TASR - Jakub Kotian
StoryEditor

Sledujeme ONLINE: Rusi dobyli Černobyľ, rýchlo postupujú do Kyjeva. Ukrajina sa zmieta v strachu

bedkovTASR24.02.2022., 06:24h
Vladimir Putin oznámil vojnu. Atakuje Ukrajinu.
Lajkuj Brainee.sk na

21:22 Rusi vyšli do ulíc. Odmietajú voijnu, konflikt, násilie a činy Vladimira Putina.

20:54 Prezidentka Zuzana Čaputová sa prihovorila občanom.

20:31 Americký prezident Joe Biden vo štvrtok na Twitteri oznámil, že skupina siedmich najvyspelejších krajín sveta (G7) sa zhodla na "ničivých balíkoch sankcií" voči Rusku. Informáciu prevzala TASR z agentúry AFP.

,,Dnes ráno (miestneho času) som sa stretol (virtuálne) s mojimi náprotivkami z G7, aby sme diskutovali o neoprávnenom útoku (ruského) prezidenta (Vladimira) Putina na Ukrajinu a dohodli sme sa, že zavedieme devastujúce balíky sankcií a ďalšie ekonomické opatrenia s cieľom vyvodiť voči Rusku zodpovednosť," napísal šéf Bieleho domu na sociálnej sieti Twitter. ,,Stojíme pri statočných ľuďoch na Ukrajine," dodal.

18:59 Ukrajinská atómová elektráreň v Černobyle je v rukách ruskej armády, uviedol to poradca ukrajinskej prezidentskej kancelárie Mihajlo Podoľak. Informovala o tom agentúra Reuters.

18:50 Slováci prejavili vysokú mieru solidarity a vyšli do ulíc. Súcitia s Ukrajincami rovnako ako väčšina našich politikov. Jedine predstavitelia strany Smer-sd na čele s Robertom Ficom sa k vojnovému konfliktu vyjadrili viac než vlažne, vojnu stále považujú za ťaženie USA.

Slováci prejavili solidaritu s Ukrajincami. TASR - Jakub Kotian

18:36 Polícia informuje o aktuálnej situácii na hraniciach s Ukrajinou. S ochranou hraníc a potrebnými ukonmi na východe krajiny má pomáhať 1500 vojakov, ktorých vyčlenila vláda.

18:36 Veľké ruské banky budú čeliť úplnému zmrazeniu aktív v Spojenom kráľovstve. Pred britskými poslancami to oznámil premiér Boris Johnson, informujú televízie BBC a Sky News. Ide o reakciu na ruskú vojenskú agresiu voči Ukrajine.

18:13 SLEDUJ LIVE POCHOD ZA MIER NA UKRAJINE. V Bratislave sa zišli na mierovom pochode ľudia, ktorým nie je ľahostajný osud našich susedov. HNonline.sk je na mieste, situáciu dokumentuje. 

18:08 EÚ žiada Bielorusko, aby sa nepodieľalo na vojenských aktivitách Ruska na Ukrajine. Predseda Európskej rady Charles Michel k Bielorusom povedal: „Máte možnosť nenasledovať ruské akcie ničenia. Maté možnosť nezúčastniť sa tejto zbytočnej tragédie proti vašim susedom na Ukrajine.“ Informovalo o tom BBC.

17:31 Ukrajinská armáda po ruskej invázii zastavila v prístavoch obchodnú námornú dopravu. Cena futures na pšenicu vystúpila v Európe na rekordné maximum.

17:14 Ruskí vojaci sa snažia obsadiť územie bývalej jadrovej elektrárne v Černobyle, uviedol ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Elektráreň ležiaca asi 100 kilometrov od Kyjeva je odstavená, ale v mieste sa podľa ukrajinských predstaviteľov nachádza úložisko jadrového odpadu. V prípade zásahu by sa rádioaktívny prach mohol dostať aj ďalej do Európy.

17:10 Ruská armáda ovládla letisko neďaleko Kyjeva, oznámil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

16:55 Cesty v Kyjeve sú plné áut ľudí, ktorí sa snažia utiecť. Vozidlá stoja v rade pred benzínovou pumpou v Kyjeve:

Autá Kolóna Twitter/CCMA

16:51 V centre Kyjeva sa ozývajú letecké sirény, narastajú obavy z potenciálnych ruských leteckých útokov. Ľuďom bolo odporučené, aby vyhľadali úkryt. Mnohí sa uchýlili do staníc metra.

