Pexels.com, TASR/AP
StoryEditor

Česi rázne zakročili, urobila tak aj spoločnosť Meta. Proti ruskej propagande sa spája celý svet

TASRpc26.02.2022., 14:13h
Pozri sa, ako svet bojuje proti ruskej propagande. Pri scrollovaní sociálnych sietí nezabúdaj na overovanie si informácií.
Lajkuj Brainee.sk na

Vypínajú sa dezinformačné weby, Poľsko odmieta nastúpiť v play off proti Rusku, zatiaľ čo Facebook sa nepodriadi ruským úradom, chce poskytovať priestor bežným Rusom. Celý svet sa spája proti ruskej propagande. Zoznam priebežne aktualizuje aj Polícia Slovenskej republiky na sociálnej sieti.

Vypli dezinformačné weby

Po konzultáciách s bezpečnostnými zložkami štátu a na základe odporúčaní vlády Českej republiky zablokovalo združenie poskytovateľov internetových služieb CZ.NIC osem dezinformačných webov, ktoré „ohrozujú národnú bezpečnosť“.

„Agresia Ruskej federácie voči Ukrajine je dlhodobo sprevádzaná dezinformačnou kampaňou v celom rade internetových médií, ktoré využívajú českú národnú doménu. Keďže sa tieto informácie cielene nezakladajú na pravde a preukázateľne podnecujú k šíreniu vykonštruovaných fám, oznámení a nestability v spoločnosti, rozhodli sme sa po konzultáciách s najvyššími predstaviteľmi štátu tieto výrazné dezinformačné internetové médiá zablokovať,“ uviedol výkonný riaditeľ združenia CZ.NIC Ondřej Filip.

Podľa českých médií sú zablokované konšpiračné weby Aeronet.cz, Protiproud.cz, Ceskobezcenzury.cz, Voxpopuliblog.cz, Prvnizpravy.cz, Czechfreepress.cz, Exanpro.cz a Skrytapravda.cz.

Telekom, Swan a internetová televízna služba Sledovanie TV vyradili z ponuky RT

Spravodajská televízia RT sa snaží pôsobiť moderným a nezávislým dojmom vysielajúcim v rôznych jazykoch. Ide však o proruskú propagandu, a preto ju uvedení operátori a internetová služba stiahli zo svojej ponuky. O podobný krok sa snažia ďalšie spoločnosti, uvádza Polícia SR na Facebooku.

Facebook sa nepodriadi ruským úradom, chce poskytovať priestor bežným Rusom

Americká spoločnosť Meta v piatok potvrdila, že Rusko „čiastočne obmedzí“ prístup k sociálnej sieti Facebook na svojom území. 

Stane sa tak v dôsledku toho, že tento gigant sociálnych médií odmietol splniť príkaz ruských úradov a zastaviť overovanie faktov i označovanie obsahu zverejneného na Facebooku štyrmi ruskými štátnymi alebo prokremeľskými médiami. 

„Bežní Rusi používajú naše aplikácie na vyjadrenie názoru a zorganizovanie akcií. Chceme, aby aj naďalej vyjadrovali svoj názor, zdieľali, čo sa deje, a organizovali sa prostredníctvom Facebooku, Instagramu, WhatsAppu a Messengeru,“ uviedol Nick Clegg zo spoločnosti Meta vo vyhlásení. 

„Chceme pokračovať v tom, aby bolo počuť ich hlas,“ dodal. 

Stopka pre ruské IP adresy

Množstvo veľkých webových služieb zablokovalo prístup všetkým osobám nachádzajúcim sa v Rusku alebo v Bielorusku. Na tieto weby sa tak nedostanú. „V niektorých prípadoch ide o významné blokácie služieb, ktoré by mohli prispieť k šíreniu ruskej propagandy, v ďalších prípadoch ide o symbolické vyjadrenie postoja - napríklad spoločnosť Tipsport vyradila z ponuky ruské súťaže,“ informuje polícia na sociálnej sieti.

Septembrovú VC Ruska vyradili z kalendára 

Vedenie seriálu majstrovstiev sveta F1 zrušilo tohtoročnú Veľkú cenu Ruska. Reagovalo tak na ruskú inváziu na Ukrajine. Preteky v Soči sa mali uskutočniť 25. septembra.

