Twitter/U.S. Marshals, Pexels.com/Tima Miroshnichenko
StoryEditor

Dokonalá lúpež: Napchal do vrecka státisíce a zmizol. Kto je zlodej, ktorého odhalili po 52 rokoch?

eliiDnes22.11.2021., 10:00h
Po rokoch vyšetrovania federálne úrady potvrdili, že Conrad žil v Bostone pokojným životom pod fiktívnym menom.
Lajkuj Brainee.sk na

Americký Federálny úrad pre vymáhanie práv minulý piatok oznámil, že identifikoval muža považovaného za jedného z najhľadanejších utečencov v USA. Theodore John Conrad zosnoval jednu z najväčších bankových lúpeží v histórii štátu Ohio, keď v roku 1969 ako zamestnanec banky v Clevelande ukradol 215-tisíc dolárov a bez stopy zmizol.

Najväčšia lúpež v Clevelande

Conrad pracoval v júli 1969 v banke v Clevelande, keď na konci svojej piatkovej smeny, vtedy ako dvadsaťročný mladík, ukradol 215-tisíc dolárov (približne 190 755 eur) a zmizol. Dnes by pritom ukradnuté peniaze mali hodnotu zhruba 1,7 milióna dolárov.

Bolo to jedno z najväčších lúpežných prepadnutí v meste, píše CNN. Banka vtedy o prepadnutí netušila, dozvedela sa o tom až po víkende, keď Conrad neprišiel do práce, a keď skontrolovala stav hotovosti v trezore. O prípade sa mnohokrát hovorilo v programoch „Najhľadanejšie v Amerike“ alebo „Nevyriešené záhady“.

„Rok pred bankovou lúpežou v Clevelande bol Conrad posadnutý filmom Stevena McQueena z roku 1968,“ uviedla vo vyhlásení americká maršalská služba. „Film bol postavený na prepadnutí banky bohatým obchodníkom. Conrad sa vtedy chválil svojim priateľom, aké ľahké by bolo peniaze z banky vziať,“ povedala.

Po rokoch vyšetrovania federálne úrady potvrdili, že Conrad žil v Bostone pokojným životom pod fiktívnym menom Thomas Randale, uviedli úrady. Zomrel na rakovinu pľúc v máji tohto roku v Massachusetts, mal 71 rokov.

​Jeho dom stál blízko miesta, kde sa nakrúcal film „Aféra Thomasa Crowna“. Vo filme hlavný hrdina ukradne viac ako dva milióny dolárov z bostonskej banky.

Záhadu vyriešili otec so synom

Jedným z kľúčových vyšetrovateľov prípadu bol Peter J. Elliott, americký maršal zo severného Ohia, ktorého rodina žila koncom 60. rokov blízko Conrada.

„Je to prípad, ktorý poznám až príliš dobre. Môj otec John K. Elliott bol od roku 1969 až do svojho odchodu do dôchodku oddaným zástupcom maršala Spojených štátov amerických v Clevelande,“ povedal. Jeho otec nikdy po Conradovi pátrať neprestal. O jeho dolapenie sa snažil až do svojej smrti v roku 2020.

„Dúfam, že sa otcovi dnes odpočíva o niečo ľahšie, keď vie, že jeho vyšetrovanie prinieslo uzavretie tejto desiatky rokov dlhej záhady,“ uviedol Elliott. „Všetko v skutočnom živote nekončí vždy ako vo filmoch," dodal.

Brainee patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj iDnes.cz

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
16. apríl 2024 19:17