Ničnerobenie v Južnej KóreiUnsplash/Louie Nicolo Nimor/Kseniya Petukhova
StoryEditor

Chceš skoncovať so stresom? Skús nový trend Juhokórejčanov: ničnerobenie

dttiDnes02.01.2022., 15:37h
Juhokórejčania si v poslednej dobe obľúbili netradičnú voľnočasovú aktivitu, v rámci ktorej smú iba jediné, a to nerobiť nič.
Lajkuj Brainee.sk na

Nielen kvôli pandémii koronavírusu totiž miestni čelia veľkému stresu, od ktorého im pomáhajú na tento účel špeciálne navrhnuté miesta. K populárnym aktivitám patrí pozeranie do stromov či návšteva filmu o horiacom táborovom ohni.

Neďaleko parku v soulskej štvrti Seongdong-gu sa nachádza čajovňa Green Lab s asi desiatkou miest. Hovoriť sa tu nesmie, telefón treba vypnúť a vo vnútri sa chodí len bez topánok. Pri čaji tu môžete čítať, napísať list alebo len cez sklo pozorovať les. Cieľom pravidiel je absolútne vypnutie.

Navštevovanie miest, kde je povinné nerobiť vôbec nič, je medzi Juhokórejčanmi, ktorí okrem nekončiacej koronavírovej pandémie čelia aj prudkému rastu cien nehnuteľností, stúpajúcemu zadlženiu či vyžadovaniu extrémneho pracovného nasadenia, stále vyhľadávanejšou voľnočasovou aktivitou.

​Keď na ostrove Čedžu roku 2014 vznikla súťaž, ktorej účastníci sa snažia pri sedení v lese dosiahnuť čo najnižšiu tepovú frekvenciu, jej zakladatelia netušili, že sa koncept ozdravného ničnerobenia postupne rozšíri.

Polhodina pozerania do ohňa

Kiná po celej krajine v novembri v rámci tohto trendu uviedli film simulujúci štyridsať minút trvajúci rokov v mrakoch. Za vstupenku na Let diváci zaplatia v prepočte 140 korún a podľa distribútora sa dočkajú „odpočinku v našuchorených oblakoch“. Snímok nadviazal na počin Oheň, ktorý ľuďom na jar v kinosálach ponúkol tridsaťjeden minút horiaceho táborového ohňa.

„Je ťažké vyrovnať sa s pocitom, že ste v pasci, a zároveň s osamením. Ľudia túžia po priestore, kde sú sami, ale inde ako doma. Kým sa pandémia nezlepší, očakávame pokračovanie tohto trendu,“ dodáva.

Juhokórejčania stav totálneho prázdna či vypnutia označujú ako „mung“. Na jeseň si miestni podľa WP obľúbili najmä „lesný mung“, pri ktorom sledujú stromy či lístie. Populárne je tiež sledovanie „ohnivého mungu“ čiže horiaceho dreva či „vodný mung“ čiže relax pri hľadení na vodnú plochu.

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa GREEN LAB (@greenlab_seoulforest)

Bez rezervácie si nesadnete

Čajovňa pri mestskom parku sa v posledných mesiacoch teší stálemu prúdu zákazníkov, ktorí tu ležia na lehátkach a cez sklo pozerajú do lesa. Podnik otvoril pred pandémiou, spočiatku sa ale zákazníci nehrnuli.

„Ľudia predtým neboli zvyknutí na myšlienku navštíviť čajovňu len preto, aby si užili svoju vlastnú spoločnosť.Ale teraz sa nám tri časové okná, ktoré denne ponúkame, zakaždým rýchlo naplnia. Kto nemá rezerváciu, väčšinou si nesadne,“ líči Bae Hjon, jeden zo zamestnancov.

„V kórejskej spoločnosti je veľmi ťažké nájsť priestor, kde je prijateľné nerobiť absolútne nič,“ dodáva. S tým súhlasí aj jeden z miestnych „štamgastov“, tridsaťosemročný manažér Jung Če-hwan, ktorý hľadal útočisko pred silne konkurenčným obchodným svetom.

V jednej z kaviarní sa na seba iba pozeráte do zrkadla:

Vyskúšal pilates aj jogu, ale chcel skrátka nerobiť nič. „Chcel som stlačiť tlačidlo stop a urobiť si chvíľku pre seba. Ale mal som pocit, že musím neustále niečo robiť,“ vysvetľuje. „V tomto priestore platí pravidlo, že nesmiem robiť nič. Len sa pozerám von. Urobilo mi to miesto v hlave,“ dodáva.

Podobné miesta otvorili aj v ďalších častiach krajiny. V kaviarni Goyosa na Čedžu síce nesmiete používať mobil, pri trávení času osamote si ale môžete vziať listový papier a niekomu napísať. Kaviareň v pobrežnom meste Pusan, ​potom ponúka pozeranie do plameňov, v podniku Mung Hit na ostrove Kanghwado si môžete v kľude posedieť na stoličke a pozerať na seba do zrkadla či meditovať s pohľadom do hôr. Deti ani zvieratá do týchto podnikov nesmú.

Portál iDnes.cz patrí pod vydavateľstvo Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.sk.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 04:11