TitulkaTwitter/El Censelio/TARIK TOROS
StoryEditor

Putin má na rukách krv, píšu svetové médiá. Fotka zranenej Ukrajinky sa stáva symbolom utrpenia

dttiDnes25.02.2022., 10:01h
Všetky veľké svetové médiá v piatok na svojich titulných stranách informujú o ruskej invázii na Ukrajine. Mnohé z nich ruského prezidenta Vladimíra Putina obvinili, že má na rukách krv nevinných ľudí, ďalšie prirovnávajú vpád na Ukrajinu k teroristickým útokom z 11. septembra 2001.
Lajkuj Brainee.sk na

„Prekresľovanie mapy Európy krvou,“ napísal na úvodnej strane britský bulvárny denník Daily Express.

Svetové médiá najčastejšie zaujala snímka ženy s obväzom na hlave, ktorá utrpela zranenia pri ruskom útoku vo východoukrajinskom Čuhujive. Ten si vyžiadal niekoľko obetí na životoch z radov civilistov. Ľudskoprávna organizácia Amnesty International uviedla, že ostreľovanie civilistov je vojnový zločin.

Jej krv, jeho ruky

Fotografiu, ktorá sa zrejme stane jedným z určujúcich obrazov konfliktu, na svojej titulnej strane v piatok ráno vytlačil napríklad britský denník The Guardian, ktorý ju doplnil strohým titulkom „Putin zaútočil“.

Snímku použil aj bulvárny denník Daily Mirror, lenže vedľa seba stavia zranenú ženu a „mocou poblázneného" ruského prezidenta Vladimira Putina.

„Jej krv... jeho ruky,“ naznačil denník, že za ukrajinské obete nesie zodpovednosť priamo Putin. Takmer totožnú formuláciu zvolil aj bulvárny denník The Sun, ktorý rovno napísal: „Jej krv na jeho rukách“. „Svet pobúrene reaguje na Putinov útok na Ukrajinu,“ píše denník.

Nemecký denník Bild použil zväčšenú podobu snímky. „Putinova krv! Šéf Kremľa zabíja v Európe,“ hlási titulok. Britský denník Daily Express potom siahol po ešte silnejšom výraze: „Prekresľovanie mapy Európy krvou“ a na pozadí titulku umiestnil snímku výbuchu jednej z armádnych základní na Ukrajine.

Denník Daily Mail uviedol, že „Putin sa zmocní hlavného mesta v priebehu niekoľkých dní“. Vedľa snímky zranenej ženy z Čuhujivu dal fotografiu matky s malým dieťaťom, ktorá z ukrajinskej metropoly odchádza autobusom.

„Nová studená vojna, Putin zaútočil,“ napísal britský The Daily Telegraph, ktorý na prvú stranu umiestnil názorový text svojho publicistu Frasera Nelsona. Ten útok na Ukrajinu označil za „európsky 11. september“ s odkazom na teroristický útok na Svetové obchodné centrum v New Yorku z 11. septembra 2001.

„Naivita nás vystavila hrozbe Vladimir Putina, ktorá sa nám celý ten čas ukrývala priamo pred očami,“ domnieva sa Nelson. Americké denníky vzhľadom na časový posun stihli vypuknutie konfliktu ohlásiť už vo svojich štvrtkových vydaniach. „Rusko útočí, Putin varuje svet. Biden prisahá, že ho poženie na zodpovednosť,“ napísal The New York Times a titulok doplnil snímkou ukrajinského vojaka v zákope.

Úvodný titulok v denníku Financial Times informuje, že „Putinove sily zaútočili na Ukrajinu“ a na prvej strane prináša informáciu, že bývalí lídri Talianska a Rakúska teraz rezignujú z predstavenstiev ruských spoločností.
Nemecký denník Süddeutsche Zeitung potom vybral jednoduchý titulok „Krieg in Europa” čiže „Vojna v Európe“.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 04:13