Francúzski biskupi priznali svoju zodpovednosť: Za posledných 70. rokov evidujú viac ako 200-tisíc zneužitých detí (ilu)TASR/AP
StoryEditor

Francúzski biskupi priznali „zodpovednosť“: Za posledných 70. rokov evidujú viac ako 200-tisíc zneužitých detí

TASR05.11.2021., 13:39h
Katolícka cirkev nesie „inštitucionálnu zodpovednosť“ za tisíce zdokumentovaných prípadov zneužívania detí, oznámili v piatok francúzski biskupi. Informovala o tom agentúra AFP.
Lajkuj Brainee.sk na

Biskupská konferencia na svojom výročnom zasadnutí uznala, že cirkev sa previnila tým, že umožnila, aby sa zneužívanie stalo „systémovým“. Konštatoval to predseda konferencie arcibiskup Éric de Moulins-Beaufort. Jeho slová zazneli mesiac po zverejnení správy o zneužívaní detí katolíckym duchovenstvom vo Francúzsku.

Nezávislá komisia vyšetrujúca zneužívanie detí v rámci rímskokatolíckej cirkvi vo Francúzsku 5. októbra zverejnila správu v rozsahu 2500 strán, podľa ktorej vo Francúzsku zaznamenali v rokoch 1950–2020 približne 216-tisíc prípadov pohlavného zneužívania maloletých predstaviteľmi katolíckej cirkvi.

Francúzsku zaznamenali v rokoch 1950–2020 približne 216-tisíc prípadov pohlavného zneužívania maloletých predstaviteľmi katolíckej cirkvi (ilu) Francúzsku zaznamenali v rokoch 1950–2020 približne 216-tisíc prípadov pohlavného zneužívania maloletých predstaviteľmi katolíckej cirkvi (ilu) TASR/AP

Veľkú väčšinu obetí tvorili chlapci. Ak sa k obetiam zneužívania za sedem desaťročí započítajú aj obete činov, ktorých sa dopustili laickí členovia cirkvi, ako sú učitelia v katolíckych školách, ich počet sa zvýši až na 330-tisíc, vyplýva zo zistení nezávislej komisie.

Komisia podľa svojho predsedu Jeana-Marca Sauvého odhaduje, že v spomínanom období bolo v katolíckej cirkvi vo Francúzsku najmenej 2900–3200 pedofilov z celkového počtu okolo 115-tisíc kňazov alebo iných hodnostárov.

Deň po zverejnení správy arcibiskup Moulins-Beaufort vyhlásil, že kňazi nie sú povinní hlásiť sexuálne zneužívanie v prípade, ak sa o ňom dozvedeli počas spovede, počas ktorej sa veriaci vyspovedajú z hriechov. Jeho vyjadrenie šokovalo mnohých ľudí vo Francúzsku. Arcibiskup neskôr nástojil na tom, že ochrana detí je „absolútnou prioritou“. 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
19. apríl 2024 12:31