YouTube/ Crypto Music Archive
StoryEditor

Heather chcela preprať miliardy z kryptomien. Jej najväčší zločin je však jej rapová kariéra

kam11.02.2022., 10:00h
Vyšetrovanie mladého manželského páru viedlo k najväčšiemu zadržaniu financií v histórii amerického ministerstva. Internet je presvedčený, že sa to ani zďaleka nedá porovnať so zločinom rapovej kariéry Heather Morgan.
Lajkuj Brainee.sk na

Americké ministerstvo spravodlivosti pred pár dňami prinieslo informáciu o tom, že na Manhattane zatkli dve osoby za údajné sprisahanie a pranie kryptomien, ktoré boli ukradnuté počas hacknutia virtuálnej burzy Bitfinex v roku 2016. 

Hodnota lupu v súčasnosti predstavuje približne 4,5 miliardy dolárov. Doposiaľ orgány činné v trestnom konaní zabavili viac ako 3,6 miliardy dolárov v kryptomenách. Zadržanými boli 34-ročný Ilya Lichtenstein a jeho 31-ročná manželka Heather Morgan. Tu však celý príbeh ešte len začína. 

Miliardy dolárov

Podľa súdnych dokumentov sa Lichtenstein a Morgan údajne sprisahali, aby vyprali výnosy 119 754 bitcoinov, ktoré boli ukradnuté z platformy Bitfinex po tom, čo hackeri narušil systémy burzy a iniciovali viac ako 2-tisíc neoprávnených transakcií. Tieto neoprávnené transakcie poslali ukradnutý bitcoin do digitálnej peňaženky pod kontrolou Lichtensteina.

Heather Morgan YouTube/ Crypto Music Archive

​Za posledných päť rokov bolo približne 25-tisíc týchto ukradnutých bitcoinov prevedených z jeho peňaženky komplikovaným procesom prania špinavých peňazí, ktorý skončil uložením časti ukradnutých prostriedkov na finančné účty kontrolované ním a jeho manželkou.

Zvyšok ukradnutých prostriedkov, ktorý zahŕňa viac ako 94-tisíc bitcoinov, zostal v peňaženke, ktorá slúžila na prijímanie a uchovávanie nelegálnych výnosov z hackovania, píše sa v oficiálnej správe ministerstva spravodlivosti. 

Sofistikované techniky prania peňazí

V trestnom oznámení sa tvrdí, že Lichtenstein a Morgan použili množstvo sofistikovaných techník prania, vrátane použitia fiktívnych identít na zriadenie online účtov, využívanie počítačových programov na automatizáciu transakcií, uloženie ukradnutých prostriedkov na účty na rôznych burzách virtuálnych mien či darknetových trhoch a následný výber prostriedkov, čo zahmlieva stopu histórie transakcií prerušením toku prostriedkov.

„Dnešné zatknutia a najväčšie zadržanie financií v histórii ministerstva ukazujú, že kryptomena nie je bezpečným prístavom pre zločincov,“ povedala zástupkyňa generálneho prokurátora Lisa O. Monaco. „V márnom úsilí zachovať digitálnu anonymitu obžalovaní prali ukradnuté prostriedky prostredníctvom labyrintu transakcií s kryptomenami.“

​Tohto prípadu gigantických rozmerov sa okamžite chytili aj internetoví používatelia. Tí zistili, že Morgan si popri praní jedného z najväčších lupov všetkých čias našla priestor aj na rozbehnutie kariéry na internete.

Jeden z používateľov na Twitteri zverejnil informáciu, že Morgan si založila účet na TikToku, kde sa delila o rady na úspešný biznis. A nie, pranie multimiliardového lupu z kryptoburzy na ňom nespomína.

Mnohí sa však zhodujú na tom, že krádež bitcoinov je len slabý odvar oproti zločinu, ktorého sa Morgan dopustila na internete. Tým je jej kariéra samozvanej raperky. Reportér NBC Kevin Collier si všimol, že zlodejka vystupovala pod prezývkou Razzlekhan.

Asi ti ani nemusíme hovoriť, že jej technika je približne rovnako otrasná, ako samotné videá. Nedokáže sa trafiť do beatu a za text by sa nemuseli hanbiť ani poniektorí slovenskí komentátori. Čerešničkou na torte je, že v jednej skladbe dokonca opisuje svoju podvodnú schému prania peňazí. 

Pokiaľ si si zvládol videá nižšie pozrieť bez toho, aby ti vykrvácali uši, tak už len dodáme, že manželskému páru hrozí v prípade dokázania viny až 25-ročné väzenie. A ktovie, možno sa prípadu opäť chytí Netflix a zaplatí im slušné peniaze na sfilmovanie ich príbehu.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
23. apríl 2024 20:13