Wikimedia/ Government of Kiribati
StoryEditor

Vírusu unikali dva roky. Covid zasiahol jedno z posledných neinfikovaných miest na svete

som28.01.2022., 14:00h
Ostrovnému štátu Kiribati sa dlho darilo vzdorovať koronavírusu. Zdá sa však, že na omikron bol prikrátky.
Lajkuj Brainee.sk na

Keď sa koronavírus začal šíriť po celom svete, Kiribati, vzdialený ostrovný štát v južnom Pacifiku, uzavrel svoje brehy na takmer dva roky.

Krajina sa začala znovu otvárať tento mesiac. Povolila obyvateľom ostrova, 54 členom Cirkvi Ježiša Krista neskorších dní (známi ako Mormoni), aby s nimi lietadlo pristálo na ostrove. Mnohí z nich boli vyslaní na misie, aby šírili svoju vieru ešte predtým, než sa uzavreli hranice. Informuje portál Globalnews.

Cirkev Ježiša Krista Svätých neskorších dní so sídlom v americkom štáte Utah má silné zastúpenie v mnohých tichomorských krajinách vrátane Kiribati, kde je jej 20-tisíc členov treťou najväčšou kresťanskou skupinou.

Kiribati

Na ostrovoch Kiribati žije viac ako 110-tisíc obyvateľov. Vzhľadom na veľmi malú nadmorskú výšku by v prípade vzostupu morskej hladiny patril k najohrozenejším štátom na svete. Zaujímavosťou je, že predstavuje jediný štát sveta ležiaci svojim vlastným územím na všetkých štyroch pologuliach (severnej, južnej, západnej, východnej), pri započítaní závislých území však toto spĺňajú aj Spojené štáty, Veľká Británia, Francúzsko a Nórsko.

Vírus sa rozšíril

Každý jeden pasažier, ktorý sa vracal na ostrov, bol trikrát testovaný na neďalekom ostrove Fiji. Na návrat potrebovali potvrdenie o vakcinácii a akonáhle prišli na ostrov, putovali do karantény, kde ich opäť testovali.

Nestačilo to. Viac ako polovica pasažierov mala pozitívny test na vírus, ktorý sa teraz rozšíril a prinútil vládu, aby vyhlásila stav katastrofy. Pôvodných 36 pozitívnych prípadov z letu sa do piatka zvýšilo na 181 prípadov.

Zlé zdravotnícke podmienky 

Kiribati a niekoľko ďalších malých tichomorských národov patrilo medzi posledné miesta na planéte, ktoré sa vyhli akémukoľvek prepuknutiu vírusu vďaka svojej vzdialenej polohe a prísnym hraničným kontrolám. Zdá sa však, že táto obrana je na vysoko nákazlivý omikron nedostatočná.

Len 33 % zo 113 000 obyvateľov Kiribati je plne zaočkovaných, zatiaľ čo 59 % prijalo aspoň jednu dávku, uvádza online vedecká publikácia Our World in Data. A ako mnoho iných tichomorských krajín, aj Kiribati ponúka iba základné zdravotné služby.

Doktor Api Talemaitoga, ktorý predsedá sieti lekárov z domorodých tichomorských ostrovov na Novom Zélande uviedol, že Kiribati malo v celej krajine len niekoľko lôžok intenzívnej starostlivosti a v minulosti sa spoliehalo na posielanie svojich najchorľavejších pacientov na liečbu na Fidži alebo na Nový Zéland. 

Nariadenia

V krajine teraz platí vychádzania a jej hranice sú zatvorené. Prezident Taneti Maamau na sociálnych sieťach uviedol, že vláda využíva všetky svoje zdroje na zvládnutie situácie, a vyzval ľudí, aby sa dali zaočkovať.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. apríl 2024 07:14