Reuters
StoryEditor

Koniec sledovania tvojho súkromia Facebookom? Vieme, odkedy môžu začať platiť zásadné zmeny

iDnes20.01.2022., 10:30h
Na Facebooku si ľudia sami určia, čo chcú vidieť a čo nie. A keď sa im to nebude vôbec páčiť, môžu z neho odísť na iný web, napriek tomu s Facebookom zostať prepojení a v spojení s priateľmi.
Lajkuj Brainee.sk na

Novú formu používania sociálnych sietí prinesie Akt o digitálnych službách (DSA). Vo štvrtok ho prerokujú europoslanci, platiť môže od polovice budúceho roka.

Zásadnou zmenou bude väčšia kontrola nad veľkými digitálnymi platformami. To sú také, ktoré majú aspoň 45 miliónov používateľov. V prípade Facebooku aj ostatných nové nariadenie umožní prístupnosť tamojších dát aj pre ostatných.

„Veľké firmy budú mať povinnosť interoperability, musia otvoriť svoje databázy. Môžete si tak založiť Facebook a zobrazovať sociálnu sieť nanovo a inak. A zároveň zostať v spojení s priateľmi, čo na Facebooku máte,“ vysvetlil prínos návrhu český europoslanec za Pirátov Mikuláš Peksa.

Tieňová spravodajkyňa nariadenia Dita Charanzová (ANO) vysvetľuje zmysel nariadenia v kultivácii digitálneho prostredia. „Čo je nelegálne offline, musí byť nelegálne aj online. Veľkí hráči musia robiť viac na odstraňovanie nelegálneho obsahu. Tiež návrh zakáže manipulatívne praktiky. Napríklad Ryanair a jeho predaj leteniek, kedy sa navyše pýta ‚Naozaj nechcete poistenie?',“ povedala Charanzová.

Zuckerberg Šéf facebooku TASR/AP/Susan Walsh

​Za ďalší prínos považuje povinnosť pre platformy analyzovať vlastný vplyv na deti. „Ide napríklad o TikTok, kde sa deti dostávajú k materiálom zobrazujúcim bulímiu, samovraždy. Platformy budú mať viac zodpovednosti. Tiež musí skončiť cielená reklama na deti,“ vysvetlila. Viac portálu iDnes prezradila v rozhovore.

Charanzová: S veľkosťou má rásť zodpovednosť

Očakávate hladké prijatie?

Komplikuje sa to, je cez 100 pozmeňovacích návrhov. Nedokážem odhadnúť, ako bude vyzerať výsledok po schválení parlamentom.

Jednotlivé členské štáty mali na Európskej rade k návrhu niekoľko výhrad. Napríklad Nemecko sa bojí, aby návrh nebol zneužitý k cenzúre. Ako to ošetríte?

Hľadáme balans. Pre mňa je DSA predovšetkým o odstraňovaní nezákonného obsahu. Či už ide o tovar, alebo služby. Nastavujeme väčšie pravidlá a možnosti pre veľké platformy, aby zasiahli. 

​Čo riešime aj, ale menej, je škodlivý obsah. To sa týka dezinformácií a slobody prejavu. Myslím, že sme našli dobrú rovnováhu, ale záleží, čo s tým urobia pozmeňujúce a doplňujúce návrhy. Francúzsko by napríklad rada išlo ďalej a postihovalo všetky dezinformácie na internete a čo sa stiahne vo Francúzsku, by sa muselo stiahnuť úplne všade.

Ja si myslím, že tak ako je internet v tejto chvíli slobodný, čo je podľa európskych princípov slobody prejavu a myslenia, to by sme mali zachovať aj na internete. Išla som proti filtrovaniu obsahu a zošnurovaniu podmienok. Ale platformy musia robiť viac, ako napríklad vidíme teraz, keď začali sťahovať antivaxerské kampane.

Konšpirátori popierajú klimatickú zmenu protest konšpirátorov TASR/AFP/Mark Felix

​Rozhodne nebudeme zasahovať do slobody prejavu. Francúzi navrhovali, že prihlásenie na Facebook bude treba cez občianku. To našťastie neprešlo.

Majú sa české internetové firmy báť, že im EÚ prekazí podnikanie?

Dúfam že nie. Celý návrh som prejednávala aj so záujmovými spoločnosťami, ktorých sa v Česku dotkne. Nech ide o najväčších hráčov, ale aj menšie firmy. Nie všetko je perfektné, ale ešte nás čakajú rokovania s členskými štátmi.Pre mňa je najdôležitejšie stanovisko Česka.

