tetovanieTwitter/The Jerusalem Post
StoryEditor

V Izraeli ponúkajú na predaj tetovacie sady z Osvienčimu. Zrušte odpornú dražbu, žiada rabín

iDnesČTK04.11.2021., 09:30h
V Izraeli má ísť do dražby zbierka nástrojov, ktoré slúžili na tetovanie väzňov v nacistickom vyhladzovacom tábore v Osvienčime. Aukcia však vyvolala pobúrenie a zožala kritiku od riaditeľa izraelského pamätníka holokaustu Jad vašom.
Lajkuj Brainee.sk na

Tetovanie sa stalo jedným z najodpornejších symbolov holokaustu, pri ktorom bolo počas druhej svetovej vojny režimom Adolfa Hitlera po celej Európe systematicky vyvraždených asi šesť miliónov Židov.

Colmanova aukčná sieň zbierku označuje za „šokujúci a extrémne vzácny múzejný predmet“, ktorý symbolizuje hrôzy holokaustu. Kolekcia pozostáva zo 14 tetovacích pečiatok a návodu na použitie od výrobcu Aesculap. Aukcia je plánovaná na 9. novembra a aukčná sieň predpokladá, že sa zbierka vydraží za 30 000 až 40 000 dolárov (viac ako 34 473 eur).

Jeruzalemský dražobník Meir Colman tvrdí, cieľom predaja je „zvýšiť povedomie“. V rozhovore s izraelským vojenským rozhlasom poznamenal, že je tým posledným, kto by holokaust zľahčoval. „Chcem zabezpečiť, aby sa tieto predmety dostali do správnych rúk a nezmizli zo stránok histórie," uviedol.

Nacisti väzňov v koncentračných táboroch označovali tetovaním čísel a písmen na predlaktí. Podľa washingtonského múzea holokaustu boli väzni pôvodne tetovaní pomocou pečiatok s vymeniteľnými ihlami, ktoré boli usporiadané do tvaru čísel. Pečiatky boli najskôr vyrazené do kože, potom sa do rany votrel atrament.

Tetovanie ako najodpornejší symbol holokaustu

Tetovanie bolo trvalé a stalo jedným z najodpornejších symbolov holokaustu, pri ktorom bolo počas druhej svetovej vojny režimom Adolfa Hitlera po celej Európe systematicky vyvraždených asi šesť miliónov Židov.

Nacisti vyvraždili aj státisíce Rómov, mentálne chorých, homosexuálov a ďalších skupín, ktoré považovali za menejcenné. V nacistických koncentračných táboroch a na popraviskách zahynuli aj milióny Rusov, Poliakov a príslušníkov ďalších národov.

40357210_10212501758199335_5642257360903733248_n zena Facebook/Heshy Rubi

​Zbierka tetovacích pečiatok, ktorá ide do dražby, je podľa aukčnej siene jednou z troch, o ktorých existencii sa vie. Jednu má podľa aukčnej siene Vojenské lekárske múzeum v Petrohrade, zatiaľ čo druhú má Štátne múzeum Auschwitz-Birkenau (Osvienčim-Brezinka).

Plánovanú dražbu kritizujú židovskí lídri a židovské organizácie. Riaditeľ izraelského pamätníka holokaustu Dani Dajan na Twitteri napísal, že Jad vašom sa stavia proti „obchodovaniu so židovskými a nacistickými predmetmi z doby holokaustu“, a dodal, že túto činnosť povzbudzujú „chamtiví obchodníci“.

Súd dražbu nakoniec zrušil

Izraelský súd 3.11. pozastavil aukciu zbierky nástrojov, ktoré slúžili na tetovanie väzňov v nacistickom vyhladzovacom tábore v Osvienčime. Reagoval na protesty ľudí, ktorí prežili holokaust.

Brainee patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj iDnes.cz.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
17. apríl 2024 23:37