TASR/Pavel Neubauer, TV Barrandov, TASR/Jakub Kotian
StoryEditor

Rok 2021 bol plný smutných odchodov. Tieto slávne osobnosti si už Vianoce nikdy neužijú

Miroslav Kamody23.12.2021., 14:00h
Rok 2021 bol poznačený odchodom mnohých talentovaných ľudí, ktorí menili nielen slovenské, ale aj svetové dejiny. Pripomeň si ich spolu s nami.
Lajkuj Brainee.sk na

Koniec roka je už tradične časom, kedy celý svet i každý jednotlivec sumarizuje, čo posledných 365 dní prinieslo. Rok 2021, bohužiaľ, priniesol množstvo smutných správ a odchodov legiend. Opustili nás moderátorské legendy, ikonickí herci a umelci, no napríklad aj človek, bez ktorého by sa ľudstvo nikdy nemohlo prechádzať po Mesiaci.

Larry King († 23. január 2021)

Začiatok roka priniesol smutnú správu o odchode moderátorskej legendy. Larry King, narodený ako Lawrence Harvey Zeiger, zomrel vo veku 87 rokov. Oceňovaný americký televízny a rozhlasový moderátor mal na svojom konte viac ako 50-tisíc rozhovorov.

Larry King TASR/AP Photo/Jae C. Hong

Andrej Hryc († 31. január 2021)

Andry Hryc patril k najznámejším slovenským hercom. Objavil sa vo filmoch a seriáloch, ako Sebechlebskí hudci, Pehavý Max a strašidlá, Sedím na konári a je mi dobre, Habermannov mlýn, Alžbetin dvor, Colette. Naposledy sa objavil v historickom seriáli Slovania. Zomrel vo veku 71 rokov na následky zákernej akútnej leukémie.

Andy Hryc TASR/Pavol Zachar

Christopher Plummer († 5. február 2021)

Populárneho kanadského herca preslávila úloha Mika Wallacea vo filme Muž, ktorý vedel priveľa. Za snímku Beginners Oscara. Objavil sa aj vo filmoch Čistá duša či Alexander Veľký, jeho hlas si mohol počuť v animáku Hore či počítačovej hre The Elder Scrolls V: Skyrim. Zomrel po nešťastnom páde ako 91-ročný.

Larry Flynt († 10. február 2021)

Larry Flynt bol americký vydavateľ, ktorého spoločnosť vydáva viac ako dvadsať časopisov, vrátane slávneho pornografického Hustlera s ročným obratom asi 150 miliónov dolárov. Absolvoval niekoľko súdnych sporov týkajúcich sa obsahu spomínaného časopisu, ktorý odporcov veľmi poburoval. Vo veku 78 rokov sa mu stalo osudným zlyhanie srdca.

Larry Flynt TASR/AP Photo/Wally Fong

Petr Kellner († 27. marec 2021)

Kellner bol úspešný podnikateľ a zároveň najbohatší občan Českej republiky. V apríli 2020 Forbes jeho majetok odhadol na 14,9 miliardy dolárov a v rebríčku svetových miliardárov ho zaradil na 69. miesto. Zomrel ako 57-ročný pri nehode helikoptéry na Aljaške pri takzvanom heli-skiingu.

Petr Kellner Archív PPF

DMX († 9. apríl 2021)

Earl Simmons, viac známy ako DMX bol americký raper a herec, ktorý sa stal slávnym v roku 1997. Jeho umelecké meno bolo pôvodne akronymom z Divine Master of the Unknown. Celý život bojoval so závislosťami od drog, ktorá sa mu stala osudnou. 2. apríla 2021 sa predávkoval, čo viedlo k infarktu. O týždeň neskôr zomrel vo veku 50 rokov na zástavu srdca.

