Fínska vláda premiérky Sanny Marinovej predstavila návrh zákona, na základe ktorého by zamestnanci mohli zistiť, aký vysoký plat majú ich kolegovia (ilu)unsplash.com
StoryEditor

Koľko zarába tvoj kolega? Táto krajina chystá zákon, vďaka ktorému to budú môcť ľudia zistiť

iDnesdvoj15.11.2021., 14:00h
Fínska vláda premiérky Sanny Marinovej predstavila návrh zákona, na základe ktorého by zamestnanci mohli zistiť, aký vysoký plat majú ich kolegovia. To ale iba v prípade, ak sa cítia diskriminovaní.
Lajkuj Brainee.sk na

Nový návrh je súčasťou dlhodobej snahy vlády o zmiernenie platovej nerovnosti medzi mužmi a ženami, v ktorej Fínsko na rozdiel od zvyšku Škandinávie pokrivkáva.

Návrh nového zákona okamžite vyvolal vlnu kritiky ako zo strany odborov, ktoré požadujú dokonca ešte väčšiu transparentnosť, tak aj zo strany zamestnávateľských organizácií, ktoré naopak tvrdia, že niečo také vyvolá na pracoviskách konflikty. Fínska vládna koalícia na čele s Marinovou však na presadení zákona trvá a argumentuje predovšetkým tamojšími rozdielmi v odmeňovaní mužov a žien.

„Ústredným bodom nášho vládneho programu je napravenie platovej nerovnosti,“ povedal minister pre severskú kooperáciu a rovnosť Thomas Blomqvist. Dodáva, že sa kabinet postará, aby návrh prešiel parlamentom ešte do volieb v roku 2023. Ešte v roku 2020 zarábali podľa štatistík ženy vo Fínsku o 17,2 percenta menej ako muži. Tento výsledok krajinu posúva až na 37. pozíciu v rebríčku štátov s najmenšími rozdielmi v platovej nerovnosti, ďaleko za ostatné škandinávske krajiny.

. Ešte v roku 2020 zarábali podľa štatistík ženy vo Fínsku o 17,2 percenta menej ako muži (ilu) . Ešte v roku 2020 zarábali podľa štatistík ženy vo Fínsku o 17,2 percenta menej ako muži (ilu) unsplash.com

Z tých mu dominuje Nórsko na siedmom mieste, Dánsko na deviatom a Švédsko na dvanástom. Tak zlé výsledky má Fínsko aj napriek tomu, že konkrétne tejto politickej agende sa venuje už desiatky rokov. Správa fínskeho ombudsmana Jukky Maarianvaary z roku 2018 zdôvodňuje príčiny tejto situácie podobne, ako uvádzajú aj ostatné európske krajiny. Stojí za nimi predovšetkým segregácia pracovného trhu s rýdzo mužskými a ženskými pozíciami, otcovia, ktorí odchádzajú na rodičovskú dovolenku menej často ako matky. Ďalej potom ženy, ktoré v práci nepovyšujú tak často ako ich mužskí kolegovia.

Povedz mi, koľko berieš

Výšku svojho platu už od roku 2019 pravidelne zverejňuje aj fínska novinárka, investorka a blogerka Marja Mahkaová. Robí to preto, aby podnietila verejnú diskusiu o tejto téme. „Stretla som sa už so situáciami, keď muž dostával za rovnakú prácu zaplatených viac ako žena,“ hovorí Mahkaová, ktorá si podľa vlastného priznania za rok 2020 zarobila po zdanení 48 522 eur.

Fínske daňové úrady každý rok 1. novembra, kedy je v krajine takzvaný Deň daní, zverejňujú výšku zdaniteľných príjmov všetkých Fínov a miestne bulvárne médiá sa okamžite púšťajú do analýz príjmov a predovšetkým daní bohatých a slávnych. Hoci sú tieto informácie v krajine už niekoľko rokov transparentné, nepodávajú úplný obraz o výške zárobkov. Finančné úrady upozorňujú, že skutočný príjem je na 75 - 80 percentách tejto sumy. Zatiaľ čo niektorí ľudia tento fínsky zvyk považujú za narušenie súkromia jednotlivcov, fínska vláda verí tomu, že práve taká stratégia je potrebná pre fungovanie krajiny ako celku.

Vláda prerokuje stratégiu rovnosti mužov a žien (ilu) Vláda prerokuje stratégiu rovnosti mužov a žien (ilu) unsplash.com

Spravodlivejšie odmeny 

Vláda prerokuje stratégiu rovnosti mužov a žien. Čo sa týka nadchádzajúceho vládneho návrhu, najväčšia fínska zamestnávateľská organizácia Konfederácie fínskeho priemyslu (EK) opustila pracovnú skupinu parlamentu pre transparentnosť platov už vlani v novembri. Urobila tak práve na protest proti tomu, ako rýchlo sa zmeny zákona navrhovali. „EK by rada vykonala ďalší prieskum mzdových rozdielov, ale poskytovanie informácií o platoch by malo byť dobrovoľné,“ povedala vedúca právnej poradkyne skupiny Katja Leppanenová. Dodala, že povinné zverejňovanie podrobných informácií o platoch by viedlo iba k zhoršeniu pracovnej atmosféry. „Za posledné tri funkčné obdobia vlády prebehol v tejto oblasti dostatočný výskum, teraz nastal čas konať,“ myslí si ombudsman Jukka Maarianvaara.

„Vyrovnanie rozdielu medzi platmi mužov a žien vyžaduje predovšetkým zmenu postojov. Najskôr je nutné zmeniť zákon, potom sa zmení kultúra,“ dúfa riaditeľka konfederácie fínskych odborov Katarina Murtová.

Koľko zarába tvoj kolega? Táto krajina chystá zákon, vďaka ktorému to budú môcť ľudia zistiť (ilu) Koľko zarába tvoj kolega? Táto krajina chystá zákon, vďaka ktorému to budú môcť ľudia zistiť (ilu) unsplash.com

„Návrh príslušného zákona, ktorý je súčasťou spoločného politického programu päťkoalície v takej podobe, aby spojil rôzne názory pracovnej skupiny, bolo ťažké zostaviť, aj jeho zverejnenie sa oneskorilo,“ povedal minister pre severskú kooperáciu a rovnosť Blomqvist. Podľa neho bude fínska vláda v jeho presadzovaní aj naďalej pokračovať. „Sme pripravení dodržiavať všetko, na čom sme sa vo vládnom programe dohodli,“ uzavrel minister.

Portál brainee.sk patrí pod vydavateľstvo MAFRA Slovakia, ktorého súčasťou je aj portál iDnes.cz.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
16. apríl 2024 21:54