16:48 Mapa ukazuje, kde prebiehajú boje

16:39 Rusi na juhu obsadili časti Chersonskej oblasti

Časti ukrajinského územia na juhu Chersonskej oblasti už nie sú pod ukrajinskou kontrolou, uviedla miestna administratíva.

16:32 Ukrajinské mestá zasiahli ďalšie rakety

Zábery CCTV ukazujú obrovskú explóziu po tom, čo raketa zrejme zasiahla vojenskú základňu v Odese, pričom ďalšie výbuchy hlásili mestá vrátane Charkova, Kramatorska, Dnepra a Mariupolu.

16:19 Ruské jednotky sa pokúšajú zmocniť sa jadrovej elektrárne v Černobyle

Zelenskyj povedal, že ruskí vojaci sa pokúšajú zmocniť sa jadrovej elektrárne v Černobyle. „Naši obrancovia dávajú svoje životy, aby sa tragédia z roku 1986 neopakovala. Toto je vyhlásenie vojny celej Európe,“ povedal ukrajinský prezident.

16:16 Čakacie doby na hraničnom priechode vo Vyšnom Nemeckom sa neustále predlžujú. Cestujúci v osobných autách smerujúci z Ukrajiny na Slovensko strávia pred hranicami aj osem hodín. Vyplýva to z informácií, ktoré zverejňuje finančná správa (FS) na svojej internetovej stránke.

Čakacia doba na vstup na Slovensko sa od obedňajších hodín pre osobnú dopravu predĺžila z 300 na 480 minút. Vodiči nákladnej dopravy čakajú na vybavenie 260 minút.

Na hraničnom priechode v Ubli sa čakacia doba pre osobné vozidlá od poludnia nezmenila, FS ju naďalej avizuje na 360 minút. Aj peší tu naďalej na vstup na Slovensko čakajú 90 minút.
Bezo zmeny (45 minút) je tiež čakacia doba na hraničnom priechode pre peších vo Veľkých Slemenciach.

16:04 Ukrajinské vojenské velenie oznámilo, že štyria ľudia zahynuli a desať ďalších utrpelo zranenia po tom, ako ruská strela zasiahla nemocnicu v meste Vuhledar v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. Medzi zranenými sú podľa vyjadrenia velenia aj šiesti lekári, informuje denník The Guardian.

Ukrajina tvrdí, že Rusko voči nej od rána vykonalo už prinajmenšom 203 útokov, pričom boje prebiehajú takmer na celom území Ukrajiny. Ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí okrem toho o 14.00 h miestneho času (13.00 h SEČ) oznámilo, že Ukrajina zostrelila pri letisku Hostomeľ ruský vrtuľník typu K-52 a tri ďalšie helikoptéry, uvádza The Guardian. Dodáva, že boja pokračujú aj v Luhanskej oblasti, kde podľa ukrajinského ministerstva „pohraničná stráž a ozbrojené sily" odrážajú útoky.

15:42 Prezident Spojených štátov Joe Biden zvolal vo štvrtok v súvislosti s inváziou Ruska na Ukrajinu zasadnutie Národnej bezpečnostnej rady (NSC). Oznámil to jeden z predstaviteľov Bieleho domu, na ktorého sa odvolala agentúra AP.

Biden sa po zasadnutí rady zúčastní na virtuálnom rokovaní lídrov skupiny siedmich najvyspelejších krajín sveta (G7). Ešte v priebehu štvrtka bude mať i prejav k americkým občanom. Hovoriť bude o kríze, ktorá - ako varoval - spôsobí „katastrofálne straty na životoch".

15:31 VIDEO Proti vojne dnes začali protestovať davy ruských občanov v Jekaterinburgu

15:21 Na internete kolujú šokujúce zábery toho, čo sa aktuálne deje v domácnostiach neďaleko Kyjeva.

