PacientFacebook/Ano Shumba
StoryEditor

Nemocnica odmietla dať srdce nezaočkovanému, antivaxer zrejme radšej zomrie

dttiDnes29.01.2022., 17:00h
Nemocnica v americkom Bostone odmietla vykonať transplantáciu srdca u tridsaťjedenročného pacienta, ktorý doteraz nemá očkovanie proti koronavírusu a ani kvôli novému orgánu ho nehodlá postúpiť.
Lajkuj Brainee.sk na

Vzhľadom na to, že vakcína proti covidu-19 je jednou z podmienok tunajšieho transplantačného programu, nemocnica muža zo zoznamu čakateľov odobrala.

DJ Ferguson už niekoľko mesiacov bojuje o život v nemocnici BWH, ktorá je druhou najväčšou fakultnou nemocnicou na Harvardskej lekárskej fakulte. Hoci muž zúfalo potrebuje nové srdce, odmieta sa podriadiť podmienkam.

Tvrdohlavý pacient

Napriek tomu, že sa Ferguson ešte nedávno nachádzal na vrchole zoznamu čakateľov na transplantáciu, podľa nemocničných pravidiel nemá na transplantáciu nárok, kým očkovanie proti koronavírusu nepodstúpi.

„Jednoducho to neurobí,“ opísal televíznu stanicu CBS Fergusonov otec David. „Je to proti jeho základným princípom, neverí tomu. Je to politika, ktorú nemocnica presadzuje. Pretože sa nenechal očkovať, vyradili ho zo zoznamu na transplantáciu srdca,“ dodal David Ferguson.

Každá transplantačná nemocnica má výberovú komisiu, ktorá rozhoduje o tom, kto má na nové orgány nárok. Pretože orgánov je málo, vyberá si pacientov, ktorí majú najväčšiu šancu transplantáciu prežiť. Komisia hodnotí rôzne kritériá, napríklad či pacient užíva pravidelne lieky, koľko pije alkoholu, či fajčí alebo proti čomu je očkovaný.

„Rovnako ako mnoho ďalších transplantačných programov v USA, aj náš systém považuje vakcínu proti covidu-19 za jedno z očkovaní, ktoré sú u kandidátov na transplantáciu potrebné. Vytvorí sa tým väčšia šanca na úspešnú operáciu, pacientovo prežitie aj jeho zotavenie,“ uviedlo vedenie BWH.

Vakcína je pri transplantácii zásadná, vysvetľuje expert

Doktor Arthur Caplan, ktorý na Newyorskej univerzite prednáša lekársku etiku a patrí k popredným odborníkom v USA, dal nemocnici za pravdu. Ochrana pred infekčnými chorobami je podľa neho pre prežitie zásadná, pretože pacienti po transplantácii musia po zvyšok života užívať imunosupresíva, aby telu zabránili v odmietnutí nového orgánu.

„Po akejkoľvek transplantácii je váš imunitný systém mimo prevádzky. Môže vás ľahko zabiť chrípka, prechladnutie alebo covid-19,“ popísal Caplan. „Orgány sú vzácne, nebudeme ich dávať niekomu, kto má zlú šancu na prežitie, zatiaľ čo ostatní, ktorí sú očkovaní, majú po operácii väčšiu šancu," dodal.

Transplantácia Operácia Unsplash/Jafar Ahmed

​DJ Ferguson je otcom dvoch detí, tretie je na ceste. Jeho rodina CBS povedala, že zatiaľ nevie, čo bude v nadchádzajúcich dňoch robiť. „Premýšľame o jeho premiestnení, ale na prevoz asi nebude mať dosť síl. Študujeme všetky možnosti, ale dochádza nám čas,“ popísal David Ferguson.

Na starostlivosť lekárov a sestier v BWH sa rodina podľa svojich slov nemôže sťažovať. „Proste len nesúhlasíme s jej politikou očkovania proti covidu pred transplantáciou. Myslím, že môj chlapec má odvahu, integritu a zásady, ktorým verí. Rešpektujem ho. Jeho telo, jeho voľba,“ dodal David Ferguson.

Portál iDnes.cz patrí pod vydavateľstvo Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.sk.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
24. apríl 2024 22:17