TASR/AP/Alexei Nikolsky
StoryEditor

Odzbrojíme Ukrajinu, nemiešajte sa do toho, povedal Putin

rviDnes24.02.2022., 08:41h
Vyzval ukrajinskú armádu, aby zložila zbrane. Varoval zároveň aj iné štáty, aby sa do konfliktu nezapájali.
Lajkuj Brainee.sk na

Putin podľa agentúry TASS oznámil, že sa po výzve vodcov separatistických republík na Donbase rozhodol uskutočniť „zvláštnu vojenskú operáciu“. „Jej cieľom je chrániť ľudí, ktorí boli vystavovaní šikane a genocíde zo strany kyjevského režimu po dobu ôsmych rokov a za týmto účelom usilovať o demilitarizáciu a denacifikáciu Ukrajina a taktiež postaviť pred súd tých, ktorí spáchali početné krvavé zločiny proti civilistom, vrátane občanov Ruskej federácie,“ prehlásil.

Putin zároveň povedal, že vo vojenských cieľoch Moskvy nie je okupácia ukrajinských území. Podľa nej je ich držanie ďalej súčasťou páv národov Ukrajiny na sebaurčenie.

Ruský prezident tiež zopakoval, že Rusko nemôže dovoliť Kyjevu získať jadrové zbrane a pripomenul, že je pre neho neprijateľné rozširovanie NATO na východ. Teda, aby sa aj Ukrajina stala súčasťou Aliancie.
Putin vyzval ukrajinskú armádu, aby okamžite zložili zbrane. „Všetci vojaci ukrajinskej armády, ktorí splnia tieto požiadavky, budú môcť slobodne opustiť bojovú zónu a vrátiť sa k svojim rodinám,“ povedal.

​Akákoľvek zodpovednosť za prípadné krviprelievanie podľa neho „bude úplne na svedomí vládnuceho režimu na území Ukrajiny“.

„Invázia ochranou pred väčšou katastrofou“

Putin tvrdil, že útok je sebaobranou proti vzniknutým hrozbám a proti „ešte väčšej katastrofe, než tá, ktorá sa deje dnes“.

„Bez ohľadu na to, ako je to ťažké, vás žiadam, aby ste to pochopili,“ vyzval Putin ukrajinských občanov.

Putin varoval pred pokusmi zasahovať do diania zvonku, najmä vojenskými prostriedkami. „Nikto by nemal pochybovať o tom, že priamy útok na Rusko povedie k porážke a strašným následkom pre potencionálneho agresora,“ prehlásil.

„Ktokoľvek by sa pokúsil zasiahnuť a ešte viac vytvárať hrozby proti našej zemi, proti našim ľuďom, by mal vedieť, že ruská reakcia bude okamžitá a spôsobí mu také následky, aké nikdy vo svojej histórií nezažil,“ hrozil Putin.

„Sme pripravení na akýkoľvek vývoj udalostí. V tomto ohľade boli urobené všetky potrebné opatrenia. Dúfam, že budem vypočutý,“ uzavrel ruský prezident.

Portál iDnes.cz patrí pod vydavateľstvo Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.sk

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 18:06