Poľskí lekári odmietli vykonať potrat, žena zomrela. Premýšľali o ochrane plodu namiesto toho, aby ochránili život ženy, myslí si právničkaTASR/AP
StoryEditor

Lekári nevykonali potrat, žena zomrela. Premýšľali o ochrane plodu namiesto života ženy, myslí si právnička

ros02.11.2021., 08:13h
V Poľsku zomrela žena na septický šok po tom, čo lekári údajne odmietli vykonať potrat predtým, ako v nej plod odumrel.
Lajkuj Brainee.sk na

Podľa právničky Jolanty Budzowskej tehotná žena zomrela v dôsledku minuloročného rozhodnutia ústavného súdu, po ktorého náleze boli v krajine de facto zakázané interrupcie. Informuje o tom český portál Novinky.cz.

Na sociálnych sieťach sa už šíri výzva pod názvom „Už žiadna ďalšia“ a ženy zapaľujú v oknách sviečky na pamiatku mŕtvej, napísal denník Rzeczpospolita. V pondelok večer sa ľudia chystajú vyjsť na protest do ulíc miest, píše Gazeta Wyborcza. „Dôsledky nálezu ústavného súdu (...) Pacientka v 22. týždni (tehotenstva), bez plodovej vody. Lekári čakali na odumretie plodu. Plod odumrel, pacientka zomrela. Septický šok. Piatok som strávila na prokuratúre,“ napísala pred niekoľkými dňami na Twitteri advokátka Budzowská, ktorá sa podľa svojho profilu na tejto sociálnej sieti zameriava na pomoc rodinám, ktoré sa stali obeťou lekárskych pochybení.

„Lekári mali konať preventívne, aby predišli septickému šoku. Premýšľali o ochrane plodu namiesto toho, aby ochránili život ženy. Mrazivý efekt po rozsudku Ústavného súdu, ktorý v Poľsku fakticky zakazuje legálne potraty, zafungoval. Lekári jednoducho vedia, že nemôžu vykonávať potraty,“ povedala právnička Kamila Ferencová z Federácie pre ženy a plánovanie rodiny.

K tejto informácií sa vyjadrila aj poslankyňa NR SR Jana Bittó Cigániková na svojom Facebooku. „Toto na Slovensku nesmieme dopustiť. My našim ženám veríme, “ napísala na sociálnej sieti. „Prísne zákazy a tvrdé tresty môžu mať aj fatálne dôsledky a toto je zrejme jeden z nich.

Podľa denníka Gazeta Wyborcza ide o prvú smrteľnú obeť rozhodnutia ústavného súdu z 22. októbra minulého roka. Viac detailov k prípadu alebo vyjadreniu relevantných úradov zatiaľ poľské médiá, ktoré o úmrtí ženy informujú, neuvádzajú. Žena mala údajne 30 rokov. Budzowská denníku Gazeta Wyborcza povedala, že rodina zosnulých si teraz nepraje oznamovať podrobnosti. „Časom poskytneme všetky informácie,” uviedla advokátka, podľa ktorej aj väčšina informácií podlieha utajeniu kvôli vyšetrovaniu. 

Poliaci vyjdú do ulíc

Informácie o úmrtí vyvolala vlnu nevôle na sociálnych sieťach, kde sa organizujú protesty. Ženy zapaľujú v oknách sviečky, aby si uctili pamiatku mŕtvych, opísal denník Rzeczpospolita, podľa ktorého v niektorých mestách vyšli prví ľudia do ulíc už v nedeľu. Ďalšie protestné a pietne zhromaždenia sú v pláne večer. Vyzýva k nim okrem iného Zväz pre otázky žien a plánovanie rodiny, ktorý protest zvoláva okrem iného na siedmu hodinu večer pred budovu ústavného súdu vo Varšave. „Nedovoľme, aby zomrela ešte akákoľvek ďalšia žena kvôli protipotratovému zákonu,“ uviedla organizácia na Facebooku. Protesty sa chystajú aj v Gdansku alebo Katoviciach.

Poľský ústavný súd už vlani na jeseň sprísnil už aj tak veľmi reštriktívne predpisy týkajúce sa potratov v tejto katolíckej krajine. Momentálne sú interrupcie zakázané aj v prípade závažného poškodenia plodu. Kvôli vývojovým vadám plodu sa pritom dovtedy v Poľsku vykonávalo asi 98 percent všetkých legálnych potratov. Rozhodnutie vyvolalo v Poľsku masívne protesty, tamojšia konzervatívna vláda však tlaku verejnosti neustúpila.

Poľský ústavný súd už vlani na jeseň sprísnil už aj tak veľmi reštriktívne predpisy týkajúce sa potratov v tejto katolíckej krajine (ilu) Poľský ústavný súd už vlani na jeseň sprísnil už aj tak veľmi reštriktívne predpisy týkajúce sa potratov v tejto katolíckej krajine (ilu) TASR/AP

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 04:09