HB Reavis
StoryEditor

Najvyššiu budovu Európy nájdeš vo Varšave. Za mrakodrapom Varso Tower stoja známi Slováci

ČTK21.02.2022., 07:00h
Mrakodrap Varso Tower vyrástol v poľskom hlavnom meste a pred rokom, 20. februára 2021, sa po namontovaní antény stal s výškou cez 310 metrov najvyššou stavbou tohto druhu v Európskej únii.
Lajkuj Brainee.sk na

Prekonal tak velikánov v nemeckom Frankfurte nad Mohanom, Miláne a Paríži a veľmi tesne dokonca aj londýnsky Shard. Objekt, ktorý patrí slovenskej developerskej skupine HB Reavis, mal byť pôvodne hotový už v roku 2020, teraz sa s jeho otvorením počíta tento rok.

Vytiahla ho anténa

Do čela najvyšších budov v 27 krajinách Európske únie dostala túto budovu osemdesiatmetrová oceľová anténa, inak meria Varso od päty budovy po strechu 230 metrov. V objekte postavenom podľa projektu britského štúdia Foster+Partners, sú okrem kancelárskych priestorov aj dve terasy s vyhliadkou na centrum Varšavy.

Varso Tower HB Reavis

​Jedna je čiastočne krytá vo výške 205 metrov a vlani na jeseň sa už zazelenala vysokými stromami. Druhá je otvorená a s výškou 230 metrov nad zemou je najvyššie položenou terasou v Poľsku. Návštevníkov sem budú prepravovať dva sklenené výťahy rýchlosťou osem metrov za sekundu. V hornej časti bude aj reštaurácia a bar s výhľadom na centrum Varšavy.

1300 robotníkov

Zásadnou výzvou pre stavbárov bola logistika, teda ako dostať materiál na pomerne malú parcelu v samom centre mesta. A tiež koordinácia až trinástich stoviek robotníkov. „Konštrukcia sa vplyvom vlastnej tiaže znižuje, takú budovu treba postaviť o niekoľko centimetrov vyššiu, než je v projekte, aby sa nakoniec dosiahla správna výška,“ povedal k tomu vedúci stavebného projektu Maciej Olczyk.

​Stavbu a taktiež prenájom priestorov spomalila pandémia covid-19. „Rovnako, ako celá ekonomika, aj prenájom kancelárskych priestorov mal vlani ťažké obdobie,“ povedal Olczyk. Koronavírus ovplyvnil aj úpravy systému vetrania a čistenia ventilačných systémov, ochrany recepcií a bezkontaktného riešenia snímača pohybu svetiel a dverí.

Historická aj symbolická zmena

Celý komplex Varso pozostáva z troch budov, okrem tej najvyššej sú to dve nižšie s výškou 90 a 81 metrov. Celková plocha budovy je 140-tisíc metrov štvorcových, celková plocha kancelárskych priestorov 63 800 metrov štvorcových. Rozpočet bol 500 miliónov eur.

Varso Tower HB Reavis

​Varšavská veža znamená pre poľskú metropolu dôležitú historickú a symbolickú zmenu. O 73 metrov prekonala doteraz najvyššiu budovu vo Varšave – Palác kultúry a vedy (PKiN), ktorý si prvenstvo držal od roku 1955. Takzvaný „Stalinov dar“ v štýle socialistického realizmu niektorí považujú za perlu metropoly, kultúrne centrum a orientačný bod, iní by ho naopak najradšej zborili ako nenávidený symbol komunizmu.

Také návrhy zaznievajú občas aj z úst politikov, ktorí nezabudli ani na výstredný nápad na rozstrieľanie budovy. Už desiatky rokov ale túto budovu obkľučujú zo všetkých strán vyššie a vyššie mrakodrapy a výhľady na dominantné dielo 50. rokov postupne miznú.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. apríl 2024 12:59