Svätý Otec oslavuje svoje 85. narodeniny v piatok 17. decembra 2021TASR/AP
StoryEditor

Pápež František dnes slávi 85. narodeniny. Kedysi robil vyhadzovača, zamiloval sa či nahral hudobný album

rosTASR17.12.2021., 10:02h
Hlava katolíckej cirkvi, pápež František oslavuje 85 rokov.
Lajkuj Brainee.sk na

Najvyšší predstaviteľ katolíckej cirkvi má dnes, v piatok 17. decembra 85 rokov. Začiatkom mesiaca absolvoval návštevu Cypru a Grécka, kde sa zaujímal najmä o útrapy migrantov snažiacich sa dostať do Európy.

V polovici septembra pápež zavítal na Slovensko. Počas štvordňovej pastoračnej návštevy absolvoval stretnutia s najvyššími predstaviteľmi štátu, zástupcami náboženských obcí, ako aj židovskej či rómskej komunity. V priebehu svojej cesty navštívil Bratislavu, Košice, Prešov a Šaštín.

Pápež František Pápež František TASR/AP

František, vlastným menom Jorge Mario Bergoglio, sa narodil 17. decembra 1936 v argentínskom hlavnom meste Buenos Aires v rodine talianskych prisťahovalcov. Pápežom sa stal 13. marca 2013.

Ako sme informovali v jednom z našich článkov, nikdy neplánoval byť pápežom. V mladosti mal široký okruh priateľov a priateľku, s ktorou tancoval argentínske tango, až kým s touto vášňou k tangu neprestal. Rozhodol sa totiž zasvätiť svoj život Bohu.

Robil vyhadzovača v nočnom klube

Zamiloval sa do ženy menom Amalia, no keď odmietla jeho ponuku na sobáš, zdrvilo ho to. „Ak si ťa nemôžem vziať, stanem sa kňazom,“ vyhlásil vtedy pápež František. Amalia však priznala, že tento vzťah stroskotal kvôli jej prísnym rodičom. „Keď sme boli mladí, napísal mi list a ja som mu neodpovedala. Chcela som, aby zmizol z môjho života. Otec ma udrel, pretože som sa odvážila napísať chlapcovi,“ spomínala na krušné chvíle. 

Pápež robil aj vyhadzovača v nočnom klube Pápež robil aj vyhadzovača v nočnom klube TASR/AP

Sestre sa vraj zdôveril s tým, že nikdy netúžil byť pápežom. María Elena Bergoglio, ktorá je o dvanásť rokov mladšia ako jej 76-ročný brat, sa vyjadrila, že teraz jej súrodenec čelí celoživotnej „nekonečnej samote“.

Pápež v mladosti pracoval tiež ako vyhadzovač nočného klubu v rodnej Argentíne, píše portál newssky. Istý čas vraj dokonca zametal podlahy. O tejto práci však odmietol verejnosti prezradiť podrobnosti. Jeho úlohou bolo nevpustiť dovnútra podnapitých a agresívnych jedincov. 

Okrem toho vraj vyučoval literatúru a psychológiu, vďaka čomu sa študentov snažil naviesť k Bohu. Svoje povolanie pre duchovenstvo objavil po spovedi s kňazom, ktorého videl prvýkrát v živote. Pápež František je navyše veľkým fanúšikom Tolkiena. V roku 2008 totiž v jednej kázni použil ako príklad príbehy Bilba a Froda na opis „ciest nádeje“ a boja medzi dobrom a zlom. 

Tolkiena vyzdvihoval ako vplyvného spisovateľa, ktorý stojí za prečítanie vo svojom veľkonočnom posolstve. Okrem toho v roku 2015 nahral album Wake Up!, ktorý dokonca obsahuje jeho prejavy z rôznych miest v angličtine, taliančine, španielčine a portugalčine, rozptýlený a podčiarknutý pop-rockovou hudbou talianskych autorov a interpretov (napr. Giorgio Kriegsch, Mite Balduzzi, Giuseppe Dati, Lorenzo Piscopo, Dino Doni, Tony Pagliuca).

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 04:11