Lepšie je prestať s nikotínom úplne, pretože ani takzvané vapovanie nemusí byť bez zdravotných následkov (ilu)unsplash.com
StoryEditor

Veľký mýtus. Vapovanie nie je bezpečné, zbystriť pozornosť by mali najmä muži

Petr ChalupaiDnes28.12.2021., 16:00h
Lepšie je prestať s nikotínom úplne, pretože ani takzvané vapovanie nemusí byť bez zdravotných následkov.
Lajkuj Brainee.sk na

U mužov nad dvadsať rokov dvojnásobne zvyšuje riziko erektilnej dysfunkcie, varuje rozsiahla štúdia, na ktorú odkazuje český portál iDnes. „Nikotín je stále len nikotín,“ pripomína.

Jej autori z Grossman School of Medicine Newyorskej univerzity svoju prácu uvádzajú motívom, ktorý je presný a pádny: „Elektronické cigarety sú pre mnoho ľudí nástrojom na obmedzenie fajčenia alebo cestou, ako s ním prestať úplne. Preto by sme mali poznať vzťah medzi vapovacími produktmi a potenciálnymi vplyvmi na sexuálne zdravie mužov.“

Vedúci práce Omar El Shahawy pritom nezastiera, že elektronické cigarety sú pravdepodobne všeobecne menej škodlivé ako fajčenie cigariet. Nie sú však bez rizika, zdôraznil pre server Insider.

Dokazuje to aj výskum, pri ktorom spracoval s kolegami objemné dáta zo štúdie o konzumácii tabaku a jej vplyvoch na zdravie, konkrétne mali údaje o 13 711 mužoch starších ako 20 rokov. K tomu zohľadnili ešte podmnožinu o 11 207 pánoch medzi dvadsiatimi a šesťdesiatimi piatimi rokmi, o ktorých vedeli, že ich zdravotná história nezahŕňa žiadne kardiovaskulárne problémy.

Nikotín je stále len nikotín, pripomínajú odborníci (ilu) Nikotín je stále len nikotín, pripomínajú odborníci (ilu) unsplash.com

Celkom 4,8 percenta všetkých pánov uviedlo, že používajú elektronické cigarety, zastúpenie mali o niečo väčšie v podskupine. V celej vzorke vapovalo nikotín denne 2,1 percenta, v podmnožine 2,5 percenta.

Výskum potom zaujímalo ich sexuálne zdravie formou sebahodnotenia. Muži odpovedali na otázku, či zažívajú problémy s pohlavným stykom, mali popísať, aká je ich schopnosť erekcie pri milovaní. Ich výpovede nakoniec odborníci zmerali s dátami o ich používaní elektronických cigariet.

Výsledky boli presvedčivé, zhŕňa tlačová správa autorov práce na serveri EurekAlert. V celej vzorke mali páni, ktorí vapovali denne, 2,2-krát vyššie riziko erektilnej dysfunkcie. V podmnožine pánov bez kardiovaskulárnych chorôb dokonca 2,4-krát vyšší ako páni, ktorí sa elektronickým cigaretám vyhýbali.

Práve preto, že tá podskupina zahŕňala mužov s bežnými hodnotami indexu telesnej hmotnosti a bez kardiovaskulárnych ťažkostí, je podľa vedcov preukázaným dôkazom o súvislosti medzi vapovaním a erektilnou dysfunkciou. Ďalším dokladom bolo, že problémy s erekciou mali aj muži, ktorí v dobe výskumu používali elektronické cigarety, nikdy predtým však neboli fajčiarmi tých klasických. A platilo to aj o vapujúcich pánoch, ktorí nikdy nemali problémy s cholesterolom, cukrovkou, obezitou, ktoré by erektilnú dysfunkciu mohli vysvetľovať tiež.

Nikotín je škodlivý vždy

Výsledkami ani ich presvedčivosťou však vedci, ktorých práca vyšla v magazíne American Journal of Preventative Medicine, nie sú prekvapení. „Nikotín je nikotínom v akejkoľvek forme. A teória hovorí, že prinajmenšom niektoré elektronické cigarety dokážu do tela doručiť jeho vysoké hladiny,“ cituje El Shahawyho server Inverse.

