Preživšia holokaustuTwitter/عـ ـا د ل ا لـ ـشـ ـر يـ ـم (أبو حور)
StoryEditor

Prežila Osvienčim a teraz je hrdinkou TikToku. Deti sú najlepšia pomsta nacistom, hovorí

dttiDnes24.01.2022., 11:00h
Keď sa Lily Ebertová ocitla v roku 1944 vo vyhladzovacom tábore v Osvienčime, nečakala, že z nacistického pekla vyviazne živá. Aj napriek nepriazni osudu sa jej to ale podarilo a ona si sľúbila, že o zažitých hrôzach bude až do konca života rozprávať. Nezabránila jej v tom ani pandémia koronavírusu. Pravnuk totiž žene založil účet na TikToku, kde jej rozprávanie sleduje 1,6 milióna ľudí.
Lajkuj Brainee.sk na

„Nikdy som si nemyslela, že sa toho dočkám. Najprv som musela prežiť a potom dosiahnuť tento vek. Nacisti nás chceli zabiť a my sme im ukázali, že to nedokážu,“ hovorí Ebertová o svojom veku. „Najlepšou pomstou nacistom sú deti,“ myslí si tridsaťpäťnásobná prababička.

Ebertová je jednou z mála žijúcich očitých svedkov holokaustu a o svojich zážitkoch pravidelne rozpráva na rôznych akciách. Túto činnosť jej ale prekazila pandémia, ktorá viedla k uzavretiu škôl a rušeniu prednášok.

Pravnuk jej založil TikTok

Jej pravnuk Dov Forman preto v roku 2020 prišiel s nápadom založiť jej účet na sociálnych sieťach, aby mohla svoje posolstvo ďalej šíriť. Ebertovú teraz na TikToku sleduje viac ako 1,6 milióna užívateľov z celého sveta. Účet má aj na Twitteri. „Sľúbila som si, že kým budem žiť, budem rozprávať svoj príbeh budúcim generáciám,“ hovorí Eberová pre stanicu Deutche Welle.

Jej vnuk na TikToku zdieľa videá, kde Eberová otvorene hovorí o hrôzach pobytu v osvienčimskom tábore. „Bolo to peklo. Hrali hudbu, zatiaľ čo zabíjali ľudí,“ popísala. V jednom z videí okrem iného položila otázku, ako mohli nacistické ženy, ktoré pracovali ako táborové dozorkyne, cez deň zabíjať deti a popoludní sa vracať domov a starať sa o vlastné ratolesti.

Eberová prehovorila aj o tom, ako tvrdo nacisti trestali väzňov, ktorí sa pokúsili pomôcť druhým, ktorí boli príliš chorí na to, aby mohli pracovať. Na sieťach ale zdieľa aj svoj každodenný život, napríklad pečenie židovského chleba chala, ktorý jej rodina jej o šabate.

Matku poslali do plynu, dcéru na nútené práce

Ebertová sa narodila roku 1923 v maďarskom meste Bonyhád, odkiaľ ju nacisti v roku 1944 deportovali spoločne s matkou, mladším bratom a tromi sestrami deportovali do Osvienčimu. Matku, mladšieho brata a jednu zo sestier poslal nemecký lekár pri selekcii rovno na smrť do plynových komôr, Ebertovú a ďalšie dve sestry zistil ako práce schopné.

Vtedy devätnásťročné dievča prvé štyri mesiace pracovalo priamo v tábore, neskôr ju nacisti poslali na nútené práce do muničnej továrne pri Lipsku. Tam ju spoločne so sestrami v apríli 1945 oslobodili americkí vojaci. „Len o vlások som unikla pochodu smrti,“ popísala Ebertová v jednom z videí.

„Prišiel ku mne americký vojak a pretože nemal, na čo písať, načmáral mi slová povzbudenia na bankovku,“ líči Eberová. „Veľa šťastia do začiatku nového života,“ napísal. Nový život Eberová začala so sestrami vo Švajčiarsku, odkiaľ neskôr emigrovali do Izraela.

Tam sa Ebertová zoznámila so svojim budúcim manželom. Dvojica v roku 1967 odišla do Londýna, kde ich rodina žije dodnes.

„Mojou najväčšou starosťou je udržať spomienku na holokaust nažive, aby sa nič podobné neopakovalo,“ uviedla Ebertová na TikToku. Spoločne so svojim pravnukom tiež spísala svoj príbeh do knihy Lilyin sľub: Prežijem Osvienčim a nájdem silu k životu. Predslov k nej spísal britský princ Charles.

Keď Ebertová vlani 29. decembra oslavovala deväťdesiate ôsme narodeniny, jej pravnuk zverejnil na Twitteri jej snímku. „Teraz, v 98 rokoch, oslavujem obklopená svojou rodinou. Nacisti nevyhrali,“ odkázala sledujúcim.

Portál iDnes.cz patrí pod vydavateľstvo Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.sk.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 07:49