Chystáte sa zregulovať Facebook, Twitter, všeobecne americké firmy. Nebojíte sa reakcie USA?

V texte nie je napísané, že by sme šli po amerických firmách. Ale je pravda, že sa to ich bude dotýkať. Majú dominantné postavenie. Ale s veľkosťou musí rásť aj zodpovednosť. Stále nebudú zodpovední za obsah, ale budú zodpovední za rýchlu reakciu na problém. To je podľa mňa kompromis. Vďaka tomu bude internet bezpečnejším.

Zmena sa dotkne aj internetových trhovísk. Po novom budú musieť poznať identitu všetkých predávajúcich, nielen im poskytovať priestor. Táto časť môže ovplyvniť nielen klasické trhovisko, ale napríklad aj služby typu Booking.com alebo AirBnB.

Twitter Mobil Unsplash/Claudio Schwarz

Koniec sledovacích reklám

„Zmiznú aj špehovacie reklamy. Napríklad po svadbe vám nebudú vyskakovať reklamy na deti. V prehliadačoch bude nové tlačidlo, ktoré zacielenie reklám vypne. A tiež, ak vám niekto z internetu nejaký obsah odstráni, bude novo možné sa domáhať nápravy,“ doplnil praktický vplyv Peksa.

Hrozba cezhraničných ťahaníc

O sťahovanie nelegálneho a chybného obsahu na internete by bolo možné žiadať aj cezhranične. „Ak by bol definovaný príliš vágne, môže to viesť až k cenzúre. Napríklad v Česku budete kritizovať Orbána a Maďari od vás budú chcieť, aby ste tento obsiahol stiahli,“ upozornil na riziko Peksa. Tieňová spravodajkyňa Charanzová ale v rozhovore ubezpečila, že do slobody prejavu DSA nezasiahne.

Možnosť cezhraničných sporov potvrdila advokátska koncipientka Kristína Sekyrová z advokátskej kancelárie Sedláková Legal.

Facebook Sociálna sieť Unsplash/Alexander Shatov

„Teoreticky to možné je, ak bude obsah skutočne uznaný za nelegálny podľa relevantných predpisov. V nariadení ide ale predovšetkým o rovnakú ochranu všetkých občanov Únie tak, aby opatrenia proti nelegálnemu obsahu boli jednotné bez ohľadu na miesto podnikania platformy,“ vysvetlila význam nariadenia DSA Sekyrová.

Podľa nej navyše bude možné daný obsah zablokovať iba lokálne.

„Naviac musí oznamovateľ doložiť dôvod, prečo dané informácie považuje za protiprávne. Napríklad odkazom na podmienku používania služby, národnú legislatívu alebo iný titul platný na území štátu, kde sa stiahnutie domáha,“ doplnila.

Akékoľvek stiahnutie obsahu navyše bude preskúmateľné a to aj súdne. „Okrem toho môžu užívatelia spor riešiť nástrojom danej platformy alebo mimosúdne. Užívateľ má hlavne získať ľahko dostupnú, rýchlu, účinnú a bezplatnú právnu ochranu proti rozhodnutiu online platformy odstrániť jeho obsah,“ oznámila Sekyrová.

Súd Budova súdu TASR/AP/Cate McCurry

​Aj v tejto časti sa však skrýva potenciálny problém. „Výskumy a štatistiky ukazujú, že v mnohých prípadoch nie je tento mechanizmus potrebný, každá významná online platforma má funkčný interný mechanizmus na vybavovanie sťažností a umožňuje aj odvolanie. Pri mimosúdnych konaniach hrozia náklady na štandardizáciu úrovne aj zabezpečenie nestrannosti a vymáhateľnosti rozhodnutia,“ varovala advokátka.

Praktickejšie by podľa nej bolo modernizovať existujúcu súdnu infraštruktúru. „Napríklad vykonať zmeny v súčasnom systéme, ktoré by riešili potreby súkromných osôb účinne sa domáhať svojich práv v týchto prípadoch. Jedným z príkladov by mohlo byť napríklad zavedenie online súdnych pojednávaní, ktoré sa osvedčili aj v súvislosti s celosvetovou pandémiou," hovorí.

„Ďalšími nástrojmi by mohlo byť zníženie súdnych a advokátskych poplatkov za takéto konanie, právnu pomoc alebo možnosť poveriť určité neziskové organizácie alebo združenia podávaním žalôb na základe poverenia užívateľa,“ navrhla.

​Portál iDnes.cz patrí pod vydavateľstvo Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.sk. 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 06:32