PrezidentTASR/AP/Alex Brandon
StoryEditor

Putin sa už vraj mal rozhodnúť pre inváziu. Podľa Bidena bude cieľom útoku aj Kyjev. Separatisti sa mobilizujú

iDnesahaČTKTASR19.02.2022., 09:22h
Americký prezident Joe Biden je presvedčený, že sa jeho ruský náprotivok Vladimír Putin už rozhodol pre inváziu na Ukrajinu.
Lajkuj Brainee.sk na

Hoci stále existuje priestor pre diplomaciu, Rusko plánuje útok v najbližších dňoch, vrátane útoku na ukrajinskú metropolu Kyjev, povedal v piatok šéf Bieleho domu.

Keď sa ho novinári spýtali, či podľa neho Putin ešte zvažuje, či dať na útok zelenú, Biden odpovedal: „Som presvedčený, že to rozhodnutie už urobil.“ Ako pripomína denník The New York Times, Američania síce v posledných týždňoch zverejňovali veľmi dôrazné varovania pred inváziou na Ukrajinu, zatiaľ však vždy zdôrazňovali, že šéf Kremľa finálne rozhodnutie ešte neurobil.

Biden si myslí, že Putin sa už rozhodol

Rusko zhromažďuje niekoľko týždňov obrovské množstvo vojakov pri ukrajinských hraniciach a vznáša voči západným krajinám bezpečnostné požiadavky, Moskva však odmieta, že by sa chystala na svojho suseda zaútočiť. Americký veľvyslanec pri OBSE v piatok odhadol, že sa vo februári počet ruských vojakov v blízkosti Ukrajiny zvýšil z približných 100 tisíc na terajších 169 až 190 tisíc.

Proruskí separatisti v Donbase v piatok ohlásili hromadnú evakuáciu obyvateľstva do Ruska kvôli obave z útoku ukrajinskej armády. Ukrajinská diplomacia to odmietla ako dezinformáciu, Kyjev naopak varuje pred provokáciami z ruskej strany. Ukrajinská vojenská rozviedka GUR tvrdí, že ruské tajné služby nastražili výbušniny v rade objektov verejnej infraštruktúry v Donecku.

​Biden prehovoril k novinárom po telefonáte s nemeckým kancelárom Olafom Scholzom, francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom, britským premiérom Borisom Johnsonom a ďalšími predstaviteľmi Európskej únie a NATO.

Západní štátnici sa podľa Bieleho domu zhodli, že budú pokračovať v snahe o diplomatické riešenie sporu, ale sú pripravení rýchlo a koordinovane prijať ekonomické sankcie voči Rusku, pokiaľ sa Moskva rozhodne pre konflikt. Predmetom rokovania bolo aj zaistenie bezpečnosti východného krídla NATO, uviedol Biely dom.

Separatisti v Donbase vyhlásili všeobecnú mobilizáciu

Líder samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR) Denis Pušilin oznámil, že podpísal dekrét o všeobecnej mobilizácii. Informovala o tom v sobotu na svojej stránke tamojšia tlačová agentúra DAN.

Civilisti Ženy TASR/AP/Alexei Alexandrov

„Vyzývam krajanov, ktorí sú v zálohe, aby prišli na vojenské komisariáty. Dnes som podpísal dekrét o všeobecnej mobilizácii. Vyzývam na všetkých mužov v DĽR, ktorí sú schopní držať v rukách zbrane, aby postavili na obranu svojich rodín, svojich detí, manželiek, matiek. Spoločne dosiahneme vytúžené a potrebné víťazstvo nás všetkých. Budeme chrániť Donbas a všetok ruský ľud," cituje DAN z vyhlásenia Pušilina.

Mobilizácia sa týka celého územia DĽR. Pušilin sa podľa agentúry DAN tiež rozhodol zabezpečiť „techniku pre potreby ozbrojených síl, iných vojenských útvarov a orgánov v množstvách určených mobilizačnými plánmi s prihliadnutím na zálohy".

Dekrét o mobilizácii v sobotu na svojom mimoriadnom zasadnutí jednomyseľne schválilo všetkých 88 prítomných poslancov Ľudovej rady DĽR.
K rovnakému kroku pristúpila v sobotu aj ďalšia samozvaná ľudová republika na Donbase – Luhanská (LĽR). Dekrét o všeobecnej mobilizácii podpísal jej líder Leonid Pasečnik. Z LĽR majú zákaz vycestovať muži vo veku 18 - 55 rokov.

Vedenie DĽR v piatok oznámilo, že plánuje evakuovať do Ruska približne 700.000 civilistov. Väčšina obyvateľov neuznanej DĽR je hovorí po rusky a mnohým už Rusko udelilo svoje občianstvo.

Evakuácia má podľa separatistov chrániť životy tamojších civilistov, pretože ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj „čoskoro vydá rozkaz na útok" na východnú časť Ukrajiny.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 04:13