15:07 Ukrajinská armáda uvádza, že boje pokračujú po celej línii kontaktu. Rusku sa zatiaľ nepodaril prielom.
Vrchný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Valerij Zalužnyj varoval pred raketovými útokmi na Ukrajinu z Bieloruska. „Z územia Bieloruskej republiky boli odpálené štyri balistické rakety juhozápadným smerom."
Ruské ministerstvo obrany povedalo, že jeho vojenské sily zničili na Ukrajine 74 objektov „nadzemnej vojenskej infraštruktúry“.

14:46 Francúzsko bude nekompromisne reagovať na vojnový akt Ruska proti Ukrajine. Vyhlásil to prezident Emmanuel Macron a dodal, že Moskva môže očakávať tvrdé sankcie, ktoré zasiahnu jeho armádu, ale aj hospodárstvo a energetický sektor.

„Udalosti uplynulej noci znamenajú zlom v dejinách Európy," povedal Macron v televíznom prejave k francúzskym občanom, stojac pred vlajkami Francúzska, Európskej únie a Ukrajiny. „Na tento vojnový akt odpovieme bez slabosti, chladnokrvne, odhodlane a jednotne," dodal šéf Elyzejského paláca.

14:31 Ukrajinské vojenské lietadlo so 14 ľuďmi na palube sa vo štvrtok zrútilo južne od hlavného mesta Kyjev. Informovali o tom tamojšie záchranné služby, na ktoré sa odvolala tlačová agentúra AFP. Server RBK Ukrajina uviedol, že zahynulo 5 osôb, odvoláva sa na úrad pre riešenie mimoriadnych situácií. Incident sa stal približne 20 kilometrov južne od Kyjeva, v čase, keď prichádzajú správy, že prebiehajú útoky Ruska na niekoľko lokalít okolo tohto mesta.

Ruský prezident Vladimir Putin spustil vo štvrtok nadránom vpád na Ukrajinu, čo Západ označil za porušenie medzinárodného práva a pripravuje proti Rusku nové balíky tvrdých sankcií. 

14:20 V hlavnom meste Ukrajiny sa rozozvučali sirény. Live z Kyjeva:

14:13 Volal mi práve prezident Volodymyr Zelenskyj. Jeho prvé slová boli „Zuzana, bombardujú nás, zahynulo veľa vojakov aj civilistov,“ napísala na sociálnej sieti prezidentka ČaputováPožiadal nás o podporu Ukrajiny, najmä v podobe tvrdých sankcií voči Rusku a o materiálnu pomoc v krízovej situácii.

„Uistila som ho, že vedenie Ukrajiny aj jej obyvatelia majú v nás suseda, na ktorého sa môžu spoľahnúť nielen v dobrých časoch, ale aj teraz, v čase najvyššej núdze. Suseda, ktorý im poskytne pomoc, aby zvládli najťažšiu situáciu, v akej sa krajina môže ocitnúť,“ dodala prezidentka.

14:07 Polícia na svojom Facebooku oznámila, že ministerstvo vnútra Slovenskej republiky v súvislosti s vypuknutím vojnového konfliktu na území Ukrajiny potvrdilo, že v súčasnosti sú v prevádzke všetky hraničné priechody na hranici s Ukrajinou, okrem železničného hraničného priechodu Čierna nad Tisou – Čop, kde bola zastavená osobná doprava.

Vstup bude umožnený všetkým osobám, ktoré utekajú pred týmto vojnovým konfliktom.

Vstup na územie Slovenskej republiky bude umožnený po individuálnom posúdení aj osobám, ktoré nebudú mať platný cestovný doklad.

13:46 Na dnešnom Mestskom zastupiteľstve hlavného mesta SR Bratislavy vyčlenili 100 000 eur na humanitárnu pomoc Ukrajine. Je to prvý krok, ktorým Bratislava podporí Ukrajinu.

13:29 Exkluzívne rozhovory s Ukrajincami, ktorí sa práve teraz nachádzajú v bombardovanej krajine, aj so študentmi, ktorí sú na Slovensku. 

Anna pochádza z mesta Nikopol. V roku 2017 sa presťahovala do Nitry, kde momentálne študuje. Pred tromi dňami sa vrátila na Ukrajinu. Situáciu konzultovala s rodičmi. „Hovorili mi, že vedú bežný život. Mala som obavy, že by mohla vypuknúť vojna, ale nechcela som na to ani pomyslieť,“ hovorí mladá žena.

