Zločinci v MexikuYoutube/Documentary Archive
StoryEditor

Škôlka v Mexiku vyhrala v lotérii. Teraz bojuje s gangom, ktorý chce ich peniaze

iDnesČTK02.12.2021., 12:00h
Pôvodná radosť z výhry vo výške 20 miliónov pesos (830 326,86 eur) sa pre mexickú škôlku zmenila na nočnú moru. Rodičov asi dvadsiatich detí, ktoré ju navštevujú, začal ohrozovať miestny zločinecký gang. Od rodičov chce, aby mu za peniaze z výhry nakúpili zbrane. Niektorí rodičia dokonca museli utiecť z dediny.
Lajkuj Brainee.sk na

Rad žrebov za 500 pesos (zhruba 535 korún) v štátnej takzvanej „lietadlovej lotérii“ nakúpili anonymní mecenáši a darovali ich chudobným školám a škôlkam v celej krajine.

Takzvaná „lietadlová“ lotéria je plán súčasného mexického prezidenta Obradora, ktorý sa pomocou nej chce zbaviť luxusného Boeingu Dreamliner svojho predchodcu Enriqua Peña Nieta, pretože sám používa výhradne komerčné lety. 

Lietadlová lotéria

Obradorov zámer bolo pôvodne lietadlo vydražiť, ale zožal zaň posmech. Mexičania argumentovali, čo by si s takou vecou počali. Prezidentovým kompromisom bol predaj žrebov s výhrami z peňazí, ktoré vláda za lietadlo utŕžila.

Vlani v septembri organizátori lotérie oznámili 100 víťazov a zverejnili ich v mexických novinách. Jedným z nich bola malá škôlka v obci Ocosingo, ktorú navštevuje iba niečo cez dve desiatky detí.

Správou výhry 20 miliónov pesos boli poverení ich rodičia. Prvotné oslavy však čoskoro vystriedali problémy, ktoré nastali po tom, čo sa správa o výhre v lotérii rozšírila.

​Členovia rodičovského združenia uviedli, že sa im začala vyhrážať ozbrojená skupina, ktorá sa nazýva Los Petules. Žiadala od nich, aby za vyhrané peniaze nakúpili gangu, ktorý údajne plánoval útok na konkurenčné zoskupenie, zbrane.

Gang napáda aj ženy a deti

Rodičia samozrejme odmietli a namiesto toho časť peňazí minuli za novú strechu pre škôlku. Hrozby zo strany gangu sa však tento rok začali stupňovať, keď sa rodičia rozhodli investovať zvyšných 14 miliónov pesos (581 228 eur) do zvelebenia obce. V marci gang postrelil jedného z otcov predškolákov a minulý mesiac situácia eskalovala. Ozbrojenci údajne napadli ženy a deti v obci, čo prinútilo 28 rodín k úteku.

Tamojšia komunita prišla o domy, dobytok, kurčatá i úrodu kukurice a fazule, posťažoval sa jeden z členov rodičovského združenia. Rodiny tvrdia, že na svoju situáciu upozornili miestne úrady, ale domov sa nechcú vrátiť, kým nebude gang odzbrojený a rozpustený.

Násilie gangov je v Mexiku rozšírené a ozbrojené skupiny sa často snažia naverbovať miestnych obyvateľov do svojho boja s rivalmi o kontrolu nad územím.

Brainee patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj iDnes.cz.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 04:10