Na Nový rok idú príkladom. Tieto mestá či krajiny úplne zakázali silvestrovské ohňostroje (ilu)unsplash.com
StoryEditor

Žiadne trápne trieskanie petardami a vystrašené zvieratá. Tieto mestá úplne zakázali silvestrovské ohňostroje

rosTASR30.12.2021., 12:00h
Tieto mestá na Silvestra obrovské ohňostroje neodpália. Aj keď mnohé tak spravili z obáv väčšieho šírenia koronavírusu, zákaz silvestrovských ohňostrojov aspoň nebude plašiť zvieratá a neznečistí ovzdušie.
Lajkuj Brainee.sk na

Nemecko

Poslednou krajinou, kde zakázali tohtoročný silvestrovský ohňostroj, je práve Nemecko. Už v utorok potvrdil Berlínsky správny súd celoštátny zákaz predaja zábavnej pyrotechniky, ktorý nariadilo spolkové ministerstvo vnútra. Nemecko na spolkovej úrovni schválilo úplný zákaz predaja petárd 17. decembra. Mnohé samosprávy navyše zakázali používanie pyrotechniky počas Silvestra.

Súd sa priklonil k názoru, že zákaz predaja petárd a ohňostrojov pomôže znížiť nápor v nemeckých nemocniciach počas osláv príchodu nového roka. Len v berlínskej úrazovej nemocnici UKB každoročne počas Silvestra ošetria 50 až 75 ľudí, ktorí sa zrania počas nesprávneho zaobchádzania s pyrotechnikou. Minulý rok počas zákazu predaja tohto tovaru klesol počet prijatých pacientov na desať.

Tieto mestá na Silvestra obrovské ohňostroje neodpália (ilu) Tieto mestá na Silvestra obrovské ohňostroje neodpália (ilu) unsplash.com

„Vzhľadom na súčasnú veľkú záťaž nemocníc je potrebné urýchlene konať,“ uviedol súd. Je preto podľa neho prípustné, že na zákaz predaja neexistuje konkrétny zákon. Žalobcovia práve toto kritizovali ako "neprípustné". Proti rozhodnutiu správneho súdu možno ešte podať odvolanie na Vyšší správny súd Berlín-Brandenbursko, pripomenula DPA.

Amsterdam

Hlavné mesto Holandska, Amsterdam, zakázalo používanie zábavnej pyrotechniky. Ako informuje portál NL Times, tento rok nebude v Amsterdame na Silvestra povolený žiadny ohňostroj. Mestské zastupiteľstvo už rozhodlo, že používanie zábavnej pyrotechniky v meste bude zakázané. Väčšina obyvateľov sa sťažovala na hluk, ktorý spôsobuje zábavná pyrotechnika, pričom mnohí obyvatelia sú za úplný zákaz odpaľovania spotrebiteľskej zábavnej pyrotechniky.

Aj napriek tomu, že Amsterdam sa vydal cestou zákazu ohňostrojov, v niektorých mestách sa počas Silvestra budú používať aj naďalej. 

Londýn

Aj metropola Anglicka sa priklonila k zákazu každoročného ohňostroja. Minulý týždeň v pondelok to oznámil starosta britského hlavného mesta Sadiq Khan. Nielenže zrušili novoročný ohňostroj, Londýnčania majú zakázané aj oslavy Nového roka. Khan povedal, že počty prípadov dosahujú v Londýne rekordnú úroveň a on musí urobiť všetko, čo sa len dá, aby spomalil šírenie nového variantu.

V niektorých mestách dostali silvestrovské oslavy úplnú stopku (ilu) V niektorých mestách dostali silvestrovské oslavy úplnú stopku (ilu) unsplash.com

„To znamená, že tento rok na Silvestra už nebudeme organizovať oslavu pre 6500 ľudí na Trafalgarskom námestí,“ dodal starosta. „Pre mnohých Londýnčanov to bude veľké sklamanie, ale musíme urobiť tie správne kroky, aby sme obmedzili šírenie koronavírusu,“ vysvetlil.

Mestské úrady oznámili, že namiesto toho bude na televíznej stanici BBC „veľkolepé živé vysielanie“ a takto mesto oslávi príchod Nového roka.

Paríž

Ani francúzska metropola sa nevyhla zákazu ohňostrojov či novoročných osláv. Môže za to najmä koronavírus, konkrétne jeho variant omikron. Paríž zakázal podujatia, ktoré sa mali konať na známom bulvári Champs Elysees.

K zrušeniu novoročných osláv prišlo po tom, ako francúzsky premiér Jean Castex v piatok oznámil, že vláda zakazuje organizovanie verejných podujatí a ohňostrojov v čase novoročný osláv. Vláda tak spravila v snahe obmedziť šírenie koronavírusu počas sviatkov.

Castex zároveň vyzval ľudí, aby sa dali zaočkovať a odporučil všetkým vrátane zaočkovaných, aby sa pred tým, ako sa na Nový rok stretnú s priateľmi a rodinou, otestovali aspoň samotestami. Vo Francúzsku podľa Castexa evidujú už niekoľko stoviek prípadov nákazy variantom omikron, pričom sa očakáva, že tento variant sa rýchlo rozšíri a začiatkom budúceho roka sa vo Francúzsku stane dominantným.

V niektorých prípadoch ohňostroje zakázali, aby ochránili zvieratá (ilu) V niektorých prípadoch ohňostroje zakázali, aby ochránili zvieratá (ilu) unsplash.com

Vo Francúzsku v súčasnosti denne pribudne v priemere viac ako 50-tisíc nakazených, píše agentúra Reuters.

Brusel

Od 26. decembra zakázal novoročné oslavy aj Brusel. Primárne ide o spomalenie šírenia koronavírusu, no tento zákaz je aj veľmi dobrým ekologickým riešením. V belgickom hlavnom meste totiž dostali stopku aj silvestrovské ohňostroje, informuje portál ATN News. Navyše, všeobecné policajné nariadenie v Bruseli zakazuje používanie zábavnej pyrotechniky (rakiet a petárd) na verejných priestranstvách, verejne prístupných miestach a súkromnom majetku, píše web Brussels.be.

Takto používané ohňostroje ako rakety, rímske sviece, petardy a podobne budú zabavené. Hoci je predaj zábavnej pyrotechniky v Belgicku povolený, samospráva ako Brusel má právo jej používanie na svojom území zakázať alebo obmedziť. Z dôvodu opatrení prijatých proti koronavírusu trvá zákaz od 23. decembra 2021 do 9. januára 2022.

Talianske mestá

Benátky sú jedným z viacerých talianskych miest, ktoré sa rozhodli zrušiť novoročné oslavy kvôli koronavírusu. Ako informuje portál CNN, v celom Taliansku sa nebudú konať veľké silvestrovské oslavy, vrátane koncertov pod holým nebom. Benátky tak zakázali aj novoročný ohňostroj a do konca januára zatvorili aj nočné kluby

Novoročný ohňostroj v Benátkach neuvidia (ilu) Novoročný ohňostroj v Benátkach neuvidia (ilu) unsplash.com

K tomuto kroku sa odhodlal aj Rím. Od 31. decembra 2021 do 6. januára 2022 je zakázané používanie zábavnej pyrotechniky. Snažia sa tak totiž predísť zbytočnému a škodlivému fyzickému stresu zvierat, informuje portál Italy24News.

Uganda

Polícia v pondelok oznámila zákaz silvestrovských ohňostrojov po celej krajine, vrátane kampalského hlavného mesta Kampala. Zakázané budú aj nočné bohoslužby. Informuje o tom New York Times.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
24. apríl 2024 17:24