13:28 V Charkovskej oblasti zomrel po ostreľovaní obytného domu chlapec, uvádza Reuters s odvolaním sa na záchrannú službu. Ukrajinskí vojaci umierali predovšetkým počas ranných raketových a leteckých úderov Ruska, povedal poradca šéfa kancelárie ukrajinského prezidenta Oleksij Arestovyč.

​Ruské velenie podľa neho očakávalo, že straty na ukrajinskej strane budú "omnoho vyššie". Ofenzíva zatiaľ nespôsobila vážne škody na bojaschopnosti ukrajinskej armády, tvrdí predstaviteľ prezidentskej kancelárie.

13:22 Na východnej Ukrajine a v okolí Sumskej, Charkovskej Chersonskej a Odeskej oblasti dochádza k ťažkým bojom, uviedol poradca ukrajinského prezidenta. Rusko podľa neho urobilo fatálne rozhodnutie a bude sa snažiť spôsobiť maximálnu škodu.

13:11 Šéfka českej Zásielkovne Simona Kijonková oznámila, že časť ukrajinských pracovníkov, ktorí vo firme pracujú, obdržali povolávací rozkaz, ktorý mužom ukladá vojenskú brannú povinnosť. „Od cudzineckej polície máme informácie, že by v prípade neopustenia republiky išlo o trestný čin,” píše vo vyjádrení na sociálnej sieti LinkedIn.

12:49 Regionálne úrady južného ukrajinského Odeského regiónu informovali, že pri raketovom útoku zahynulo 18 ľudí. Najmenej šesť ľudí zahynulo v ukrajinskom meste Brovary, ktoré sa nachádza neďaleko hlavného mesta Kyjeva.

12:47 Rusi mali po útoku vrtuľníkmi Mi-8 obsadiť medzinárodné letisko Antonov v Hostomeli. Nachádza sa v bezprostrednej blízkosti Kyjeva. 


12:25 Generálny štáb ozbrojených síl Ukrajiny informuje, že došlo k zadržaniu dvoch ruských vojakov.

12:10 Slovensko tlmočilo Rusku pre situáciu na Ukrajine ostrý protest. Oznámil to minister zahraničných vecí SR Ivan Korčok (nominant SaS) s tým, že si ráno predvolali ruského veľvyslanca, ktorému takéto stanovisko SR oznámili. Korčok sa zároveň tvrdo ohradil voči dezinformátorom šíriacim proruskú propagandu z radov politikov.

11:55 „Všade na svete je ozbrojený konflikt spojený s utrpením a pohybom tých, ktorí v strachu o svoj život pred ním utekajú. Dá sa takmer s istotou predpokladať, že ruská agresia vyženie z krajiny aj mnohé Ukrajinky a Ukrajincov," zverejnila prezidentka Čaputová na svojom Facebooku. Slovákov vyzvala k solidarite k utekajúcim Ukrajincom, a zachovaniu pokoja.

„Majme, prosím, pre nich súcit a pochopenie. Tí, ktorí utekajú pred vojnou, si podľa medzinárodných zákonov zaslúžia našu pomoc. Slovenská republika bude princípy ľudskosti a solidarity zodpovedne plniť. Presne tak, ako ich plnili iní, keď naši rodičia či prarodičia utekali pred vojnou a inváziou z našej krajiny."


11:50 Pri Charkove prebiehajú tvrdé boje, na videu vidieť mnoho zničených obrnených vozidiel.

11:41 Východná hranica s Ukrajinou by sa mala vojensky posilniť. Avizuje to minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO) s tým, že zvýšený počet vojakov bude nateraz súvisieť s asistenciou polícii.

Naď spoločne s ministrom zahraničných vecí SR Ivanom Korčokom (nominant SaS) zároveň informoval, že zasadala Rada NATO a viacerí spojenci požiadali o aktiváciu článku 4. NATO považuje za nevyhnutné vojensky posilniť východné hranice vrátane Slovenska.

11:38 Generálny štáb ozbrojených síl Ukrajiny informuje, že nad Luhanskou oblasťou zostrelili ruské lietadlo Ruskej federácie. „Ide už o siedme lietadlo okupantov, ktoré dnes zostrelili ukrajinské jednotky protivzdušnej obrany," sumarizuje ukrajinské velenie.

