Kapor Karolarchív
StoryEditor

Mladí ľudia bojovali, spoločnosti prehrávali. Prehľad NAJ eko vecí, ktoré sa udiali v roku 2021

Marta Fandlová31.12.2021., 10:00h
Klimatickí aktivisti vyhrali spor nad spoločnosťou Shell, na Slovensku prešla reforma Národných parkov, vo Francúzsku súd rozhodol, že nekonať pri riešení klimatickej krízy je ilegálne. Rok 2021 našťastie nebol len rokom zlých správ, prinášame ti 21 pozitívnych správ, ktoré postavia uplynulý rok do lepšieho svetla.
Lajkuj Brainee.sk na

V Národných parkoch sa kedysi ťažilo drevo dvakrát viac ako inde a až 30 rokov ochranári prírody žiadali reformu Národných parkov. To sa konečne v roku 2021 podarilo. Parlament po dlhých mesiacoch rokovaní schválil reformu Národných parkov, ich správa prejde pod rezort Ministerstva životného prostredia.

Za 25 rokov odumrela polovica Veľkej koralovej bariéry, ničia ju často aj nebezpečné látky z našich opaľovacích krémov, preto je úžasná správa, že na Havajských ostrovoch a v Thajsku zakázali tento rok na ich pôde predaj a používanie krémov obsahujúcich látky, ktoré sú škodlivé pre koraly a životné prostredie.

V roku 2021 sa slovenské mestá rozhodli, že budú postupne vyhlasovať stav klimatickej núdze, bola to aj reakcia na petíciu Klíma ťa potrebuje, pod ktorú sa podpísalo 128-tisíc ľudí. Mesto Zlaté Moravce vyhlásilo stav klimatickej núdze už v roku 2019. Hovorkyňa Únie miest Slovenska poznamenala, že ďalšie mestá, ktoré budú vyhlasovať stav klimatickej núdze, sú Banská Bystrica či Hlohovec.

Z farmy na stôl - to je nová poľnohospodárska politika Európskej únie, ktorú europoslanci schválili. Táto nová politika má zabezpečiť dostatok dostupných a výživných potravín v rámci možností našej planéty. Jej cieľom je aj zamedziť plytvaniu potravín či znížiť používanie veľkého množstva pesticídov v potravinách. Je to naozaj dobrá správa pre malých aj veľkých farmárov, ale aj pre nás - spotrebiteľov.

V máji tohto roku vznikla prvá vegánska nemocnica na svete. Súkromné zariadenie vzniklo v Libanone a svojim pacientom ponúka čisto vegánske menu. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) tento rok potvrdila, že znižovanie spotreby mäsa v jedálničku výrazne znižuje pravdepodobnosť hromadenia rakovinových buniek v tele jedincov. Zakladatelia nemocnice tvrdia, že podávať pacientovi mäso je rovnako hrozné, ako umožniť pacientovi fajčiť počas hospitalizácie.

​V Tichom oceáne sa nachádza ostrov, ktorý je z plastov a je 32-krát väčší ako Slovensko. Známa slovenská architektka Lenka Petráková tento rok nadizajnovala plávajúcu stanicu, ktorá čistí moria a oceány od odpadu. Tento energeticky sebestačný komplex budov zbiera odpadky z vodného povrchu a biologicky ich rozkladá. Dokázal by si tak poradiť aj so spomínaným ostrovom, čo by životnému prostrediu skutočne pomohlo.

Mladí ľudia dokážu meniť svet. Príkladom sú aj klimatickí aktivisti z Holandska, ktorí vyhrali súdny spor s britsko-holandskou spoločnosťou Shell. Táto ropná spoločnosť musí počas najbližších ôsmich rokov výrazne znížiť emisie, lebo klíma nás potrebuje.

Snažíme sa žiť zero waste, nakupujeme zelenšie čistiace prostriedky či bambusové kefky. To je všetko fajn, ale dôležité je, aby to robili aj politici. Práve preto je skvelou správou, že Ministerstvo životného prostredia sa tento rok rozhodlo, že bude nakupovať čistiace prostriedky šetrné k prírode. Rovnako tak má rezort životného prostredia v pláne nakupovať ekologicky aj všetky počítače, monitory aj dopravné prostriedky, pozitívnym príkladom je aj prezidentka Zuzana Čaputová, ktorá na pracovné cesty používa plug-in hybridnú limuzínu auta.

Len za posledných 10 rokov bolo na Slovensku vyťažených takmer 200 hektárov pralesov. Tomu by malo byť našťastie koniec, pralesy získali tú najväčšiu ochranu. Tento rok vznikla nová prírodná rezervácia Pralesy Slovenska, v ktorej bude platiť najprísnejší stupeň ochrany. Všetko sa to udialo aj vďaka aktivistom a kampani Daj Pralesom 5. Tieto naše, slovenské pralesy, budú v rôznych častiach krajiny.

​V slovenských útulkoch končí ročne až 12-tisíc psíkov, počas pandémie výrazne stúpol počet adopcií psov. Na tieto okolnosti zareagovala aj iniciatíva Zvierací ombudsman. Spustila aplikáciu, ktorá ti uľahčí adopciu psíka či mačky z útulku. Momentálne je v tejto aplikácii zahrnutých 22 útulkov z celého Slovenska s 200 registrovanými zvieratami.

