Pexels.com/Oleg Magni/Pixabay
StoryEditor

Pavučiny na stromčeku či spaľovanie diabla. Takto vyzerajú bizarné vianočné tradície vo svete

pc23.12.2021., 09:00h
Vianoce si každá krajina a kultúra predstavuje po svojom. Aj naše tradície a zvyky sa líšia od susedných krajín, nehovoriac o tých vzdialenejších.
Lajkuj Brainee.sk na

Vianočná atmosféra doslova ovládla všetko vôkol nás. Zvyky sú nielen na Slovensku, ale aj vo svete rôznorodé. Keď už máš postavený a ozdobený stromček, zabalené darčeky a konečne nepociťuješ predvianočný zhon, pokojne sa usaď. Pripravili sme pre teba súhrn bizarných vianočných tradícií vo svete.

Caganer v Katalánsku

Vidieť ho môžeš najmä v katalánskych betlehemoch. Ide o sedliaka, ktorý má na hlave tradičný klobúk, oblečenú má bielu košeľu, no najväčšou zaujímavosťou je, že čupí so stiahnutými nohavicami. Jedna z mnohých povier hovorí, že jeho postoj znázorňuje „oplodnenie“ pôdy v Betleheme, informoval portál The Irish Times.

Nóri neriskujú

24. december sa podľa nórskej tradície spája s príchodom čarodejníc a duchov. Predtým, než rodiny idú spať, zvyknú zahodiť všetky metly, ktoré majú doma, aby zabránili zlej mágii.

Bez KFC ani na krok 

Hoci sa Vianoce v Japonsku príliš neoslavujú, bez jednej tradície by sa pravdepodobne nezaobišli. V roku 1974 totiž KFC Japan vytvorilo kampaň, ktorá prezentovala vyprážané kurča ako dokonalé vianočné jedlo. Práve ono sa stalo neoddeliteľnou súčasťou sviatkov.

Krampus v Rakúsku

Predvianočné obdobie v Rakúsku by sa bez neho pravdepodobne nezaobišlo. Vidieť ho môžeš napríklad aj na vianočných pohľadniciach. Krampus je z polovice diabol, z polovice koza. 

Diabol v Guatemale

Týždeň pred Vianocami v Guatemale sa nezaobíde bez zametania či zbierania odpadkov. Miestni údajne veria tomu, že diabol a iní zlí duchovia žijú v tmavých, špinavých kútoch domu. Všetok vyzbieraný odpad hromadia na jednej kope, na vrch nakoniec položia podobizeň diabla a celé to zapália. Cieľom je totiž spáliť všetko zlé z predchádzajúceho roka.

Bez korčúľ vo Venezuele by to nebolo ono 

Viaceré ulice vo venezuelskom hlavnom meste Caracas sú zatvorené. Obyvatelia sa totiž zhromažďujú na ulici, aby sa na kolieskových korčuliach presunuli do kostola.

Pavučina na vianočnom stromčeku

Viacerí zdobia vianočné stromčeky ozdobami od výmyslu sveta. Ak máš fóbiu z pavúkov, na Ukrajine by si pravdepodobne nemohol sláviť Vianoce. Naši susedia zvyknú zdobiť stromčeky aj umelou pavučinou či pavúkmi. Zvyk pritom vychádza z legendy a ten, kto nájde pavúka, bude mať šťastie, tvrdí cestovná kancelária Contiki na svojej stránke. 

Koza Yule vo Švédsku

Živé zviera na ulici nestretneš. Prvýkrát sa objavila v roku 1966 na nádvorí zámku Gävle, no okrem toho, že sa stala lákadlom pre mnohých, vyvolala aj istú mieru kontroverzie.

Celá socha je vyrobená z dreva a slamy. Počas svojej histórie prežila sviatky bez ujmy približne len pätnásťkrát.

Tento rok týždeň pred Vianocami, v piatok večer, niekto kozu podpálil. „Je to vianočný symbol, ktorý má priniesť radosť a šťastie. Potom to však niekto sabotuje,“ citoval portál NY Post slová hovorkyne Gävlebocken.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
27. apríl 2024 09:19