TASR/AP Photo/Frank Augstein
StoryEditor

Kráľovná Alžbeta sa rozlúčila s ďalším územím. Barbados sa stal republikou, oslávila to aj Rihanna

TASR30.11.2021., 08:55h
Karibský ostrovný štát Barbados sa v utorok úderom polnoci miestneho času oficiálne stal republikou a prestal uznávať britskú kráľovnú Alžbetu II. ako svoju najvyššiu predstaviteľku.
Lajkuj Brainee.sk na

Prezidentkou sa stala doterajšia generálna guvernérka Sandra Masonová. Informovala o tom agentúra AFP. Masonová (72) zložila slávnostnú prísahu v utorok - v deň 55. výročia získania nezávislosti od Británie. Súčasťou inaugurácie prvej barbadoskej prezidentky bolo aj spustenie kráľovskej štandardy. Na slávnostnej ceremónii v hlavnom meste Bridgetown sa zúčastnil aj britský princ Charles.

Na tejto ceremónii, ktorá sa začala už v pondelok neskoro večer, sa okrem princa Charlesa a viacerých lídrov či hodnostárov zúčastnila aj najznámejšia Barbadosanka, speváčka Rihanna. Po celej krajine sa konali oslavy a ľudia zapaľovali ohňostroje, píše AFP.

Kráľovná Alžbeta II. v posolstve zaželala obyvateľom ostrovného štátu „šťastie, mier a prosperitu v budúcnosti” a zdôraznila dôležitosť „pokračovania priateľstva” so Spojeným kráľovstvom, píše spravodajský server Sky News.
Barbados bola pôvodne britská kolónia, ktorá získala nezávislosť od Británie v roku 1966.

Pohľad na Barbados Unsplash/Kathryn Maingot

​So Spojeným kráľovstvom si však podobne ako iné bývalé kolónie doposiaľ zachovala oficiálne väzby a uznávala britského monarchu ako svojho najvyššieho predstaviteľa. Barbadoská vláda však vlani oznámila svoje rozhodnutie stať sa do osláv 55. výročia svojej nezávislosti republikou.

Za uplynulých takmer 30 rokov sa tak Barbados stal prvou krajinou, ktorá prestala uznávať britskú kráľovnú Alžbetu II. za svoju najvyššiu predstaviteľku. K tomuto kroku totiž naposledy pristúpil ostrovný štát Maurícius ležiaci v Indickom oceáne ešte v roku 1992.

Podľa Reuters však môže toto konanie Barbadosu podnietiť diskusie o prijatí podobného kroku aj v ďalších bývalých britských kolóniách, akými sú napríklad Austrália, Jamajka či Kanada, v ktorých taktiež dodnes uznávajú britského monarchu za svojho najvyššieho predstaviteľa.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 09:29