DieloTwitter/Kёниг фон Дойчланд
StoryEditor

Šialený prvý deň v práci: Strážnik zničil v galérii drahý obraz, postavám domaľoval oči

dttiDnes11.02.2022., 14:00h
Strážnik vo výtvarnej galérii v ruskom Jekaterinburgu zničil obraz v hodnote viac ako 800 000 eur, keď postavám bez tváre prikreslil perom oči.
Lajkuj Brainee.sk na

Podľa galérie sa vandalizmu dopustil hneď počas svojho prvého dňa v práci. Miestna polícia sa prípadom začala zaoberať až po sťažnostiach ruského ministerstva kultúry, škodu spočiatku považovala za „bezvýznamnú“.

„Strážnik obraz uničil guľôčkovým perom. Nie je jasné, prečo to urobil, ale domnievame sa, že išlo o nejakú poruchu príčetnosti,“ uviedla Anna Rešetkinová, kurátorka Centra Borisa Jeľcina, ktoré obraz vystavovalo.

Miliónový obraz

Dielo s názvom Tri postavy namaľovala v rokoch 1932 až 1934 výtvarníčka Anna Leporská a bolo poistené na 75 miliónov rubľov ( 819991,08 eur). Centrum uviedlo, že strážca pracoval pre súkromnú bezpečnostnú spoločnosť, ktorá ho v súvislosti s incidentom prepustila.

„Atrament ľahko prenikol do vrstvy farby, pretože titánová bieloba používaná na maľovanie tvárí nie je pokrytá lakom, ako to často býva v abstraktnej maľbe tej doby,“ uviedol Ivan Petrov z magazínu The Art Newspaper.

„Vandal našťastie na pero pri kreslení netlačil, takže nenarušil reliéf ťahov. Na ľavej postave sa však nadrobno rozdrobila vrstva farby,“ dodal.

Odborníci na reštaurovanie z Treťjakovskej galérie v Moskve, ktorá obraz do Jekaterinburgu zapožičala, v minulom týždni uviedli, že oprava diela bude stáť približne štvrť milióna rubľov.

Polícia prípad nechcela riešiť

Vandalizmus si podľa The Guardianu všimli už 7. decembra dvaja návštevníci, ktorí zburcovali zamestnancov galérie Jeľcinovo centrum škodu následne ohlásilo na polícii. Tá ale odmietla vzniesť obvinenia, pretože škodu na obraze považovala za „bezvýznamnú“. Prípadom sa začala zaoberať až vo februári tohto roku po tom, čo sa ruské ministerstvo kultúry sťažovalo na jej nečinnosť u generálneho prokurátora.

Rusko Ruská polícia Unsplash/Kirill Zharkoy

​Lokálne médiá uviedli, že hoci bolo v galérii niekoľko bezpečnostných kamier, galérie pôvodne odmietali, že by dielo mohol poškodiť niekto zo zamestnancov. Polícia páchateľa identifikovala a zadržala minulý týždeň. „Bol agresívny a dal jasne najavo, že sa mu vyšetrovanie nepáči," uviedli.

Mužovi hrozí pokuta a až tri mesiace vo väzení. Jeľcinovo centrum v reakcii na prípad nainštalovalo pred diela ochranné sklá.

Nie je to prvýkrát, čo v ruskej galérii došlo k zničeniu cenného obrazu. V roku 2019 poslal súd na dva a pol roka do väzenia muža po tom, čo sa vrhol na obraz cára Ivana Hrozného v Treťjakovskej galérii a kovovou tyčou prerazil ochranné sklo okolo plátna, ktoré sa následne na troch miestach roztrhlo.

Portál iDnes.cz patrí pod vydavateľstvo Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.sk.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
27. apríl 2024 06:33