Archív/ NEFU RIAEN
StoryEditor

Najfascinujúcejšie praveké tvory permafrostu na Arktíde. Pracovníci múzea neodolali múmii bizóna a ochutnali ju

Ľubomíra Somodiová05.02.2022., 15:00h
Večne zamrznutá pôda permafrost dokáže zachovať telá prehistorických zvierat tisícky rokov.
Lajkuj Brainee.sk na

Arktické oblasti, obzvlášť na severnej pologuli, sú plné dávnych živočíchov, ktoré tisícky rokov uchovával permafrost. Postupne ich odhaľuje otepľovanie, ktoré výrazne zasahuje aj niektoré arktické oblasti. V posledných rokoch múmie viacerých prehistorických zvierat poodhalila najmä ruská Sibír. Vedci tam objavili srsnaté nosorožce, mamuty, bizóny či jaskynné medvede. Nezaostáva ani Aljaška.

Mamut Žeňa, 48-tisíc rokov

Mamut Sopkarga, ktorý dostal prezývku Žeňa, podľa prezývky jedenásťročného objaviteľa Jevgenija "Žeňu" Salindera, je najzachovalejšou múmiou mamuta za posledných sto rokov. Žeňa ho objavil v roku 2012 iba 3 kilometre od polárnej meteorologickej stanice Sopkarga na polostrove Taymyr v Rusku. Ide o samca vo veku od 15 do 16 rokov. Zaujímavosťou je, že jeho hrb pozostáva z tuku, podobne ako hrb ťavy.

Spôsob a čas jeho smrti posunul naše odhady v tom, kedy ľudia osídlili Arktídu, keďže Žeňa zomrel pod rukami človeka. Donedávna sme predpokladali, že tak ďaleko na severe v Eurázii boli ľudia iba pred 27-tisíc rokmi, lenže analýza ukázala, že Žeňa má okolo 48-tisíc rokov. Ďalšia zaujímavosť: Keď mamut Žeňa padol na zem, lovci sa ho snažili zasiahnuť na začiatku chobota, mierili na životne dôležité tepny Rovnaký úder používajú aj lovci slonov v Afrike.

Medveď jaskynný, od 22-tisíc až 39 - tisíc

Pred dvoma rokmi topiaci sa permafrost na Ljachovských ostrovoch v Severnom ľadovom oceáne odhalil dokonale zachované pozostatky medveďa z doby ľadovej. Natrafili na ne pastieri sobov. Podľa vedcov ide o jedinú múmiu dospelého jaskynného medveďa zachovanú z doby ľadovej. Objavený medveď má zachované mäkké tkanivá nos i orgány. Jaskynné a moderné medvede sa vyvinuli zo spoločného predka. Ich cesty sa rozdelili zhruba pred 1,2 až 1,4 miliónmi rokov. Jaskynné medvede vážili aj 700 kg a s najväčšou pravdepodobnosťou boli všežravé.

Archív/ NEFU RIAEN

Nosorožec srstnatý Saša, 34-tisíc rokov

Nosorožce v dávnych časoch neboli len doménou Afriky. V roku 2015 topiaci sa permafrost v severovýchodnej Sibíri po rokoch ukázal mláďa nosorožca srstnatého vo výnimočne zachovalom stave. Na rozdiel od mamutov srstnatých, ktorí tiež žili počas doby ľadovej, pozostatky nosorožcov sa nájdu len zriedka. Ich miesto na evolučnej časovej osi je menej jasné. A ich životný štýl – čo jedli a ako dlho žili – je je stále zahmlené.

Saša je prvé mláďa nosorožca, ktoré bolo nájdené so zachovalou srsťou. Polovica jeho tela chýba, keďže vytŕčala z permafrostu, pochutili si do nej divoké zvieratá. Keď boli pozostatky vyčistené, vedcov prekvapilo, že mladá samička nosorožca bola pôvodne svetlej farby. Analýza jej zubov odhalila, že  mala asi sedem mesiacov, keď zomrela. Jej vek bol pre vedcov prekvapením. Africké nosorožce do jej veľkosti dorastajú v 18-tich mesiacoch.

Lev jaskynný Sparta, 28-tisíc rokov

Dokonale zachované mláďa  jaskynného leva našiel v roku 2018 zberateľ mamutích klov, pozdĺž rieky Semyuelyakh. Vedci uviedli, že levíča Sparta žilo pred 28-tisíc rokmi. Podľa vedcov je v zachovalom stave, stále má srsť, vnútorné orgány a kostru. Rok pred objavením Sparty, hľadači klov objavili telo Borisa. Išlo tiež o mláďa jaskynného leva. Na snímkach sa prvý pohľad sa zdá, že levíča spí na svojej labke, dajú sa dokonca rozoznať aj črty tváre či jednotlivé prsty a telo nejaví žiadne známky vonkajších zranení. Boris mohol mať v čase smrti jeden až dva mesiace.

Vlčie mláďa Zhùr, 56-tisíc až 60-tisíc rokov

V lete 2016 sa baníkovi neďaleko mesta Dawson na Youkone na Aljaške podaril nezvyčajný objav. Počas odstreľovania steny permafrostu vodným delom, si všimol, že v ľade je niečo ukryté. Nebolo to však zlato, ale najstaršia a najkompletnejšia vlčia múmia, aká bola kedy objavená.
baník rýchlo umiestnil zmrazené šteňa do mrazničky, kým sa naň prišli pozrieť paleontológovia.

Tí zistili, že dobre zachovaným zvieraťom bola nedospelá samica, ktorá zomrela asi pred 60-tisíc rokmi, keď sa jej zrútil brloh. Je to najstarší a najlepšie zachovaný exemplár vlka z doby ľadovej, aký sa kedy našiel. Šteniatko dostalo meno Zhùr, čo znamená „vlk“ v jazyku Hän miestneho ľudu Tr'ondëk Hwëch'in.

Bizón praveký Blue Babe, 36-tisíc rokov

V júli 1979 došlo k senzačnému objavu veľmi zachovalej múmie tohto tvora severne od Fairbanks (Aljaška ). Múmia dostala meno Blue Babe, pretože mala modrastú farbu spôsobenú nerastom vivianitom. Jej vek sa odhaduje na 36-tisic rokov.

Bizón bol s najväčšou pravdepodobnosťou zabitý levmi a čiastočne zožratý (na múmii sa našli stopy zubov a pazúrov). Pracovníci University of Alaska Museum of the North, ktorí nález pripravovali na inštaláciu, ochutnali riadne odležané mäso z krku zvieraťa – vraj bolo tuhé a malo silnú arómu.

Bizón praveký žil na rozľahlom území Ázie, Európy a Severnej Ameriky v období štvrtohôr, vážil približne 900 kg, v ramenách mal okolo 2 metrov.

Wikimedia

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
23. apríl 2024 06:40