KCNA
StoryEditor

Kim Čong-un po dlhšej dobe ukázal svoju manželku. Kto je tajomná žena, ktorá stojí po boku vodcu?

Ľubomíra Somodiová03.02.2022., 13:30h
Severokórejsky vodca Kim Čong-un si svoje súkromie prísne stráži. Platí to aj o jeho manželke Ri Sol-ču. Špekulácie sa vedú dokonca o jej veku či mene, ktoré má byť podľa všetkého iba pseudonymom.
Lajkuj Brainee.sk na

Ri Sol-ču, manželka severokórejského vodcu Kim Čong-una, sa v utorok po takmer piatich mesiacoch objavila na verejnosti. Podľa oficiálnej tlačovej agentúry KCNA sa Ri a jej manžel v utorok ukázali na divadelnom predstavení v hlavnom meste Pchjongjang pri príležitosti lunárneho Nového roka. Podľa severokórejskej štátnej agentúry „najvyšší vodca a jeho manželka vyvolali v publiku búrlivý jasot“. 

Nie je to prvýkrát, čo Ri, ktorej osoba je zahalená rúškom tajomstva, zmizla z dohľadu verejnosti na dlhšiu dobu.

Medzi rokmi 2020 a 2021 ju Severokórejčania vôbec nevideli. Dôvody dlhodobej neprítomnosti Ri Sol-ču nie sú známe, niektoré médiá ich pripisovali obavám z epidémie covidu-19, iné možnému tehotenstvu.

Zo speváčky súdružka. Zo súdružky vážená prvá dáma

Bývalá speváčka Ri v posledných rokoch často sprevádzala svojho muža pri významných udalostiach, vrátane summitov s prezidentmi Číny Si Ťin-pchingom a Južnej Kórey Mun Če-inom. Ri Sol-ču sa oficiálne objavuje na verejnosti po Kimovom boku od roku 2012 a je vnímaná ako jedna z najdôležitejších žien v KĽDR. Nie vždy sa však tešila takémuto postaveniu.

V silne patriarchálnej severokórejskej spoločnosti hrala dlhé roky obmedzenú úlohu Kimovej pohľadanej, hanblivej manželky. Až do roku 2018 bola v severokórejských médiách označovaná ako „súdružka“. Kim jej však udelil titul váženej prvej dámy. Tým významne zvýšil dôležitosť svojej ženy. Tento titul bol udelený po viac ako 40 rokoch.

Správu o zmene titulu čítala hviezdna moderátorka Ri Chun-hee, ktorá oznamovala všetky dôležité správy.

Podľa analytikov bolo jej povýšenie pravdepodobne súčasťou snáh vykresliť Severnú Kóreu ako „normálny štát“, a to najmä počas vrcholných schôdzok lídrov.

Na snímke severokórejský vodca Kim Čong-un (druhý sprava), jeho manželka  Ri Sol-ču (vpravo), čínsky prezident Si Ťin-pching (druhý zľava) a prvá dáma Číny Pcheng Li-jüan pózujú fotografom počas stretnutia v Pchjongjangu vo štvrtok 20. júna 2019 Na snímke severokórejský vodca Kim Čong-un (druhý sprava), jeho manželka Ri Sol-ču (vpravo), čínsky prezident Si Ťin-pching (druhý zľava) a prvá dáma Číny Pcheng Li-jüan pózujú fotografom počas stretnutia v Pchjongjangu vo štvrtok 20. júna 2019 TASR/AP

O jej veku a mene sa vedú špekulácie

O Ri sa vie iba málo. Bývala známa speváčka má mať niečo cez 30. Špekuluje sa, že sa narodila medzi rokmi 1985-1989. Riina rodina údajne patrí k elite - jej mama je primárkou gynekologického oddelenia a jej otec je profesor. Bývalý člen severokórejského orchestra Unhaso, v ktorom pôsobila, uviedol, že Ri Sol-ču študovala hudbu v Číne a v roku 2005 navštívila Južnú Kóreu ako členka tímu severokórejských roztlieskavačiek na ázijskom atletickom šampionáte. Juhokórejské noviny uviedli, že si ju Kim vyhliadol práve na jednom z jej koncertov. 

​Podľa informácii BBC bola prinútená vziať si súčasného severokórejského vodcu po tom, čo jeho otec Kim Čong-il nariadil Kimovi, aby sa s ňou oženil. Zosobášení mali byť v roku 2009.

Hoci je bežné, že žena si po sobáši zmení meno podľa manžela, známa speváčka si mala zmeniť aj meno, ktoré jej dali rodičia pri narodení a Ri sol-ču je podľa viacerých špekulácii iba jej pseudonym.

O Ri je známe, že sa zaujíma o módu a rada nosí drahé, luxusné oblečenie, hoci jej krajina trpí dlhodobo ťažkou chudobou. Pri jednej príležitosti bola napríklad zachytená s kabelkou zrejme od Christiana Diora.

Matka troch detí

Detaily o ich rodine však zostávajú akýmsi tajomstvom. Hovorí sa, že svojmu manželovi porodila už tri deti, pričom najstaršia je dcéra. Iné zdroje zas tvrdia, že manželia majú dve dcéry a jedného syna. Ich mená však známe nie sú.  

Bývalý basketbalový hráč NBA Dennis Rodman navštívil Kim Čong-una v Severnej Kórei, pre The Guardian ešte v roku 2013 tvrdil, že pár má dievčatko menom Kim Ču-e a Kim je vraj milujúci otec.

Kimova slabosť na speváčky

Kim ešte pred Ri randil s popovou speváčkou Hjon Song-wol. Tá však hudbu vymenila za poltickú kariéru. Od roku 2017 je členkou Ústredného výboru Kórejskej strany pracujúcich. Dvojica údajne prežívala románik, keď sa Kim vrátil zo Švajčiarska späť do rodnej zeme. Na príkaz jeho otca Kim Čong-ila sa nakoniec rozišli. 

Kim sa mal údajne zapliesť aj s ďalšou ženou, speváčkou Hyon Song-wol. Tú mali v roku 2013 spolu s huslistom Mun Kyong-jinom popraviť. Dôvodom bolo nakrúcanie nelegálnych pornografických videí, čo sa však nepotvrdilo a v roku 2014 sa opäť ukázala na verejnosti. 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 15:15