Unsplash.com/David Clode
StoryEditor

Rybičke narástli nesmierne veľké zuby. Musela ísť na zákrok k veterinárovi, ktorý sa o jej chrup postaral

šev28.01.2022., 13:00h
Po tom, čo rybičke Goldie narástli zuby tak veľké, že nemohla jesť, musela ísť do zubárskeho kresla. Veterinár jej musel odpíliť zo zubov.
Lajkuj Brainee.sk na

Goldie, ktorá patrí medzi štvorzubcovité ryby, potrápila svojho majiteľa Marka Byatta. Keď si všimol, že chudne, ponáhľal sa rýchlo za veterinárom. Lekári zo Sandhole Veterinary Centre v Snodlande museli tejto päťročnej rybičke skrátiť zuby.

Daniel Calvo Carrasco, veterinárny chirurg, ktorý sa špecializuje na starostlivosť o exotické zvieratá, vysvetlil pre Guardian, že zuby týchto rýb rastú nepretržite počas celého života. Zvyčajne však nedorastajú do takých rozmerov. Keďže ich bežná strava sa skladá z jedla z tvrdými mušľami, tak sa ich zuby prirodzene obrusujú. Goldie takúto stravu odmietala a jej zuby narástli do veľkosti, kedy už nemohla normálne prijímať potravu.

Aby sa zákrok podaril, tak ju museli udržať v pokoji. Počas celej procedúry bola v dobre okysličenej vode s anestetikami. Vo chvíľach, keď musela byť na súši ju veterinárna sestra Debbie Addison držala vo vlhkom uteráku. To pomohlo predísť jej vyschnutiu. Zároveň osuška poskytovala istý stupeň ochrany, ak by sa rybka rozhodla nafúknuť. Keď je tento druh rýb pod stresom alebo v ohrození, tak môžu zdvojnásobiť svoju veľkosť, aby odradili predátorov.

​Carrasco vysvetlil, že práve počas krátkych momentov, keď bola Goldie mimo svojej anestetickej vody, jej mohol pomocou zubnej vŕtačky skrátiť polovicu horného zubu. Po hodinovej procedúre bola rybička premiestnená do veľkej misy s vodou z jej domáceho akvária, aby sa mohla zotaviť z anestetík.

„Reagovala dobre a vôbec nestresovala,“ povedal Carrasco. Už po desiatich minútach od zákroku dokázala normálne plávať. Markovi, tak odpadol veľký kameň zo srdca. Jeho milovaná rybička sa v poriadku vrátila domov. Zákroku sa najprv obával, no vedel, že jej zuby treba skrátiť. „Sme nadšení, že máme Goldie naspäť doma,“ povedal.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
19. apríl 2024 19:21