Klíma nás potrebuje, to už hádam všetci dávno vieme, na svete je však aj nový klimatický zákon, ktorý europoslanci schválili v roku 2021. Zvyšuje cieľ redukcie emisií skleníkových plynov do roku 2030 zo 40 % na 55 % v porovnaní s úrovňami z roku 1990. Podľa vedcov a odborníkov je potrebné znížiť emisie o 65% do roku 2030, ale aj toto je správny posun vpred.

Každé Vianoce prechádzajú na Slovensku kapry peklom. Našťastie aj to sa postupne zmení. Tieto Vianoce prvý reťazec na Slovensku prijal záväzok ukončiť predaj živých kaprov. Kaufland po rokovaní s organizáciou Humánny pokrok prisľúbil, že tieto plánované zmeny budú realitou už čoskoro, záväzok by mal byť platný od januára 2022. Aktivisti z organizácie Humánny pokrok spustili aj petíciu s názvom Kaprie peklo, ktorú môžeš podpísať aj ty.

Vedel si o tom, že Slováci zatiaľ triedia len 3-5 % kuchynského odpadu? Zvyšný nevytriedený kuchynský odpad predstavuje obrovskú záťaž pre životné prostredie. V roku 2021 získali slovenské mestá a obce povinnosť triediť zber kuchynského odpadu, výnimku má zatiaľ Bratislava a Košice, tieto dve mestá začnú triediť kuchynský odpad od roku 2023.

Súd vo Francúzsku tento rok rozhodol, že nekonať pri riešení klimatickej krízy je ilegálne. Žalobu podali štyri environmentálne organizácie s podporou 2,3 milióna ľudí v petícii. Francúzsky súd rozhodol vo februári tohto roku, že štát je vinný zo zlyhania v riešení klimatickej krízy a nedodržania sľubov znižovania emisií skleníkových plynov.

Miliarda eur len pre životné prostredie na Slovensku? Áno, čítaš správne, z Plánu obnovy Európskej únie pôjde veľká časť financií práve na ochranu životného prostredia v našej krajine. Minister životného prostredia využije polovicu peňazí na obnovu rodinných domov, bežný Slovák tak môže vďaka tomu získať na obnovu svojho rodinného domu dotáciu až vo výške 17-tisíc eur, tú druhú polovicu si musí našetriť.

Na zemi končí denne 15 miliárd použitých cigaretových filtrov. Ide o odpad, ktorý doslova pokrýva našu planétu. Mladý chalan Hugo Repáň sa to rozhodol zmeniť. Vymyslel projekt Eco-Butt, vďaka ktorému sa dajú recyklovať ohorky z cigariet, tie potom primiešava do asfaltových zmesí. O jeho projekt majú záujem rôzne slovenské mestá, pilotný projekt sa spustil v Žiari nad Hronom.

​Na našom území máme aj nového chráneného živočícha. Vlk dravý sa už nebude chytať ani zabíjať, konečne sa stal práve na Deň Zeme chráneným živočíchom. Bude zakázané úmyselne ho odchytávať, zraňovať alebo zabíjať, držať, chovať, prepravovať, predávať či vymieňať. Lov vlka sa definitívne skončil 1. júna 2021.

Polovicu plastov, ktoré na svete máme, sme vyrobili za posledných 13 rokov. Práve na verejných podujatiach neprichádza ku triedeniu takmer 90% plastového odpadu. Našťastie, tento rok poslanci Národnej rady schválili zákon o zákaze plastov v trvalých prevádzkach verejného a rýchleho stravovania, zakázané budú aj na verejných podujatiach.

Na klimatickej konferencii COP26 bol prijatý Glasgowský klimatický pakt, ktorý hovorí najmä o tom, že krajiny majú rok na to, aby predložili nové plány na znižovanie emisií. Rovnako tak na tejto klimatickej konferencii vyše 100 krajín, vrátane Brazílie, podpísalo dohodu o zastavení odlesňovania do roku 2030. Pozitívne je aj to, že prezidentka Zuzana Čaputová mala veľmi silný prejav na tejto konferencii, ktorým podporila ambicióznejšie riešenia klimatickej krízy.

V kožušinovom priemysle sa každý rok narodí a zomrie 100 miliónov zvierat. Utrpeniu líšok, noriek, činčíl na kožušinových farmách na Slovensku je však koniec. Od tohto roku nie je možné na Slovensku otvárať nové kožušinové farmy, existujúce farmy budú mať k dispozícii prechodné obdobie, prevádzku budú musieť ukončiť do roku 2025. Slovensko sa tak stalo 14. krajinou v Európe, v ktorej je zakázané otvárať nové kožušinové farmy.

Na Slovensku máme v súkromnom vlastníctve až 119 tigrov, to je však po novom zakázané. Parlament tento rok schválil zákaz súkromného chovu tigrov a ďalších šeliem. Práve vďaka tomu budú rôzne ranče či mini zoo, kde chodia ľudia „hladkať“ tigre, už minulosťou, a je to naozaj dobrá správa - tiger má byť kráľom džungle, nie mačkou zavretou v klietke.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 04:11