11:14 „Všetky obete, ktoré táto vojna prinesie, budú obete Vladimira Putina a bude sa musieť spovedať pred celým svetom," hovorí prezidentka. Premiér Heger vyzval Slovákov k solidarite s utekajúcimi Ukrajincami. Udialo sa tak na vyhlásení po mimoriadnom zasadaní bezpečnostnej rady.

11:08 V celej Moskve vládol vo štvrtok ráno chaos. Na Starom Arbate, jednej z najrušnejších moskovských ulíc pre peších, mnohí ľudia vyjadril šok nad tým, že Rusko začalo plošný útok na Ukrajinu. Píše o tom novinár britského denníka Guardian Pjotr Sauer.

„Nemyslela som si, že Putin bude chcieť prejsť celú túto cestu až do konca. Ako môžeme ostreľovať Ukrajinu? Máme nezhody, ale toto nie je spôsob, ako ich vyriešiť," povedala Xenia Fadejevová.

„Hanbím sa za svoju krajinu. Ak mám k vám byť úprimný, tak nemám slov. Vojna je strašná. My toto nechceme," povedal Nikita Golubev pre novinára z Guardianu.

10:53  Stovky ruských výsadkárov sa už nachádzajú nad Charkovom. Generálny štáb ozbrojených síl Ukrajiny informuje, že armáda „pevne drží obranu štátu". V Černihivskej oblasti sa podľa hlásenia podarilo ruský útok zastaviť, ťažké bitky prebiehajú v Charkovskej oblasti, kde mali Rusi utrpieť straty na životoch a výbave.

10:41 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyhlásil, že jeho krajina prerušuje diplomatické styky s Ruskom. Zelenskyj zároveň vyzval všetkých Rusov, aby vyšli do ulíc protestovať proti vojne, ktorú rozpútal ruský prezident Vladimir Putin.

10:33 Písmená „Z“ na ruských tankoch z Krymu vyrazil ruský vojenský konvoj, smeruje na sever do vnútrozemia Ukrajiny. Na autách sú veľké písmená Z, povedal svedok Reuters.

10:32 Ukrajinci tvrdia, že pri Charkove zničili štyri tanky Ukrajinská armáda ohlásila, že zničila štyri ruské tanky blízko severovýchodného mesta Charkova. O život prišlo päťdesiat ruských vojakov.

10:23 Na Slovensko už mieria stovky ľudí z Ukrajiny. Pred hraničnými priechodmi sa tvoria dlhé kolóny áut. Ukrajinci sa snažia dostať na Slovensko. Podľa informácií Finančnej správy sú aktuálne „čakačky" pre osobné autá na vstupe do SR vo Vyšnom Nemeckom 120 min. a v Ubli 240 min.

10:15 Polícia Slovenskej republiky zaznamenala zintenzívnenie aktivít rôznych účtov, stránok a skupín na Facebooku, ktoré takmer každú hodinu zverejňujú statusy týkajúce sa konfliktu medzi Ruskou federáciou a Ukrajinou. Príspevky šíria proruskú propagandu.

 

10:05 „Hlboko odsudzujeme agresiu Ruska voči Ukrajine," vyhlásili všetci predstavitelia mesta i mestských častí Bratislavy. Avizujú, že v najbližšom čase môže pre situáciu na Ukrajine zasadnúť krízový štáb mesta.

Vedenie bratislavskej samosprávy i bratislavskí starostovia spomínajú aj možnosť vybudovať karanténne mestečko pre prípadných utečencov z Ukrajiny, prípadne poskytnúť na to vhodné budovy mesta či mestských častí.

10:00 Ruská raketa zasiahla civilistu na ulici

9:40 Ruský prezident Vladimir Putin je novodobý Hitler, vyhlásil vo štvrtok bývalý ukrajinský prezident a súčasný poslanec Petro Porošenko. Porošenko pred parlamentom v Kyjeve, keď poslanci rokovali o kríze, povedal, že „dnes je tragický deň".