Na serveri CNN potom dodáva, že záleží na konkrétnom mechanizme, akým elektronická cigareta nikotín do tela dopravuje. „Nejde len o množstvo nikotínu, ktoré je inzerované. Samotné zariadenie, vykurovacia špirála, ako sa generuje zahrievanie, to všetko môže hladiny nikotínu, ktoré sa do organizmu dostávajú, meniť,“ tvrdí El Shahawy. A dodal, že veriť sa nedá ani tým elektronickým produktom, ktoré hlásajú, že sú úplne bez nikotínu. „Štúdie skúmali elektronické cigarety bez nikotínu a našli v nich stopy po nikotíne,“ poznamenal. Dodal, že nové generácie elektronických cigariet dokonca dodávajú telu veľmi vysoké hladiny nikotínu. „Niektoré dokonca vyššie ako klasické cigarety,“ upozornil.

Nikotín je stále len nikotín, pripomínajú odborníci (ilu) Nikotín je stále len nikotín, pripomínajú odborníci (ilu) unsplash.com

Dôvody, prečo konzumácia elektronických cigariet poškodzuje mužské sexuálne zdravie, pritom veda pozná. Sú dvojaké, objasňuje pre CNN Ahmad Besaratinia z Univerzity Južnej Kalifornie. „Nikotín a ďalšie chemikálie vo vapovacích cigaretách môžu znižovať schopnosť tepien zväčšovať sa a rozširovať, a práve to spôsobuje erektilnú dysfunkciu. A dané chemikálie môžu taktiež znižovať hladiny testosterónu, čo je ďalšia hlavná príčina erektilných dysfunkcií,“ popisuje vedec, ktorý študuje dopady konzumácie elektronických cigariet na genetiku.

Vapovanie môže byť aj pomocníkom

Napriek tomu - veda vapovanie do koša nehádže. Americký úrad pre kontrolu potravín a liečiv chce dokonca schváliť niektoré značky elektronických cigariet na účely pomoci užívateľom s abstinenciou od fajčenia. „Všeobecné zdravotné dopady konzumácie elektronických cigariet sú významne menšie ako v prípade fajčenia,“ súhlasí El Shahawy, jedným dychom však dodáva, že ani vapovanie by sa nemalo praktizovať nadmerne.

„Ak nič nefajčíte, nezačínajte s tým. Neexistuje žiadny dôvod vapovať, keď nie je vapovanie samo o sebe bezpečné. Ale ak už fajčíte cigarety a chcete prestať, vapovanie si kontrolujte. Praktizujte ho v minimálnej miere, doprajte si práve len toľko, aby ste uspokojili chuť, žiadostivosť a tým skončite,“ odporúča El Shahawy. Priznáva pritom, že téma vzťahu vapovania a sexuálnej kondície je stále otvorená. A že jeho štúdia má svoje limity. Nezahŕňali totiž dáta o prípadných liekoch ako sú antidepresíva, ktoré respondenti mohli užívať a ktoré môžu riziko erektilnej dysfunkcie zvyšovať.

Vedci tiež zatiaľ nevedia, či sú sexuálne problémy spôsobené konzumáciou elektronických cigariet permanentné alebo prechodné (ilu Vedci tiež zatiaľ nevedia, či sú sexuálne problémy spôsobené konzumáciou elektronických cigariet permanentné alebo prechodné (ilu) unsplash.com

Vedci tiež zatiaľ nevedia, či sú sexuálne problémy spôsobené konzumáciou elektronických cigariet permanentné alebo prechodné. Je erektilná dysfunkcia niečo, čo zmizne, keď niekto vapovať prestane? Alebo je to niečo, čo má zvyškové účinky aj v budúcnosti ? Potrebujeme lepšie štúdie, aby sme dokázali zhodnotiť krátkodobý a dlhodobý vplyv,“ priznáva. A dopĺňa, že výskum si prirodzene zaslúži aj otázka vplyvu vapovania na ženské sexuálne zdravie.

Portál iDnes.cz patrí pod vydavateľstvo Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.sk.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
14. apríl 2024 09:19