Poľky protestujú proti sprísnenému zákonu o interrupciách v Poľsku počas demonštrácie pri sídle EÚ v Bruseli 3. októbra 2016 (ilu)TASR/AP
StoryEditor

Strach a obavy lekárov. V Poľsku odmietli vykonať potrat, plod mal smrteľnú vadu

ČTKiDnes07.12.2021., 09:00h
Fakultná nemocnica v meste Bialystok na východe Poľska odmietla mladej žene ukončiť tehotenstvo, hoci podľa vyšetrenia mal plod smrteľnú vadu – nemal lebečné kosti.
Lajkuj Brainee.sk na

Lekári s odvolaním sa na verdikt ústavného súdu, ktorý vlani na jeseň postavil interrupcie prakticky mimo zákona, odmietli z obavy o svoje živobytie zákrok vykonať. Žene v dramatickej situácii medzitým pomohla jedna mimovládna organizácia, Federácia pre vec žien a plánovanie rodiny. Pani Agata podľa nej už podstúpila interrupciu v inom meste, kde bola "obklopená plnou starostlivosťou, pochopením a empatiou zo strany lekárov a zdravotníckeho personálu", a už sa vrátila z nemocnice domov.

Fyzicky sa cíti v poriadku, ale potrebuje psychickú podporu, uviedol na svojom webe denník Gazeta Wyborcza.

Dodal, že spomínaný spolok teraz začal právnu bitku proti nemocnici v Bialystoku sťažností u ochrancu práv pacientov a chystá žalobu na súde. Nemocnica v Bialystoku svoje odmietnutie potvrdila pacientke aj písomne, pričom sa odvolala na názor právnického spolku, blízkeho katolíckej cirkvi, že depresia nemôže byť dôvodom na interrupciu, pretože neohrozuje zdravie a život. Toto písomné vyjadrenie sa ani slovom nezmieňuje o skutočnosti, že dieťa bez lebečných kostí by bolo odsúdené na smrť, aj keby prišlo na svet živé, pozastavil sa server Onet.

Legálne prerušenie tehotenstva je možné len z týchto dôvodov

Tehotenstvo je možné teraz v Poľsku legálne ukončiť jedine vtedy, keď je dôsledkom znásilnenia či incestu alebo keď ohrozuje život matky. Nedávno poľskú verejnosť pobúril prípad 30-ročnej kaderníčky Izabelly z Pszczyny, ktorá podľahla sepse, pretože lekári v miestnej nemocnici, kde ju s bolesťami hospitalizovali, namiesto potratu čakali na odumretie plodu. Ministerstvo zdravotníctva potom vydalo vyhlásenie, že „život a zdravie matky sú najdôležitejšie“ pre legálne ukončenie tehotenstva.

V Poľsku opäť odmietli vykonať žene legálnu interrupciu. Lekári majú strach (ilu) V Poľsku opäť odmietli vykonať žene legálnu interrupciu. Lekári majú strach (ilu) TASR/AP

„Je nutné zdôrazniť, že lekári sa nemôžu obávať prijímať samozrejmé rozhodnutia, opierajúce sa o ich skúsenosti a dostupné znalosti,“ uviedlo ministerstvo. Ale riaditeľ nemocnice v Bialystoku, doktor Jan Kochanowicz v terajšom vyhlásení upozornil, že rozhodnutie ústavného súdu „významne zúžilo možnosti legálneho prerušenia tehotenstva“. Predpisy podľa neho teraz neposkytujú jednoznačnú interpretáciu, kedy je dovolené tehotenstvo prerušiť.

„Lekári sa kvôli tomu obávajú nielen straty práva vykonávať svoju profesiu, ale aj trestnej zodpovednosti. Lekári sa boja, že trestná zodpovednosť závisí od subjektívneho hodnotenia prokurátora, súdnych znalcov a súdu,“ upozornil riaditeľ. Dodal, že ešte pred rokom by postoj nemocnice bol jednoznačný. V súčasnej realite sa rozhodnutie o interrupcii „spojí s rizikom vyplývajúcim z nejednoznačnej interpretácie práva“.

Až do nálezu ústavného súdu, ktorému dominujú sudcovia dosadení vládnou stranou Právo a spravodlivosť (PiS), boli prípustné potraty v troch prípadoch: keď tehotenstvo bolo dôsledkom znásilnenia či incestu, keď ohrozovalo život matky, a keď lekári zistili ťažké, nezvratné a nevyliečiteľné poškodenie plodu. Z tohto posledného dôvodu bolo legálnych interrupcií najviac, skoro tisíc ročne.

Ministerstvo zdravotníctva potom vydalo vyhlásenie, že „život a zdravie matky sú najdôležitejšie“ pre legálne ukončenie tehotenstva (ilu) Ministerstvo zdravotníctva potom vydalo vyhlásenie, že „život a zdravie matky sú najdôležitejšie“ pre legálne ukončenie tehotenstva (ilu) TASR/AP

Podľa ústavného súdu ale práve toto ustanovenie odporovalo poľskej ústave, teda žena musí porodiť aj ťažko poškodené dieťa. Lekári v strachu z postihu podľa médií radšej odmietajú uskutočniť potrat aj v prípadoch, keď je ohrozený život matky.

Portál iDnes.cz patrí pod vydavateľstvo Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.sk.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. apríl 2024 09:09