Ale Ukrajina zvíťazí, vyhlásil Porošenko, ktorý bol vo funkcii prezidenta v rokoch 2014-19.
Situácia v ukrajinskom parlamente je napätá a vo vnútri je veľa ozbrojených ľudí, dodal.

9: 33 Hlavný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Valerij Zalužnyj vo štvrtok uviedol, že dostal rozkaz od prezidenta Volodymyra Zelenského odraziť ruský vpád na Ukrajinu. 

Lietadlá nad Európou Mapa Flightradar24

9: 25 Pri ostreľovaní ukrajinských pozícii ruskými silami zahynulo sedem ľudí.

Podľa nej pri ruskom útoku na vojenskú jednotku v meste Podiľsk pri meste Odesa zahynulo šesť ľudí a sedem utrpelo zranenia. Nezvestných zostalo 19 ľudí. Jeden človek zahynul v meste Mariupol.

9:13 Ukrajinci sa snažia dostať čo najďalej od ruských vojsk. Stanica v Charkove je plná.

9:12 - Ruské delostrelectvo masívne ostreľuje našu infraštruktúru, priznala Ukrajina. Ruské jednotky prenikli hlboko do Charkovskej a Černihivskej oblasti.

Okrem toho podľa ukrajinskej pohraničnej stráže ruské vojenské kolóny prekročili ukrajinské hranice aj Luhanskej a Sumskej oblasti.

8:50 - Mesto Mariupoľ, ktoré je svojou polohou strategické, je odstavené od elektrického prúdu.

8:45 - Ukrajina požiadala Turecko o uzavretie úžin Bospor a Dardanely pre ruské plavidlá. Podľa agentúry Reuters to oznámil ukrajinský veľvyslanec v Ankare Vasyl Bodnar.

Možnosť uzavrieť spojnicu medzi Čiernym a Stredozemným morom pre cudzie vojnové lode v čase vojny alebo vlastného ohrozenia dáva Turecku konvencia z Montreux z roku 1936. Začiatkom tohto mesiaca ruské námorníctvo presunulo úžinami do Čierneho mora šesť svojich lodí a jednu ponorku.

8:31 - Ruské pozemné sily začali vstupovať na územie Ukrajiny, informovala agentúra AFP s odvolaním sa na ukrajinskú pohraničnú stráž.

8:00 - Volodymyr Zelenskyj vo štvrtok oznámil, že jeho spojenci budujú "koalíciu" proti ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi.

Vyzval svet, aby prijal opatrenia, ktoré prinútia Moskvu zastaviť útok na Ukrajinu, informovala agentúra AFP.

"Budujeme protiputinovskú koalíciu," napísal Zelenskyj na Twitteri po rokovaní s lídrami USA, EÚ, Británie, Nemecka a Poľska. "Svet musí prinútiť Rusko k mieru," dodal Zelenskyj.

V ukrajinskom hlavnom meste Kyjev a v ďalších ukrajinských mestách neďaleko frontovej línie a pri pobreží bolo vo štvrtok nad ránom počuť výbuchy krátko po tom, ako ruský prezident Vladimir Putin oznámil začiatok vojenskej operácie na Ukrajine. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

V Kyjeve bolo počuť sirény policajných automobilov a sanitiek. Spravodajcovia AFP hlásia výbuchy z mesta Odesa na pobreží Čierneho mora.

V Kyjeve a ďalších mestách hlásia výbuchy

Výbuchy hlásili aj z mesta Charkov, ktoré sa nachádza približne 35 kilometrov od hraníc s Ruskom na východe Ukrajiny. Štyri explózie zaznamenali v meste Kramatorsk v Doneckej oblasti, píše AFP.

Ruský prezident Vladimir Putin vo štvrtok oznámil, že rozhodol o uskutočnení špeciálnej vojenskej operácie vo východnej časti Ukrajiny.

Putin ukrajinských vojakov vyzval, aby zložili zbrane a vrátili sa domov. Ruský prezident takisto varoval ďalšie krajiny, že akýkoľvek pokus o zasahovanie do krokov Ruska bude viesť k následkom.

Generálny tajomník Organizácie Spojených národov (OSN) António Guterres v noci na štvrtok Putina žiadal, aby na Ukrajinu nezaútočil a „aby dal šancu mieru", píše agentúra AP. Guterres tak urobil niekoľko minúť predtým, ako Putin oznámil vojenskú operáciu na Ukrajine.

