Bývalý boxerFacebook/Milena Matić
StoryEditor

V ringu bol šampión, teraz vysmial Putina. Nebojíme sa, my sme boli Rus, keď bola Moskva močiar, hovorí Kličko

khiDnes23.02.2022., 15:00h
V čase, keď Moskva bola iba močiarmi, v Kyjeve už prosperovala Rus. Nebojíme sa a sami rozhodneme, akým smerom sa budeme uberať. Ukrajincom to odkázal kyjevský primátor Vitalij Kličko.
Lajkuj Brainee.sk na

V reakcii na vpád ruskej armády do povstaleckých oblastí povedal, že „spravodlivosť a pravda sú na našej strane“. Jeden z vládnych poslancov potom označil odvetné kroky USA za výsmech.

„Chcem apelovať na občanov Kyjeva, na všetkých Ukrajincov. Z činov ruských predstaviteľov vidíme, že Rusko de facto vyhlásilo Ukrajine vojnu,“ povedala v utorkovom prejave bývalá boxerská legenda a terajší primátor Kyjeva Kličko.

Historický fakt

Fakt, že sa agresori vydávajú za mierotvorcu, vyhlásil za nezmysel a „úplné pohŕdanie medzinárodným právom a suverenitou nezávislých štátov“. Vrátil sa tak k prejavu ruského prezidenta Vladimíra Putina, ktorý v pondelok večer uznal nezávislosť Doneckej a Luhanskej republiky na východe Ukrajiny a následne tam vyslal „mierovú misiu“.

„Vládca Ruska cynicky a nepatrične spochybnil existenciu ukrajinského štátu i národa,“ pokračuje Kličko a rovnako ako o deň skôr Putin, aj on sa na chvíľu vrátil do minulosti. „Rusko bol Kyjev, a Kyjev bolo majestátne mesto. A to už v čase, keď inde boli močiare a nikto si nevedel predstaviť, že na nich vyrastie Moskva,“ poznamenal s odkazom na Kyjevskú Rus.

Kličko Bývalý boxer TASR/AP/Gian Ehrenzeller

​Tá začala vznikať v 9. storočí. „Takže sa s tým zmierte. A konečne pochopte, že Ukrajina si zvolila svoju cestu a svoju budúcnosť! A tou nie je ruská ríša, ale spoločenstvo demokratických krajín. Za túto voľbu sme zaplatili vysokú cenu. Už osem rokov ju bránime a odrážame ruskú agresiu,“ upozornil aj starosta.

Nebojíme sa, odkazujú Ukrajinci

„Nebojíme sa a budeme ďalej bojovať! Dúfam, že demokratický svet rozumie šírke tej hrozby – Putin, ktorý zastavil diplomatické snahy prekonať túto krízu, sa nezastaví,“ apeluje Kličko s tým, že ukrajinskí spojenci musia na agresora urýchlene uvaliť sankcie. „Nie je čas na reči! Táto plíživá okupácia, krviprelievanie, provokácia a klamstvá, imperiálne ambície musia byť zastavené!“

„Pretože chuť agresora porastie. A nielen na Ukrajinu. Veríme našim vojenským zložkám, budujeme územnú obranu, sme jednotní tvárou v tvár hrozbe! Sme jednotní bez ohľadu na politické názory, sympatie alebo emócie. Musíme byť jednotný front!Som hrdý na občanov Kyjeva a na Ukrajincov, ktorí nepanikária a sú pripravení brániť svoju krajinu a slobodu,“ dodal.

Spravodlivosť a pravda sú podľa Klička na strane Ukrajincov a len oni sami si rozhodnú, akým smerom sa bude ich krajina uberať. Vyhrajú vraj nielen silou, ale aj duchom. „Preukázali to viac ako raz! Sláva Ukrajine!“ uzavrel.

Zatiaľ čo ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj uvažuje o prerušení diplomatických stykov s Ruskom a nalieha na Západ, aby prijal oveľa tvrdšie sankcie voči Moskve ako doteraz.

Sankcie

Reaguje tak na zákaz pre Američanov obchodovať so separatistickými republikami. „Také sankcie sú len šikana, pretože do doby, než Ruská federácia uznala takzvanú Luhanskú a Doneckú republiku, som o žiadnych amerických investíciách v tejto oblasti nepočul. A nemyslím si ani, že o nich ešte budem počuť,“ uviedol člen strany Danylo Hetmantcev.

Také sankcie sú podľa neho len „imitáciou namiesto skutočných krokov“. Poslanec Oleksandr Dubinsky potom vyzval vládu, aby umožnila Ukrajincom z okupovaných oblastí odchod a nechala checkpointy medzi Donbasom a zvyškom krajiny otvorené.

Americký prezident Joe Biden oznámil v utorok uvalenie rozsiahlych sankcií na ruské banky a oligarchov. Biely dom tiež avizoval posilnenie prítomnosti amerických vojakov v pobaltských krajinách. Biden to uviedol na tlačovej konferencii. 

Americký prezident upozornil, že ide len o prvú sériu sankcií, ktoré budú v konečnom dôsledku oveľa rozsiahlejšie, ako tie uvalené na Rusko v roku 2014 v reakcii na anexiu Krymu.
Cieľom Washingtonu je totiž podľa Bidena úplne odrezať Rusko, v reakcii na jeho kroky voči Ukrajine, od „západných finančných inštitúcií."

„Uvaľujeme sankcie na ruský štátny dlh. To znamená, že sme odrezali ruskú vládu od západného financovania," povedal americký prezident. Sankcie zasiahnu aj „vojenskú banku" Ruska, a aj jeho štátnu rozvojovú banku VEB, dodal Biden.

Už pred tým, než na východ Ukrajiny začali prichádzať prvé tanky, na sociálnych sieťach sa objavili prvé náznaky pocitov, s ktorými Ukrajinci prijali posledné udalosti. Novinárka Olga Tokariuková, ktorá pôsobí v Kyjeve, na Twitteri napísala: 

„Ak chcete vedieť, ako Ukrajinci reagujú na Putinov prejav, tu je jeden pohľad: Mamičky sa na Facebooku bavia o tom, že dajú svojim deťom na cestu do školy oblečenia so štítkami, kde bude napísaná ich krvná skupina. Nenechajte sa mýliť: Ten prejav bol vnímaný ako vyhlásenie vojny Ukrajine.“

Portál iDnes.cz patrí pod vydavateľstvo Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.sk.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
19. apríl 2024 12:54