Vedenie efjednotky sa rozhodlo vyradiť VC Ruska z kalendára po dohode s tímami a Medzinárodnou automobilovou federáciou. „Smutní a šokovaní sledujeme vývoj udalostí na Ukrajine a veríme v mierové vyriešenie súčasnej situácie,“ uvádza sa vo vyhlásení F1, z ktorého citovala agentúra AP. „Formula 1, FIA a tímy diskutovali o spoločnej pozícii nášho športu a výsledkom je, že za súčasných okolností nie je možné usporiadať Veľkú cenu Ruska.“

Poľsko odmieta nastúpiť v play off proti Rusku 

Poľsko nenastúpi proti Rusku na marcové semifinále baráže o postup na majstrovstvá sveta vo futbale. V sobotu o tom informoval prezident Poľskej futbalovej federácie Cezary Kulesza. „Už žiadne slová, je čas konať!“ napísal Kulesza na svojom profile na Twitteri v príspevku, ktorý zdieľala i federácia, a neskôr pridali rovnaké posolstvo aj hráči Robert Lewandowski či Kamil Glik. „V súvislosti s eskaláciou agresie Ruskej federácie proti Ukrajine sa poľská reprezentácia nechystá odohrať zápas play off s Ruskom. Toto je jediné správne rozhodnutie,“ píše sa ďalej vo vyhlásení.

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Mateusz Klich (@cli5hy)

Rusko sa nemôže zúčastniť na Eurovízii za vpád na Ukrajinu

Rusko sa z dôvodu prebiehajúcej invázie svojich síl na Ukrajine nebude môcť zúčastniť na tohtoročnej pesničkovej súťaži Eurovízia. Oznámila to v piatok podľa agentúry AFP Európska vysielacia únia, ktorá je organizátorom tohto podujatia.

EBU vo svojom vyhlásení okrem iného konštatuje, že účasť Ruska na tohtoročnej Eurovízii by „vzhľadom na bezprecedentnú krízu na Ukrajine poškodila povesť súťaže“. Hovorca EBU navyše pre AFP potvrdil, že občania Ruska nebudú môcť tento rok ani hlasovať za interpretov iných krajín.

EBU ďalej uviedla, že predtým, ako dospela k tomuto rozhodnutiu, uskutočnila rozsiahle konzultácie so svojimi členskými krajinami.

Prezidentka podpísala zákon, ktorý reaguje na situáciu na Ukrajine

Prezidentka Zuzana Čaputová podpísala zákon o niektorých mimoriadnych opatreniach v súvislosti so situáciou na Ukrajine, ktorý v piatok schválila Národná rada SR.

Materiál novelizuje aj zákony o kybernetickej bezpečnosti, civilnej ochrane i azyle. V súvislosti s kyberbezpečnosťou sa zavádza nový inštitút „blokovania“, ktorým sa má zamedziť šíreniu škodlivého obsahu na internete. Inštitút „blokovania“ má platiť do konca júna 2022, rozhodovať o ňom má Národný bezpečnostný úrad.

„Škodlivým obsahom sa rozumie programový prostriedok alebo údaj, ktorý zapríčiňuje alebo môže zapríčiniť kybernetický bezpečnostný incident. Škodlivou aktivitou sa rozumie akákoľvek činnosť, ktorá zapríčiňuje alebo môže zapríčiniť kybernetický bezpečnostný incident, podvodnú činnosť, odcudzenie osobných údajov alebo citlivých údajov, závažné dezinformácie a iné formy hybridných hrozieb,“ uvádza sa v zákone.

Overuj si informácie 

Vzhľadom na to, že je nesmierne dôležité overovať si informácie, Polícia SR pravidelne aktualizuje profily, pri ktorých by si mal byť obzvlášť opatrný.

Ruské tajné služby môžu online útočiť na Slovensko, varuje polícia

Ruské tajné služby môžu online útočiť na Slovensko, napríklad na individuálne účty, ale aj účty rôznych štátnych inštitúcií, médií či iných organizácií. Varuje pred tým slovenská polícia a vysvetľuje, že pre vojnu na Ukrajine prebieha naďalej i dezinformačná vojna. Prostredníctvom nej sa podľa polície pokúša Rusko ovplyvniť vnímanie reality u Slovákov.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 18:45