Kroky Ruska slovne odsúdil aj generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg. Americký prezident Joe Biden povedal, že „svet voči Rusku vyvodí zodpovednosť".

Totálna invázia

Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba ruského prezidenta Vladimira Putina vo štvrtok obvinil zo začatia totálnej invázie na Ukrajinu. TASR o tom informovala na základe správy prevzatej od agentúry AFP a vyhlásenia Kulebu na sociálnej sieti Twitter.

„Putin práve začal totálnu inváziu Ukrajiny," napísal Kuleba na Twitteri a dodal, že v ukrajinských mestách zaznamenali výbuchy.

Kuleba útoky označil za vojnu agresie. „Ukrajina sa bude brániť a zvíťazí. Svet môže a musí Putina zastaviť. Čas konať prichádza teraz," napísal ukrajinský minister.

Ruský prezident Putin vo štvrtok oznámil, že rozhodol o uskutočnení špeciálnej vojenskej operácie vo východnej časti Ukrajiny.

Putin ukrajinských vojakov vyzval, aby zložili zbrane a vrátili sa domov. Ruský prezident takisto varoval ďalšie krajiny, že akýkoľvek pokus o zasahovanie do krokov Ruska bude viesť k následkom.

Vláda SR odsudzuje konanie Ruska

Vláda SR odsudzuje konanie ruského prezidenta Vladimira Putina a jeho vlády. V súčinnosti so spojencami v NATO a Európskej únii bude pomáhať v sebaobrane Ukrajiny pred ruským agresorom a zasadzovať sa za zastavenie bojov. Premiér Eduard Heger o tom informuje na sociálnej sieti.

„Je to zo strany Ruska neospravedlniteľný barbarský čin, hrubé porušenie medzinárodného práva. Znova nám pred očami ožil ruský imperializmus v jeho agresívnej, militantnej podobe," uviedol Heger. Slovensko podľa jeho slov stojí pri ukrajinskom ľude.

Nastolenie mieru považuje za absolútnu prioritu. „Dnes však vieme, že je ho možné dosiahnuť len tým, že demokratické štáty budú mať voči diktatúram a despotom vojenskú prevahu a ich odvetné kroky za agresiu budú mať silný moment odstrašenia. Vláda ubezpečuje občanov na Slovensku, že spolu so spojencami v Severoatlantickej aliancii urobí všetky potrebné kroky na odvrátenie vojny, ktorá zasiahla nášho suseda," zhrnul Heger.

Prezidentka vyjadrila podporu Volodymyrovi Zelenskému 

Prezidentka SR Zuzana Čaputová ostro odsúdila protiprávnu agresiu Ruskej federácie voči Ukrajine. Ukrajinskému ľudu, ako aj vedeniu krajiny a prezidentovi Volodymyrovi Zelenskému vyjadrila plnú podporu a solidaritu.

„Nádej tých, ktorí si mysleli, že Rusko sa uspokojí s vojenskou okupáciou častí Doneckej a Luhanskej oblasti sa ukázala byť ilúziou," skonštatovala na sociálnej sieti Čaputová. Pripomenula, že pred niekoľkými hodinami Ruská federácia napadla Ukrajinu a začala vojenskú inváziu, pričom ruské ozbrojené sily zasiahli aj zvyšok východnej Ukrajiny.

Rusko oznámilo, že zničilo ukrajinské letecké základne a protivzdušnú obranu

Ruské ministerstvo obrany vo štvrtok oznámilo, že neutralizovalo ukrajinské vojenské letecké základne a ukrajinské systémy protivzdušnej obrany. Oznam prišiel niekoľko hodín po tom, čo ruský prezident Vladimir Putin spustil vojenskú ofenzívu proti susednej krajine. Informovala o tom francúzska tlačová agentúra AFP.

„Vojenská infraštruktúra na ukrajinských vojenských leteckých základniach bola vyradená z prevádzky," napísalo ruské ministerstvo obrany v oznámení, ktoré priniesli tlačové agentúry. Ministerstvo dodalo, že „zničilo" protivzdušnú obranu Kyjeva.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. apríl 2024 13:21