Princ Philip, vojvoda z Edinburghu († 9. apríl 2021)

Správu o smrti DMX-a zatienilo úmrtie 99-ročného manžela britskej panovníčky Alžbety II. Pôvodne princ grécky a dánsky, Philip Mountbatten bol členom šlezvicko-holštajnsko-sonderburgsko-glücksburgskej dynastie, ktorá zahŕňa kráľovské rodiny Dánska, Grécka a Nórska. S kráľovnou Alžbetou II. tvorili manželský pár po dobu 73 rokov.

princ philip, kráľovská rodina, pohreb, kráľovná alžbeta princ philip, kráľovská rodina, pohreb, kráľovná alžbeta profimedia

Michael Collins († 28. apríl 2021)

Z pôvodnej trojice hrdinských astronautov, ktorí ako prví pristáli na Mesiaci, už žije iba jeden. K Neilovi Armstrongovi sa na nekonečnej ceste ku hviezdam tento rok pridal aj Michael Collins, pilot veliteľského modulu Apolla 11. Zomrel vo veku 90 rokov, osudným sa mu stal boj s rakovinou.

Michael Collins Wikipedia/NASA

Julo Viršík († 26. máj 2021)

Viršík patril k najznámejším slovenským rozhlasovým moderátorom. Mnohí si ho pamätajú ako porotcu v súťaži Slovensko hľadá SuperStar. Od roku 2015 až do smrti vysielal legendárnu reláciu Twentyfive v Rádiu Expres. Zomrel vo veku 56 rokov na svojej chate v Malých Levároch na zástavu srdca.

Julo Viršík TASR/Tomáš Halász

Libuše Šafránková († 9. jún 2021)

Tohtoročné sledovanie Popolušky bude iné, ako po minulé roky. Prvýkrát totiž s nami na Vianoce nebude predstaviteľka hlavnej postavy Libuše Šafránková. Postavu hrala vo veku 19 rokov a počas svojej kariéry stvárnila takmer 150 postáv. Niekoľko rokov pred smrťou bojovala s rakovinou pľúc, zomrela dva dni po svojich 68. narodeninách.

Milan Lasica († 18. júl 2021)

Uprostred leta zasiahla ako blesk z jasného neba správa o úmrtí legendárneho humoristu, dramatika, prozaika, textára, herca, režiséra, moderátora a speváka Milana Lasicu. Ten na koncerte dospieval skladbu „Ja som optimista“, keď náhle počas klaňačky odpadol a nepodarilo sa ho oživiť. Príčinou úmrtia bola náhla porucha srdcového rytmu.

Milan Lasica Slávny umelec TASR/Pavel Neubauer

Jean-Paul Belmondo († 6. september 2021)

Legendárny herec a francúzsky klenot prezývaný Bébel hral v mnohých filmoch, kde stvárnil hlavne neodolateľných hrdinov. V neskoršej fáze života však pred kamerami uprednostnil divadelné dosky. Zomrel v parížskom byte vo veku 88 rokov v dôsledku dlhodobo zlého zdravotného stavu. Francúzi si jeho pamiatku uctili na oficiálnej rozlúčke so štátnymi poctami.

Jean-Paul Belmondo TASR/AP Photo/Laurent Cipriani

Miro Žbirka († 10. november 2021)

Pokorný hudobník, ktorý zasiahol svojim talentom niekoľko hudobných generácií. Jeho veľkým vzorom boli Beatles, miloval Anglicko. Zomrel náhle. Meky bol autorom desiatok piesní, na ktorých sa podieľal hudobne, ale aj textársky. Obľuboval duety, dokonca si zahral v muzikáli Neberte nám princeznú, ktorý napísal Dežo Ursíny. Mal 69 rokov.

​To však ani zďaleka nie je všetko. Tento rok sme sa rozlúčili napríklad aj so slávnym poľským lekárom (nefrológom a endokrinológom) Franciszekom Kokotom, Robom Kazíkom, ktorého fúzy boli rovnako slávne ako jeho piesne či tréneri a futbalisti Anton Urban a Jozef Vengloš.

Opustila nás aj nekorunovaná kráľovná šansónu Hana Hegerová, herečka Helen McCrory (Narcissa Malfoyová v Harry Potterovi), politici Milan Ftáčnik a Jaroslav Paška, herec James Michael Tyler (Gunther v seriáli Priatelia) či hudobníci František Nedvěd, Joey Jordison (Slipknot) či Charlie Watts (The Rolling Stones).

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. apríl 2024 05:06