Militantné hnutieTASR/AP/Rahmat Gul
StoryEditor

Smrtonosný ťah Talibanu: Radikáli oznámili vytvorenie národnej jednotky samovražedných atentátnikov

kov18.01.2022., 16:00h
Taliban plánuje vytvoriť národný prápor samovražedných atentátnikov.
Lajkuj Brainee.sk na

Už minulý rok sa v dôsledku ovládnutia Afganistanu militantnou skupinou objavili správy o niektorých bojovníkoch, ktorí sa obávajú, že „prepásli svoju šancu na mučeníctvo“ v režime založenom na udržiavaní moci, a nie na boji proti USA, Veľkej Británii a iným silám.

Teraz Taliban odhalil plány na vytvorenie oddielu samovražedných atentátnikov pre novú národnú armádu s 10 000 príslušníkmi.

Armáda Mansúr

Podľa The Times hovorca Talibanu Zabihulláh Mudžáhid povedal: „Naši mudžahídi, ktorí sú mučeníkmi, budú tiež súčasťou armády, ale budú to špeciálne jednotky. Tieto sily budú pod kontrolou ministerstva obrany a budú sa využívať na špeciálne operácie.“ 

​Hoci túto správu označila predsedníčka Afganskej nezávislej komisie pre ľudské práva Shaharzad Akbar za hroznú a otrasnú, odzrkadľuje správy z októbra minulého roka, keď bol na hraniciach Afganistanu rozmiestnený prápor samovražedných atentátnikov. Píše web UNILAD.

Mullah Nisar Ahmad Ahmadi, zástupca guvernéra provincie Badachšán, odhalil, že prápor sa volá Lashkar-e-Mansoori alebo „armáda Mansúr“ a bol zriadený na vykonávanie samovražedných útokov proti bezpečnostným silám prideleným predchádzajúcej afganskej vláde. Informuje o tom Hinduistan Times.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 22:08