Zdravotník podvádza pri vakcináciiYoutube/Editorji
StoryEditor

VIDEO Antivaxerov očkovali len naoko, namiesto v tele končila vakcína vo vedre

pmaiDnesČTK13.01.2022., 13:00h
Talianska polícia zatkla a obvinila zdravotníka z podvodu pri podávaní vakcíny proti covidu-19.
Lajkuj Brainee.sk na

Muž mal u najmenej 45 ľudí predstierať, že im dáva injekciu, aby si zabezpečili falošné potvrdenie o bezinfekčnosti.

Očkovaciu látku namiesto toho vstrekol vedľa do nádoby. Okrem zdravotníka polícia vyšetruje aj štyroch spolupáchateľov, podvodom si skupina mala prísť na 18-tisíc eur.

Podozrenie na nekalosti v očkovacom centre v meste Ancona na východe Talianska mali kriminalisti dlhšiu dobu, napísala agentúra AP. Do strediska preto umiestnili kameru, ktorá zdravotníka pristihla pri čine.

Podvod

Podľa záberov proces očkovania prebiehal takmer ako normálne, avšak po domnelej injekcii je vidieť, ako zdravotník vstrekne očkovaciu látku do nádoby na použité striekačky. Aktéri dohrali scénu až do konca, kedy „zaočkovaný“ dostal na rameno náplasť. Situácia sa niekoľkokrát opakuje s rôznymi ľuďmi.

Zdravotník je teraz podozrivý z prijatia úplatku, falšovania certifikátov a plytvania verejnými prostriedkami. Policajti vyšetrujú aj štyroch údajných komplicov. Tí mali zháňať záujemcov o falošné očkovanie, ktorí boli ochotní za celý proces a následný certifikát zaplatiť.

Štyridsaťpäť „klientov“ polícia do podvodu tiež zahŕňa, počas vyšetrovania nesmú opustiť miesto svojho bydliska a denne sa hlásiť. Celá skupina si podvodom mala zarobiť najmenej 18 tisíc eur, uviedol portál Sky News.

Taliansko má od pondelka prísnejšie opatrenia

V Taliansku začalo v pondelok platiť ďalšie sprísnenie opatrení proti covidu-19, ktorým podľa agentúry ANSA vláda svojím spôsobom zaviedla takmer lockdown pre neočkovaných. Rozšírila sa totiž povinnosť mať takzvaný superzelený pás aj na ďalšie aktivity, vrátane verejnej dopravy, vstupov do športových centier, múzeí či na lyžiarske vleky.

Taliansko Covid v Taliansku TASR/AP/Cecilia Fabiano

​Dve úrovne covidových certifikátov zaviedli v Taliansku vlani v decembri a vláda postupne rozširovala aktivity, kam je možné len so superzeleným pásom. Do nedele bol tento certifikát potrebný napríklad na vstup do vnútorných priestorov reštaurácií, kín či divadiel.

Inde, napríklad vo verejnej doprave či na pracovisku, stačil takzvaný zelený pás, potvrdzujúci negatívny test na koronavírus. Od 15. februára bude pre ľudí žijúcich v Taliansku vo veku od 50 rokov covidový certifikát potvrdzujúci očkovanie proti covidu-19 či prekonanie tejto choroby nutný aj na pracovisku.

Kvôli sprísňovaniu sa tak rozmáhajú podvody ako tie v Ancone. Koncom minulého roka odhalili podvodníka, ktorý prišiel do očkovacieho centra so zámerom nechať sa naočkovať do falošnej paže. Za silikónovú náhradu vlastného tela zaplatil podľa odhadu médií stovky eur. Plán mu prekazila zdravotníčka.

Portál iDnes.cz patrí pod vydavateľstvo Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.sk.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
17. apríl 2024 23:24