície presadiť sa v športe.

A v Kanade išlo samozrejme o hokej. Mladý Keanu bol vcelku schopný brankár a uvažoval, že sa tomu bude venovať profesionálne, v pätnástich však dal prednosť herectvu. Začínal v reklamách a v televízii, v roku 1986 však využil svoje hokejové skúsenosti a objavil sa v športovej dráme Youngblood, v roku 1988 potom ulovil úlohu v oscarovom hite Nebezpečné známosti, kde dostal príležitosť zahrať si vedľa Johna Malkovicha alebo Michelle Pfeifferovej.

Hviezdu z neho urobila o rok neskôr komédia Skvelé dobrodružstvo Billa a Teda, kde cestoval v čase a stretával sa s veľkými osobnosťami histórie, aby zvládol urobiť v škole test z dejepisu. Aj keď divákov bavil, on sám chcel viac.

Štedrá superstar

Na začiatku deväťdesiatych rokov sa už konečne dostal k "dospelým" rolám. Zažiaril v dráme Moje súkromné Idaho, kde sa predstavil ako mladý prostitút. S Patrickom Swayzem potom nakrútil krimi klasiku Bod zlomu, kde sa ako mladý policajt pokúšal preniknúť do partie surferov podozrivých z toho, že vykrádajú banky.

Nestratil sa ani v slávnom Drakulovi. V roku 1994 sa potom objavil v adrenalínovej Nebezpečnej rýchlosti, kde musel vymyslieť, ako zastaviť autobus, v ktorom je bomba a nesmie spomaliť. Z filmu sa stal veľký hit a z Reevesa hviezda prvej veľkosti.

Vďaka úspechu snímky sa mohol stretnúť s Al Pacinom v thrilleri Diablov advokát a v roku 1999 sa definitívne zapísal do histórie. Nakrútil totiž Matrix. Legendárne akčné sci-fi, ktoré svojimi bojovými scénami, dizajnom, nápaditosťou a originálnym príbehom prepísalo pravidlá žánru, sa dnes radí medzi klasiku.

Po premiérach pokračovaní Matrix Reloaded a Matrix Revolutions však celému svetu ukázal, že bude trochu inou hviezdou ako jeho hollywoodski kolegovia. Vďaka percentám z tržieb zarobil zhruba 250 miliónov dolárov.

Značnú časť však rozdal ľuďom zodpovedným za špeciálne efekty alebo kostýmy, pretože podľa neho práve oni mohli za úspech a kvalitu filmu. Charitu vo veľkom podporuje dodnes, väčšinou však anonymne.

Na pokraji zrútenia

Veľký úspech Matrixu mu dovolil venovať sa snímkam, ktoré ho zaujímali, ako bol napríklad remake sci-fi klasiky Deň, keď sa zastavila Zem, fantasy témam vo filmoch 47 Ronin alebo John Wick.

Johna Wicka režírovali Chad Stahelski a David Leitch, Reevesovi dlhoroční kamaráti a profesionálni kaskadéri (Stahelski za Reevesa zaskakoval v Matrixe). Tí sa rozhodli nakrútiť akčnú snímku „správne", na prípravu prestreliek a bitiek si teda vyčlenili oveľa viac času, než býva zvykom a nahnali hercov na niekoľko mesiacov do telocvične.

Takže takmer všetko, čo na plátne Keanu Reeves dokazuje, dokazuje sám. A evidentne ho táto poctivosť baví, pretože sa vrátil v dvoch pokračovaniach a ďalšie dva príbehy tohto štýlového zabijaka teraz nakrúca.

Reeves si v Hollywoode môže robiť, čo chce, fanúšikovia ho milujú za to, ako skromne sa správa a vystupuje a vyzerá to, ako keby mu nič nechýbalo. Lenže jeho príbeh nemá úplne šťastný koniec.

Na konci deväťdesiatych rokov čakali s priateľkou Jennifer Symeovou potomka, ale dieťa zomrelo a krátko potom sa kvôli tejto tragédii rozišli. Napriek tomu zostali priateľmi.

Keď však Syme prišla pri autonehode o život, Reevesa to takmer zničilo. Niet divu, že sláva a úspech v Hollywoode nie sú pre neho prioritou. A že keď už nakrúca, robí to poriadne a starostlivo si vyberá, než aby sa hrnul do všetkého.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 19:34