Svetoví lídri reagujú na Ruskú inváziu
StoryEditor

Putin si vybral krviprelievanie, vojnu a deštrukciu. Západ reaguje na ruskú inváziu

som24.02.2022., 10:20h
Svetoví lídri odsudzujú inváziu Ruska na Ukrajinu.
Lajkuj Brainee.sk na

Joe Biden

Americký prezident Joe Biden  povedal, že „Za smrť a skazu, ktorú tento útok prinesie, je zodpovedné len Rusko a Spojené štáty americké a ich spojenci a partneri budú reagovať jednotným a rozhodným spôsobom.“

Olaf Scholz

Nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz ruskú vojenskú operáciu označil za „evidentné porušenie“ medzinárodného práva a „temný deň“ pre Európu. Nemecko podľa jeho slov tento bezcharakterný čin odsudzuje. „Ukrajine a jej obyvateľom posielame našu solidaritu,“ povedal.

Nemecký kancelár podľa svojho hovorcu hovoril ráno aj telefonicky s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským, ktorého uistil o „plnej solidárnosti Nemecka v tejto ťažkej hodine“.

Boris Johnson

Johnson takisto odsúdil „strašné udalosti na Ukrajine“. Ruský prezident Vladimir Putin podľa si podľa jeho slov „zvolil cestu krviprelievania a skazy tým, že začal tento nevyprovokovaný útok“.

Spojené kráľovstvo a jeho spojenci budú podľa Johnsona „reagovať rozhodne“. Britský premiér dodal, že už hovoril s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským.

Ruský útok na Ukrajinu „otriasa základmi medzinárodného poriadku“, vyhlásil vo štvrtok japonský premiér Fumio Kišida a ostro odsúdil vojenskú inváziu. Informovala o tom agentúra AFP.

Emmanuel Macron

„Francúzsko ostro odsudzuje rozhodnutie Ruska viesť vojnu proti Ukrajine. Rusko musí okamžite ukončiť svoje vojenské operácie.“

Josep Borrell

Rusko bude v súvislosti so svojím útokom na Ukrajinu čeliť „bezprecedentnej izolácii“, ako aj „najtvrdším sankciám“, aké kedy Európska únia uvalila. Vyhlásil to vo štvrtok šéf zahraničnej politiky EÚ Josep Borrell, ktorého cituje tlačová agentúra AFP.

„Toto nie je otázka blokov. Toto nie je otázka diplomatických mocenských hier. Je to záležitosť života a smrti. Ide o budúcnosť našej globálnej komunity.“

Ursula von der Leyenová

Útok odsúdila taktiež predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová. „Nedovolíme, aby prezident Putin zničil základy európskej bezpečnostnej architektúry. Nemal by podceňovať odhodlanie a silu našich demokracií. EÚ stojí za Ukrajinou a jej ľuďmi," uviedla na sociálnej sieti. Podporu Ukrajine vyslovil taktiež šéf európskej diplomacie Josep Borrell. EÚ odpovie čo najdôraznejšie a dohodne sa na čo najprísnejšom balíku sankcií, aký sme kedy zaviedli. Prezident Putin musí zastaviť túto nezmyselnú agresiu," konštatoval na sociálnej sieti, pričom vyjadril Ukrajine podporu.

Pobaltské štáty

Estónsko, Lotyšsko a Litva odsúdili vojenskú operáciu Ruska na Ukrajine „ako zločin proti ukrajinskému ľudu“. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

Fínsky prezident Sauli Niinistö tiež vyhlásil, že konanie Ruska je „útokom na bezpečnostný poriadok celej Európy“.

Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtok oznámil, že jeho spojenci budujú „koalíciu“ proti ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi. Vyzval svet, aby prijal opatrenia, ktoré prinútia Moskvu zastaviť útok na Ukrajinu, informovala agentúra AFP.

„Budujeme protiputinovskú koalíciu,“ napísal Zelenskyj na Twitteri po rokovaní s lídrami USA, EÚ, Británie, Nemecka a Poľska. „Svet musí prinútiť Rusko k mieru,“ dodal Zelenskyj.

Vasilij Nebenzia

Ruský veľvyslanec pri OSN Vasilij Nebenzia na mimoriadnom zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN o rusko-ukrajinskej kríze v stredu neskoro večer vyhlásil, že vojenská operácia Moskvy proti Ukrajine si berie za cieľ „chuntu“, ktorá je v Kyjeve pri moci.


 
„Na záver by som chcel povedať, že nie sme agresívni voči ukrajinskému ľudu, ale voči chunte, ktorá je pri moci v Kyjeve,“ vyhlásil Nebenzia v newyorskom sídle OSN. Rusko aktuálne predsedá 15-člennej Bezpečnostnej rade OSN.
Sergij Kyslycja

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 01:40