Na snímke vlna naráža na kalifornské pobrežie v dôsledku výbuchu podmorskej sopky Hunga Tonga-Hunga Ha'apa pri tichomorskom ostrove Tonga, v americkej Bodega Bay v sobotu.TASR/AP
StoryEditor

Následky erupcie sopky: Tonga sa bojí, že s pomocou príde aj covid, ktorý sa tam zatiaľ nešíril

iDnesČTK17.01.2022., 11:00h
Sobotňajšia erupcia sopky Hunga Tonga-Hunga Ha'apai pri jednom z neobývaných ostrovov Tongy bola taká silná, že ju bolo počuť až na Aljaške.
Lajkuj Brainee.sk na

Sobotňajšia erupcia sopky na tichomorskom súostroví Tonga podľa prvých dostupných informácií spôsobila značné škody na domoch a turistických strediskách. Nezvestná je jedna Britka, obete erupcie zatiaľ nie sú známe. Štát sa však obáva zavlečenia koronavírusu do krajiny. Akákoľvek pomoc, ktorá mieri na ostrovy, bude musieť prejsť karanténou. 

Obávajú sa zavlečenia koronavírusu 

Zatiaľ nie je známe, či si výbuch sopky, ktorý zdvihol vlnu cunami a pokryl ostrovy sopečným popolom, vyžiadal nejaké obete. Agentúra Reuters informovala, že nezvestná je Britka, ktorá spolu s manželom viedla psí útulok v meste Nuku'alofa. 

Austrália a Nový Zéland dnes vyslali k izolovanému súostroviu pozorovacie lietadlá, aby posúdili rozsah škôd. Diplomat zo zastupiteľského úradu Tongy v Austrálii Curtis Tu'ihalangingie vyzval svet k trpezlivosti, zatiaľ čo vláda rozhoduje o prioritách pomoci postihnutej krajine.

Tonga sa obáva, že by pomoc určená ľuďom postihnutým zemetrasením mohla na ostrovy zavliecť ochorenie covid-19, ktoré sa tu zatiaľ nešíri. „Nechceme, aby nás zasiahla ďalšia cunami - tentokrát covid-19,“ povedal diplomat.

„Keď ľudia vidia takú ohromnú erupciu, chcú pomôcť,“ dodal. Zároveň upozornil, že všetka pomoc mieriaca na ostrovy bude musieť prejsť karanténou a je pravdepodobné, že z lietadiel dopravujúcich pomoc nebude môcť nikto vystúpiť. 

Potrebné sú rúška alebo respirátory 

Podmorská sopka Hunga Tonga-Hunga Ha'apai vybuchla v sobotu skoro ráno stredoeurópskeho času. Podľa satelitných snímok sa potom zdvihol obrovský oblak popola, pary a sopečných plynov do výšky zhruba dvadsiatich kilometrov. Erupcia trvala osem minút a bola natoľko hlasná, že ju ako vzdialený hrmot opísali aj obyvatelia na 800 kilometrov vzdialenom Fidži.

Vlna cunami spôsobená výbuchom zasiahla pobrežie Tongy, Fidži, Americkej Samoy, ale aj Japonska, Čile či Spojených štátov. Na mnohých miestach spôsobila lokálne záplavy. V Peru sa pri nich utopili dvaja ľudia.

Následkom výbuchu bol prerušený dôležitý podmorský kábel, čo na Tonge spôsobilo výpadok internetu. Pri erupcii bolo tiež prerušené telefónne spojenie, ktoré sa už podarilo obnoviť.

Najväčšie obavy teraz vyvoláva sopečný popol, ktorý ľudia vdychujú a môže kontaminovať pitnú vodu. „Väčšina ľudí si neuvedomuje, že popol je toxický a že by ho nemali dýchať. Všetci by mali nosiť rúška a respirátory,“ doplnil Tu'ihalangingie.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 11:17