V americkej škole sa hrali na holokaustUnsplash/Annie Spratt/Flickr/Next Maze
StoryEditor

Škandál na základnej škole: Tretiakov nútili hrať sa na holokaust, stvárňovali smrť v plynových komorách

iDnesČTK21.12.2021., 12:30h
Žiaci tretej triedy washingtonskej základnej školy museli počas jednej z aktivít rekonštruovať udalosti holokaustu. Nútila ich k tomu, aspoň podľa výpovedí rodičov, jedna z lektoriek školy. Niektorí zo školákov mali dokonca dramatizovať kopanie hromadných hrobov či smrť ľudí v plynových komorách, iné z detí malo hrať Adolfa Hitlera.
Lajkuj Brainee.sk na

Nútila ich k tomu, aspoň podľa reakcií rodičov, jedna z lektoriek školy. Niektorí zo školákov mali dokonca dramatizovať kopanie hromadných hrobov či smrť ľudí v plynových komorách, iné z detí malo hrať Adolfa Hitlera. Riaditeľ lektorku suspendoval.

Pri hre na holokaust, ku ktorej malo dôjsť pri jednej z popoludňajších aktivít vo Watkinsovej základnej škole vo Washingtone, lektorka podľa denníka žiakom pridelila konkrétne úlohy. Jedno z detí dokonca obsadila do úlohy Adolfa Hitlera. Na konci scény mu potom prikázala, aby zahralo samovraždu, píše Washington Post s odvolaním sa na rodičov žiaka.

Antisemitizmus

Iný žiak zase musel podľa rodičov zahrať, že sa ocitá vo vlaku mieriacom do koncentračného tábora a následne zohral smrť v plynovej komore. Tretiak mal tiež predvádzať, že strieľa svojich spolužiakov.

Keď sa deti lektorky pýtali, prečo to všetko Nemci robili, odpovedala podľa listu: „Pretože Židia zničili Vianoce.“ Po hodine ich upozornila, aby o tom nikomu nehovorili. Deti sa však aj tak zverili svojej triednej učiteľke.

Riaditeľ školy sa okamžite po incidente rodičom ospravedlnil a uistil ich, že zamestnankyňu postavil mimo služby. „Chcem uznať závažnosť tohto zlého vzdelávacieho rozhodnutia, pretože od detí by nikto nemal chcieť, aby predvádzali alebo zobrazovali akékoľvek zverstvo, najmä nie genocídu, vojnu alebo vraždu," uviedol riaditeľ v ospravedlňujúcom e-maile rodičom.

Portál iDnes.cz patrí pod vydavateľstvo Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.sk.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
16. apríl 2024 20:35