TASR/AP
StoryEditor

Svet sa po covide vráti do normálu o niekoľko mesiacov. Šíritelia dezinformácií sú zločinci, hovorí šéf Pfizeru

ČTKiDnes23.01.2022., 13:00h
Odporcovia očkovania podľa neho nesú šírením dezinformácií zodpovednosť za smrť miliónov ľudí.
Lajkuj Brainee.sk na

Riaditeľ Pfizeru Albert Bourla predpokladá, že svet sa vráti do normálu do niekoľkých mesiacov. Jeho firma sa zamerala na vývoj vakcíny proti ochoreniu covid-19, ktorou by sa mohlo očkovať raz ročne – podobne, ako teraz na chrípku. Šéf americkej farmaceutickej firmy to povedal v rozhovore s izraelskou televíziou.

„Je jednoduchšie presvedčiť ľudí nechať sa očkovať raz za rok a pre ľudí je jednoduchšie na to pamätať. Z hľadiska zdravotníctva je to ideálne riešenie. Snažíme sa zistiť, či dokážeme vyvinúť vakcínu proti variantu omikron, a zároveň aj proti ostatným variantom. Môže to byť riešenie, pokiaľ sa neobjaví niečo úplne iné,“ povedal Bourla.

Návrat do normálu

Podľa neho sa firma zamerala na vývoj vakcíny, ktorá sa bude aplikovať raz za rok a bude účinná proti všetkým variantom koronavírusu. Odporcovia očkovania podľa neho nesú šírením dezinformácií zodpovednosť za smrť miliónov ľudí.

Vírus sa však podľa neho nepodarí odstrániť. „Bude s nami po budúce roky, ale mali by sme sa k normálnemu životu vrátiť o niekoľko mesiacov,“ povedal. Pfizer podľa neho vyvíja vakcínu proti omikronu, ale Bourla upozornil, že prídu aj ďalšie varianty.

Vírus SARS-CoV-2 podľa neho vytvára nové varianty a snaží sa obísť imunitnú ochranu získanú z vakcín alebo prekonaním choroby. Zatiaľ sa imunitnej ochrane z očkovania dokázal vyhnúť iba variant omikron, ale Bourla zdôraznil, že aj v tomto prípade vakcína chráni pred hospitalizáciou.

Posielajú mu výhražné odkazy 

Šéf Pfizeru priznal, že čelí trvalým útokom odporcov očkovania, ktorí o ňom šíria nepravdy a posielajú mu výhražné odkazy.

Bourla povedal, že existuje ‚veľmi úzka menšina ľudí, ktorá má z dezinformácií prospech‘. „To šírenie mylných informácií ich živí, sú to zločinci,“ povedal.

Tieto kruhy podľa jeho slov šíria napríklad lož, že jeho manželka je po smrti, pretože ju prinútil očkovať sa. „To je však najmenej. Najhoršie je, že ľudia tomu veria. Tí, čo umierajú, sú hlavne tí neočkovaní. Milióny ľudí zomreli kvôli tomuto malému počtu kriminálnikov,“ vyhlásil Bourla.

Vzťahy s bývalým premiérom

Izrael očkuje predovšetkým vakcínami vyvinutými v spolupráci firiem Pfizer a BioNTech. Izraelčania začali s týmito spoločnosťami vyjednávať o kontrakte veľmi skoro. Bourla v rozhovore priznal, že má výborné vzťahy s bývalým premiérom Benjaminom Netanjahuom, ktorý prvé vakcíny nakúpil, a že je s ním stále v kontakte.

Bourla je Žid a povedal, že bez ohľadu na to, kto Izrael práve riadi, pokiaľ mu niekto zavolá z Izraela, berie telefón okamžite.

Izraelská nadácia Genesis Bourlovi tento rok udelila svoju ročnú cenu spojenú s miliónom dolárov. Prezident Jicchak Herzog ju Bourlovi odovzdá 29. júna.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 09:58