Žena na trhuUnsplash/CDC/Milada Vigerova
StoryEditor

Vrátime sa do normálu? WHO má pre Európu veľmi optimistický scenár, má to však podmienku

jhriDnes25.01.2022., 13:00h
Pandémia v Európe zrejme vďaka omikronovej vlne a rozsiahlemu očkovaniu skončí. Naznačil to regionálny šéf Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Hans Kluge. Varoval však, že je ešte príliš skoro vyhlásiť covidovú nákazu za endemickú.
Lajkuj Brainee.sk na

Vírus podľa neho stále vie prekvapiť. „Je pravdepodobné, že sa región posúva smerom k akejsi konečnej fáze pandémie,“ povedal Kluge v rozhovore pre agentúru AFP. Dodal, že variantom omikron by sa do konca marca mohlo nakaziť 60 percent Európanov.

Regionálny riaditeľ WHO sa domnieva, že akonáhle súčasná vlna opadne, bude „po niekoľko týždňov a mesiacov existovať globálna imunita, buď vďaka vakcíne, alebo pretože ľudia budú mať imunitu vďaka infekcii”.

Svoju úlohu bude hrať oslabenie sezónnosti. „Očakávame pokojné obdobie pred tým, než sa covid-19 vráti späť na konci roka. Ale neznamená to nevyhnutne, že sa vráti aj pandémia,” dodal Kluge.

Opatrný optimizmus

Generálny riaditeľ WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus varoval pred unáhleným optimizmom. „Bolo by nebezpečné predpokladať, že omikron bol posledný variant a že už sme v konečnej fáze," vyhlásil podľa agentúry DPA. Avšak, myslí si, že akútnu fázu covidovej pandémie možno komplexným medzinárodným úsilím tento rok ukončiť.

Kluge Šéf WHO TASR/AP/Andreea Alexandru

​Omikron sa oproti variantu delta prejavuje rýchlejším šírením, ale miernejšími príznakmi. Veľa vedcov na základe toho predikuje, že omikronová vlna by mohla premeniť pandémiu na endémiu. V takomto scenári by koronavírus nebol odstránený, ale fungoval by ako bežné prechladnutie, s ktorým sa telo dokáže vysporiadať a ktoré nevyvoláva také dopady, aby ľudia vo veľkej miere končili na lôžkach v nemocniciach.

Odborníci poukazujú na príklad Juhoafrickej republiky, kde variant prvýkrát objavili. Krajina prežila intenzívnu, ale pomerne krátku omikronovú vlnu. Regionálna kancelária WHO pre Afriku minulý týždeň tiež uviedla, že prípadov covid-19 v tejto oblasti prudko ubudlo, čo naznačuje, že omikron je tu za svojim vrcholom.

Fauci Expert na covid TASR/AP/Patrick Semansky

​Opatrný optimizmus vyjadruje aj hlava amerického protikoronavírového tímu, imunológ Anthony Fauci. V niektorých častiach Spojených štátov úrady podľa neho zaznamenali prudký pokles prípadu covidu-19. „Veci vyzerajú dobre,” povedal.

Život s covidom-19

Niektoré štáty sa postupne pripravujú na život s covidom-19, ako keby išlo o endemickú, nie pandemickú chorobu „Dúfam, že budeme jedna z prvých hlavných ekonomík, ktorá by demonštrovala svetu, akým spôsobom sa presuniete z pandémie do endémie,“ uviedol britský minister školstva Nadhim Zahawi.

​O živote s covidom hovorí aj španielsky premiér Pedro Sánchez. „V najbližších mesiacoch a rokoch budeme musieť bez váhania a podľa toho, čo nám veda hovorí, premýšľať o tom, ako zvládnuť pandémiu s rôznymi parametrami,“ povedal.

Kluge však varuje, že na vyhlásenie nákazy covidom-19 za endémiu je ešte príliš skoro. „Veľa sa hovorí o endémii, ale endémia znamená, že je možné predvídať, čo sa stane. Tento vírus nás prekvapil viac ako raz, takže musíme byť veľmi opatrní,“ zdôrazňuje Kluge s tým, že sa môžu objaviť nové varianty.

Prezident Portugalska Marcelo Rebelo de Sousa v novoročnej reči slávnostne vyhlasoval, že jedna z najviac zaočkovaných krajín na svete vstupuje od endemickej fázy. Počet prípadov ale začal kvôli omikronu silne stúpať. Portugalsko napriek tomu patrí medzi krajiny, ktoré majú najuvoľnenejšie opatrenia voči covidu-19.

Portál iDnes.cz patrí pod vydavateľstvo Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.sk.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. apríl 2024 04:47