Ruský prezidentTASR/AP/Sergey Guneev
StoryEditor

Veci, ktoré si o Putinovi netušil: Jeho dedo varil pre Stalina a zbožňuje Eltona Johna, aj keď schvaľuje homofóbne zákony

Lukáš Kovalčík17.02.2022., 14:00h
Hlavná postava konfliktu na Ukrajine má mnoho tajomstiev. Niektoré verejnosti kúskuje postupne v dokumentoch a článkoch, z ktorých vychádza ako pozitívna hviezda.
Lajkuj Brainee.sk na

Niektorí ho milujú, iní zase nenávidia. No pravdou je, že máloktorý politik na svete je momentálne viac rozoberanou osobou ako ruský prezident Vladimir Putin.

Pri moci sa drží už neuveriteľných 21 rokov. Putin je dlhodobo pod drobnohľadom svetových médií, no napriek tomu si súkromie stráži. Existuje mnoho faktov, ktoré o ňom nie sú príliš známe. 

Starý otec varil pre Stalina

Starý otec Vladimira Putina z otcovej strany pracoval ako kuchár pre Vladimira Lenina a Josifa Stalina, uviedol to sám Putin v roku 2018 v dokumentárnom filme s jednoduchým názvom Putin.

„Bol Leninovým a neskôr Stalinovým kuchárom na jednej z chát v moskovskej oblasti,“ prezradil o svojom dedovi.

V dvojhodinovom filme prezident povedal, že Spiridon Putin bol váženým členom Stalinovho štábu. Vojnový sovietsky vodca, ktorý zomrel v roku 1953, vykonal počas približne troch desaťročí pri moci rozsiahle čistky. Píše agentúra Reuters.

Putinov starý otec varil pre sovietskych politikov až do doby krátko pred smrťou v roku 1965.

Homofób, ktorý miluje Eltona Johna

To, že LGBTQ ľudia to v Rusku často nemajú ľahké, je všeobecne známy fakt. Putin býva označovaný za homofóba, aj keď on sám to popiera. Silný odpor voči homosexuálom je však v ruskej spoločnosti veľmi citeľný, a svojou časťou k nemu prispel aj Putin, ktorý napríklad už pred rokmi podpísal zákon o zákaze propagácie homosexuality a ďalších menej tradičných sexuálnych vzťahov.

Putin dohliadal na implementáciu prísnych zákonov, ktoré trestajú homosexuálov, ale aj ďalšie sexuálne menšiny.

Paradoxne však v tomto kontexte vyznieva, že sám je pritom obrovským fanúšikom speváka Eltona Johna. Ruský prezident speváka vo viacerých rozhovoroch označil za „génia“, a povedal, že ho obdivuje ako osobnosť, ale aj ako hudobníka.

Merkelovú sa snažil vystrašiť psom

„Chápem, prečo to urobil – aby dokázal, že je muž. Bojí sa svojich vlastných slabostí. Rusko nemá nič, ani úspešnú politiku, ani ekonomiku. Jediné, čo majú, je toto,“ reagovala bývalá nemecká kancelárka Angela Merkelová na incident, ktorý sa stal na jej stretnutí s Putinom v roku 2007. Ruský prezident vtedy na schôdzi voľne púšťal svojho statného psa, a Merkelová, o ktorej je známe, že sa psov bojí (v minulosti ju jeden pohrýzol), tým veru nebola nadšená.

Merkelová Merkelová a pes Twitter/t - r ì f l é

Otec trpel pri blokáde Leningradu, matka umierala od hladu

Počas druhej svetovej vojny začala blokáda mesta obliehaného vojskom nacistického Nemecka. Zomrelo pri nej vyše milión ľudí a silne zasiahla aj do života rodiny Vladimíra Putina. Píše web Aktuálně.cz.

Putinov otec, ktorý sa tiež volal Vladimir, vtedy narukoval do Červenej armády. Krátko po začiatku operácie Barbarossa ho Nemci ťažko zranili granátom na oboch končatinách. Putin starší skončil v kritickom stave v lazarete a nikdy sa úplne nezotavil.

Putinov otec Vladimir Putin Wikimedia/Vladimir Putin

​Putinova matka Marija si počas blokády tiež prešla desivými vecami.

„Marija Putinová bola sama počas blokády na prahu smrti. Keď v roku 1944 obliehanie skončilo, bola taká slabá, že nemohla stáť na nohách," uvádza Máša Gessenová v knihe o ruskom prezidentovi.

Má svoju vodku

Putinka je značka ruskej vodky, ktorú vyrába štátna spoločnosť Moscow Distillery Crystal, a ktorú v roku 2003 vytvoril manažér značky Vinexem Stanislav Kaufman. Značka hrá na meno prezidenta Putina a jeho popularitu medzi Rusmi.


Tajomstvom zahalený majetok

Ruský prezident je dlhodobo podozrievaný, že si užíva oveľa luxusnejší život, než na aký by mal mať nárok. V roku 2020 priznal, že má skromný byt, tri autá zo sovietskej éry a malý kempingový príves, ktorý mu odovzdal jeho zosnulý otec. Za rok si zarobil 136 000 dolárov.

Už v roku 2012, tri roky pred svojou vraždou, bol ruský opozičný politik a veľký Putinov kritik Boris Nemcov spoluautorom správy, podľa ktorej prezident vlastní množstvo luxusných hodiniek, domov, helikoptér a lietadiel a štyri jachty.

Špekulácie o luxusných superjachtách, ktoré má šéf Kremľa k dispozícii, posilnili obrázky zo stretnutia Putina s bieloruským vládcom Alexandrom Lukašenkom v Čiernom mori. Zábery odhaľujú luxusnú 54 metrov dlhú jachtu s panoramatickým výhľadom na more. O tom, ako jedna z Putinových luxusných jácht nedávno opustila Nemecko, sme písali v tomto článku.

Napriek mnohým veciam, ktoré o ňom vieme, osoba Vladimira Putina stále zostáva tak trochu zahalená rúškom tajomstva.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 15:28