Očkovanie v RakúskuTASR/AP/Vadim Ghirda
StoryEditor

V tejto krajine sa povinné očkovanie stáva realitou. Pokrokový krok, hovorí minister zdravotníctva

TASR04.02.2022., 09:54h
Horná komora rakúskeho parlamentu schválila zákon o povinnom očkovaní.
Lajkuj Brainee.sk na

Horná komora rakúskeho parlamentu (Bundesrat) schválila vo štvrtok večer zákon o povinnom očkovaní proti covid-19 pre ľudí starších ako 18 rokov. Dolná komora (Nationalrat) zákon podporila už v januári.

Dokument vstúpi oficiálne do platnosti po podpise prezidenta Alexandra Van der Bellena. Informovali o tom agentúry AP a APA.

„Dnes je dôležitý deň," povedal minister zdravotníctva Wolfgang Mückstein. „Robíme pokrokový a aktívny krok v boji proti pandémii," dodal.

Všeobecnú očkovaciu povinnosť Rakúsko schválilo ako prvá krajina v rámci Európskej únie. Vzťahovať sa bude na všetkých dospelých obyvateľov krajiny. Výnimku budú mať tehotné ženy a všetci, ktorí nemôžu byť očkovaní zo zdravotných dôvodov.

Neočkovaným hrozia pokuty

Od polovice marca začne polícia pri bežných kontrolách skúmať, či sú občania zaočkovaní, napísala agentúra AP. Tí, ktorí nebudú vedieť predložiť doklad o očkovaní, budú požiadaní, aby tak urobili písomne, a ak tak neurobia, dostanú pokutu až do výšky 3600 eur.

Návrh zákona vypracovala vládna koalícia zložená z konzervatívnej Rakúskej ľudovej strany (ÖVP) a Zelených spoločne s dvoma z troch opozičných strán – sociálnymi demokratmi z SPÖ a liberálmi zo strany NEOS.

Proti tomuto kroku však ostro vystupovala krajne pravicová Slobodná strana Rakúska (FPÖ).

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. apríl 2024 07:35