Sanitka v ČíneUnsplash/Renato Marques
StoryEditor

Šokujúci prípad: Žena v uzavretom meste potratila pred nemocnicou. Nepustili ju dovnútra

jhriDnes07.01.2022., 09:20h
Veľké pobúrenie vyvolal v čínskom lockdownom uzavretom meste Si-an prípad ženy v ôsmom mesiaci tehotenstva. Tú miestna nemocnica neprijala, pretože mala predchádzajúci test na koronavírus.
Lajkuj Brainee.sk na

Keď sa jej nakoniec zdravotníci ujali, bolo už neskoro, lebo medzitým potratila. Úrady rokovania nemocnice odsúdili a potrestali niekoľko manažérov.

Video zverejnené na čínskych sociálnych sieťach ukazovalo tehotnú, ktorá sedí pred nemocnicou. Medzi nohami jej tiekla krv, píše denník The South Morning China Post.

Nechceli ju prijať, pretože mala štyri hodiny uplynulý test na koronavírus. Žena čakala vonku dve hodiny, kým sa jej zdravotníci nakoniec ujali, uviedla jej neter na čínskej sociálnej sieti Weibo.

​Príspevok stačil zaznamenať asi šesť miliónov zhliadnutí, než ho úrady zmazali. Na sociálnych sieťach sa však táto správa dostala do hlavných trendov, mnohí používatelia nad pôstom vyjadrovali svoje pobúrenie. „Covid-19 vás nemusí zabiť, ale byrokrati áno,“ napísal jeden používateľ.

„Urobili sme všetko, ako sme mali,“ citoval jedného zo zamestnancov nemocnice čínsky portál City Link. Podľa neho sa inštitúcia k celej záležitosti zatiaľ oficiálne nevyjadrila.

Pracovníkov nemocnice prepustili

Miestna vláda okamžite vyzvala nemocnicu, aby sa verejnosti ospravedlnila. Oznámila tiež, že jedného z manažérov suspendovala, ďalších dvoch vedúcich pracovníkov prepustila.

Vláda zaviedla s okamžitou platnosťou aj nové pravidlá, podľa ktorých nemocnice v meste musia poskytnúť pomoc tehotným a pacientom v kritickom stave. Mestské štvrte začali tiež zhromažďovať údaje o tehotných ženách v oblasti.

​Tiež ďalšia žena uviedla, že kvôli neskorému príchodu do pôrodnice potratila. Zdravotníci jej povedali, že ju nemôžu ošetriť, pretože žije v oblasti, z ktorej nesmú ľudia odchádzať.

Na rokovaní nemocničného personálu sa sťažujú aj ďalší ľudia, ktorí alebo ktorých príbuzní potrebovali naliehavú pomoc. „Prišla som o otca,“ napísala ďalšia žena. Jej najbližšieho po prekonaní infarktu tiež nepreviezli do nemocnice, pretože sa nachádzal v oblasti „stredného rizika“.

Výmenný obchod s jedlom

Trinásťmiliónové mesto Si-an sa nachádza v prísnom covidovom lockdowne už štrnásty deň. Obyvatelia sa sťažujú na nedostatok jedla, mnohí nemôžu bez negatívneho testu ani do obchodov a sú odkázaní na dodávkové služby.

Obyvatelia sú preto nútení vymieňať jedlo za cigarety či technické vybavenie. Na jednom videu zverejnenom na čínskej sociálnej sieti je napríklad vidieť, ako jeden muž mení konzolu Nintendo Switch za balenie instantných rezancov.

Čína však na svojej stratégii „nulového covidu“ nehodlá nič meniť. Úrady uviedli, že karanténa mesta skončí, akonáhle bude dosiahnutý "nulový sociálny prenos". Kedy tak bude, ale nie je isté.

Portál iDnes.cz patrí pod vydavateľstvo Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.sk.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
24. apríl 2024 07:28