Twitter/Malala
StoryEditor

Keď sa Malála vracala zo školy, Taliban ju strelil do hlavy. Teraz sa držiteľka Nobelovej ceny za mier vydala

TASR10.11.2021., 08:50h
Nositeľka Nobelovej ceny za mier Malála Júsufzajová sa v utorok vydala. Svojho manžela na Twitteri označila len menom Asser.
Lajkuj Brainee.sk na

"Mali sme malú slávnosť nikáh v našom dome v Birminghame za účasti našich rodín," napísala Júsufzajová na Twitteri. "Prosím o vaše modlitby," dodala táto 24-ročná pakistanská aktivistka za ženské vzdelávanie.

Malálu Júsufzajovú sa pakistanská odnož Talibanu pokúsila zavraždiť, keď mala 15 rokov, pretože verejne presadzovala právo dievčat na vzdelanie. Príslušník Talibanu ju 9. októbra 2012 postrelil do hlavy a krku, keď sa vracala domov zo školy.

Militantnému hnutiu sa totiž nepáčil jej protest proti výkladu islamu obmedzujúcemu právo dievčat na vzdelanie, ktorý talibovia presadzovali v pakistanskom údolí Svát. Európsky parlament Júsufzajovej v roku 2013 udelil Sacharovovu cenu za slobodu myslenia a v roku 2014 dostala i Nobelovu cenu za mier.

Nikáh je slávnosť, počas ktorej si manželia v prítomnosti svedkov vymenia svadobné sľuby. Túto slávnosť často vedie imám.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 13:39