PrincTASR/AP/Jens Meyer
StoryEditor

Kúpené vyznamenania, milióny pre obeť princa Andrewa. Povesť kráľovskej rodiny sa rúca

khiDnes18.02.2022., 11:00h
Image britskej kráľovskej rodiny dostáva po sexuálnom škandále princa Andrewa ďalšie trhliny. Teraz sa pozornosť obracia na jeho staršieho brata, budúceho kráľa Charlesa.
Lajkuj Brainee.sk na

Scotland Yard preveruje podozrenie, že princova charita rozdávala vyznamenania výmenou za peniaze. Kráľovná Alžbeta II. tento rok oslavuje sedemdesiat rokov na tróne, škandály však na monarchiu vrhajú tieň.

„Monarchia prežíva hrozný týždeň, pritom sa má tešiť z platinového jubilea. Je predsa úžasné mať panovníka, ktorý má deväťdesiatpäť a na tróne sedí už sedemdesiat rokov. A je veľmi smutné, že by sa to teraz malo nejako pokaziť,“ hovorí autorka knihy o britskej kráľovskej rodine Angela Levinová.

Korupcia?

Princ Charles už vyhlásil, že je pripravený s políciou spolupracovať. V prípade by sa mohol objaviť ako svedok.

Hlavným podozrivým je podľa denníka The Times Charlesov bývalý komorník Michael Fawcett, ktorý vlani skončil vo funkcii výkonného riaditeľa Nadácie princa z Walesu.

Scotland Yard teraz prešetruje podozrenie, že saudskoarabský miliardár Mahfúz Marei Mubarak bin Mahfúz dostal Rád britského impéria triedy Komandér za „služby britským charitám" po tom, čo princovej nadácii venoval 1,5 milióna libier (1 796 557,80 eur). Predtým zaplatil desiatky tisíc libier Charlesovým spolupracovníkom, ktorí tvrdili, že vyznamenania vedia zariadiť.

Komandérom sa filantrop žijúci v Londýne stal v novembri 2016 počas súkromného obradu v Buckinghamskom paláci. Ceremónia sa neobjavila ani v oficiálnych správach kráľovského dvora. A Fawcett mal bohatému Saudovi údajne tiež sľúbiť, že mu pomôže získať britské občianstvo a povýšiť ho do rytierskeho stavu.

​Sám Charles, ktorý síce nadácii predsedá, ale nepodieľa sa na jej chode, vyhlasuje, že o pokútnych dohodách nemal tušenie. Bývalý britský minister Norman Baker, ktorý svojim listom zaslaným londýnskej Metropolitnej polícii vyšetrovanie odštartoval, však niečo také považuje za „nepredstaviteľné“.

„Je mi ľúto kráľovnej. Najprv princ Andrew a teraz Charles. Toto je teraz najvážnejší problém, pretože Charles je nástupníkom trónu. Kráľovská rodina si s aroganciou sebe vlastnou myslí, že jej to prejde,“ hovorí Baker.

Kráľovná Britská kráľovná TASR/AP/

​Polícia v stredu oznámila, že má dosť dôkazov na to, aby formálne spustila vyšetrovanie podozrenia, že nadácia porušila zákon z roku 1925. Ten predaj kráľovských vyznamenaní zakazuje.

A ak by zistila, že Charles o rozdávaní titulov výmenou za peniaze vedel, pre nástupníka trónu by to znamenalo obrovský problém. „Čas beží. Rodina sa Charlesovi zúfalo snaží pozametať cestičku. Tú mu teraz zahádzal Michael Fawcett,“ vysvetľuje bývalý kráľovský korešpondent BBC Peter Hunt.

Kde vezme Andrew peniaze na svoje pokánie?

Nový prípad polícia rozbehla len deň po tom, čo sa princ Andrew dohodol na mimosúdnom vyrovnaní s Američankou Virginiou Giuffreovou, ktorá ho obviňuje zo znásilnenia v čase, keď ju ako neplnoletú ponúkal na sex finančník Jeffrey Epstein.

V súdnom oznámení právnici Giuffreovej aj Andrewa oznámili, že dohoda zahŕňa bližšie nešpecifikovanú sumu. Tú chce princ venovať charitatívnej organizácii Giuffreovej na podporu obetí sexuálneho násilia. Podľa denníka Telegraph zaplatí v prepočte okolo 14 354 263 eur, podľa The Times takmer 12 miliónov eur.

Vojvoda z Yorku obvinenia z napadnutia od začiatku popieral a vyplatené peniaze ho mali zbaviť nekončiacej hanby, ktorá padá nielen na neho, ale aj na zvyšok kráľovskej rodiny. Namiesto tichého vyšumenia škandálu však teraz kráľovský palác čelí tlaku, aby verejnosti vysvetlil, kde princ peniaze na svoje vykúpenie vezme.

Podľa analytikov, na ktorých sa odkazuje denník The New York Times, je totiž nepravdepodobné, že by bol Andrew schopný zaplatiť celú sumu sám. Zrejme mu tak bude musieť pomôcť kráľovná alebo iný príbuzný. Budúci týždeň sa témou budú zaoberať aj britskí poslanci.

Zástupca opozičných labouristov Andy McDonald totiž žiada uistenie, že sa na zametenie hriechov druhého syna kráľovny Alžbety nepoužijú verejné peniaze. „Vysoko postavený človek je zapletený do prípadu, v ktorom dochádzalo k zneužívaniu pozície autority a privilégií. Navyše ide o enormnú čiastku,“ povedal McDonald.

„Nevieme to úplne presne, ale hrozí tu riziko, že to pôjde z verejných financií, takže je potrebné, aby sme to vyriešili. Musíme vedieť presne, odkiaľ tie peniaze pochádzajú,“ dodal.

Andrew sa zaviazal, že začne pomáhať obetiam obchodu s bielym mäsom, aby tak odčinil svoje hriechy z éry priateľstva so zvrhlým finančníkom, ktorý podľa polície vykorisťoval desiatky mladých dievčat. Sľub však podľa niektorých ukazuje vojvodov nesmierny cynizmus. A navyše nepochopenie, že s ním žiadna dôveryhodná charita nebude chcieť spolupracovať.

Portál iDnes.cz patrí pod vydavateľstvo Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.sk.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 13:37